Un manuscris al scriitoarei Jane Austen va fi scos la licitaţie
Un manuscris al scriitoarei Jane Austen, singurul rămas într-o colecţie privată până în zilele noastre, va fi scos la licitaţie pe 14 iulie, la Londra, au anunţat, luni, reprezentanţii casei Sotheby's, informează Reuters.
Manuscrisul romanului "The Watsons" este estimat de casa Sotheby's la un preţ cuprins în intervalul 200.000-300.000 de lire sterline (323.800-485.700 de dolari).
"Scris probabil în 1804, această schiţă plină de corecturi reprezintă cel mai vechi manuscris al unui roman scris de Jane Austen şi care a supravieţuit până în zilele noastre", se afirmă în comunicatul emis de casa Sotheby's.
"Romanul, care nu a fost publicat în timpul vieţii scriitoarei şi a rămas incomplet, oferă cititorului o perspectivă fascinantă asupra metodelor ei literare, dar şi a felului în care ea a ajuns unul dintre cei mai importanţi autori din Marea Britanie", se afirmă în acelaşi comunicat.
Niciunul dintre manuscrisele romanelor finalizate de scriitoarea Jane Austen nu a supravieţuit până în zilele noastre, cu excepţia a două capitole din Persuasion - păstrate la British Library -, unui roman din tinereţe - "Lady Susan", păstrat la Pierpont Morgan Library din New York - şi a unui fragment din Sandition - păstrat la King's College din Cambridge, acesta din urmă fiind şi singurul manuscris semnat şi de o lungime comparabilă cu cel pentru "The Watsons".
Volumul "The Watson" descrie povestea de viaţă a unei familii ce este compusă din patru surori şi tatăl lor, un preot rămas văduv. Eroina principală este Emma, cea mai tânără dintre surori, care a fost crescută de o mătuşă bogată. Atunci când mătuşa ei se recăsătoreşte, Emma este obligată să revină în casa tatălui ei şi să îndure cruda "vânătoare" de soţi pentru două dintre surorile ei, trecute de vârsta de 20 de ani.
Emma are o relaţie strânsă cu sora cea mai mare, Elizabeth, considerată, totodată, cea mai responsabilă dintre cele patru fete. Romanul "The Watson" conţine multe dintre temele preferate ale scriitoarei Jane Austen, din care răzbate geniul ei, inspirat pe observarea şi ironizarea clişeelor sociale.
Specialiştii britanici consideră că volumul este finalizat în proporţie de doar 25%, iar manuscrisul conţine 68 de pagini scrise de mână, grupate în 11 capitole, marcate de numeroase revizuiri şi completări, realizate de Jane Austen cu celebrul ei scris de mână mărunt, îngrijit şi extrem de precis.
Romanul a fost scris într-o perioadă în care Jane Austen se afla în perioada de maturitate creatoare, deşi volumele ei nu erau încă publicate.