Tururi ghidate la Teatrul Nottara

Tururi ghidate la Nottara – o călătorie în istoria teatrului de pe Magheru

📁 Istoria Teatrului
🗓️ 19 ianuarie 2023

Începând din luna ianuarie, Teatrul Nottara organizează în fiecare zi de luni tururi ghidate, în cadrul cărora poate fi vizitată expoziția multimedia „Origini/Repere – o călătorie în istoria Teatrului Nottara”, un proiect inedit în spațiul teatral românesc, al cărui scop este să facă mai bine cunoscută istoria clădirii de pe Bulevardul Magheru și povestea acestui teatru.

De asemenea, în cadrul tururilor ghidate, participanții vor vizita și o parte din culisele teatrului și vor putea descoperi astfel mecanisme și mistere din spatele scenei, precizează un comunicat al Teatrului Nottara.

Născută din dorința de a personaliza și valorifica zonele de foaier, precum și de a face cunoscută publicului povestea unuia dintre cele mai importante teatre din capitală, folosind elemente de arhivă, expoziția, realizată de arhitectul Dan Ionescu, documentează perioada 1942-1983 și punctează etapele importante de dezvoltare și de evoluție ale acestei instituții. Este o călătorie în timp, prin care vă propunem să ne întoarcem la contextul socio-istoric al epocii în care s-a născut ideea construirii acestei clădiri, la planurile pentru care era destinată inițial și la felul cum s-a transformat de-a lungul unei epoci complicate și sub mai multe regimuri politice, conform comunicatului citat.

„Punctând momente esențiale – de la anul emiterii autorizației de construcție a imobilului (1942), directoratul lui George Vraca (1960-1964), până la directoratul lui Horia Lovinescu (1964-1983, perioadă considerată de referință) –, ne dorim să facem mai vizibilă bogata moștenire artistică a Teatrului Nottara și sperăm să o facem să rezoneze cu mai mare forță în memoria publicului și în conștiința noastră artistică”, a declarat directorul Teatrului Nottara și inițiatorul expoziției, Alexandru Mâzgăreanu.

Primul tur ghidat a avut loc pe data de 16 ianuarie, a fost gratuit și la el au participat două grupuri de elevi de la Liceele Teoretice „Nichita Stănescu” și „Marin Preda”. Ghizi au fost teatrologul Monica Andronescu și actrița Ioana Calotă.

În cadrul tururilor ghidate, organizate săptămânal, veți avea parte de o experiență inedită. Veți putea descoperi ce stă în spatele misterului pe care-l vedeți în fiecare seară pe scenă și veți face o călătorie în timp, începând cu anul 1942, când România, intrată în cel de-Al Doilea Război Mondial, se afla sub altă zodie. Imagini din Bucureștiul acelei perioade, interviuri prețioase din arhiva TVR, cu mari personalități precum Horia Lovinescu sau George Vraca, afișe vechi, caiete program pe care le veți putea „răsfoi” pe tablete, toate fac parte dintr-o experiență cu totul specială pe care o veți trăi în clădirea de pe Bulevardul Magheru, nr. 20.

Tururile ghidate se vor desfășura în fiecare zi de luni, iar prețul unui bilet va fi 9,72 lei. Pentru ghidaje se vor organiza grupuri de minim 5 și maxim 15 participanți. Biletele vor fi puse în vânzare pe site-ul Teatrului Nottara, www.nottara.ro.

Pentru grupurile organizate de elevi, intrarea este liberă.