image

TOP 5 țări cu cea mai gustoasă mâncare stradală

📁 Istorie culinară
🗓️ 27 iulie 2023

Site-urile de specialitate menționează cinci țări care au cea mai bună mâncare ce poate fi servită pe stradă.

1. Thailanda, considerată Mecca mâncării stradale, se află în fruntea listei. Piețele de noapte sunt foarte populare în Thailanda; aici călătorul înfometat (sau turistul curios) poate încerca tăieței, supe, curry și carne la grătar, proaspăt pregătite în fața pofticioșilor. Ca desert, popular este orezul lipicios cu mango sau clătitele cu banane și brânză, acoperite cu lapte condensat.

2. Hong Kong.  Fiind colonie britanică până în 1997, influențele bucătăriei occidentale sunt evidente, dar rădăcinile cantoneze încă domină. Preparatele gătite pe străzile Hong Kongului sunt potrivite pentru toate gusturile și buzunarele, oferind o varietate de delicii atât dulci, cât și sărate: tarte cu ouă, siu mai / shumai (găluști gătite la abur, din făină galbenă, umplute cu carne de porc sau cu creveți), budincă din tofu sau intestine de porc prăjite.

3. În Singapore, mâncarea stradală este puțin diferită față de celelalte țări asiatice. Standurile vânzătorilor sunt găzduite de centre special amenajate, sub forma unor food-court-uri. Amestecul unic de culturi (chineză, malay și indiană) ademenește orice turist cu o experiență interesantă și delicioasă de arome diverse și îndrăznețe, care captivează toate simțurile.

Stand de pui şi orez în Singapore. Vânzătorii se numesc hawkers.
Stand de pui şi orez în Singapore. Vânzătorii se numesc hawkers.

Singapore găzduiește, de asemenea, primul stand de mâncare stradală premiat cu stele Michelin. Centrele Hawker (care arată ca niște piețe exclusiv culinare) sunt cunoscute pentru cele mai gustoase și mai ieftine alimente din Singapore, mulți clienți alegând să mănânce acolo zilnic. Cultura Hawker este o parte atât de importantă a modului de viață din Singapore, încât la 16 decembrie 2020 aceasta a fost înscrisă pe Lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Printre cele mai populare feluri de street food sunt tăiețeii cu carne de porc Tai Wah, găluștele de orez Hoo Kee și supa de pește Han Kee.

4. Și istoria culinară a Vietnamului poate fi gustată... stradal. Amprenta pe care diferite națiuni au lăsat-o asupra acestei țări devine evidentă și prin hrana poporului ei. Gurmanzii pot experimenta aici influența chineză în produsele de patiserie, pe cea franceză în sandviciuri, pe cea malaeză în sosuri și pe cea est-europeană în berea servită la orice colț. Felul de mâncare popular la nivel național este pho, o supă cu tăieței de orez, fâșii subțiri de carne și condimente variate.

5. La ora prânzului în Mexico City nu este neobișnuit să vezi oameni îmbrăcați la patru ace, așezați pe trotuar, savurând tacos proaspăt, înainte de a se întoarce la birou pentru a termina ziua de muncă. Una dintre cele mai populare elemente de street food mexican este, fără îndoială, salsa (sosul).

Fragmentul face parte din articolul „Paradisul street food”, publicat în numărul 258 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 14 iulie - 14 august, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum

FOTO: Shutterstock