Ţările Române şi sistemul juridic otoman
Război, pace și comerț în Islam. Țările Române și dreptul otoman al popoarelor reprezintă ediția revizuită și adăugită a unei cărți publicate în 1997 și distinsă cu premiul „Nicolae Iorga” al Academiei. Autorul, profesorul Viorel Panaite, a simțit nevoia unei noi ediții care să reflecte concluziile cercetărilor sale recente. Așadar, avem în față o analiză „la zi” a unor chestiuni prea puțin înțelese în istoriografia românească:problema sistemului juridic otoman și impactul acestuia asupra statutului Țărilor Române.
Volumul are două părți. Prima este dedicată Imperiului Otoman:istoricul analizează, din punct de vedere juridic, chestiunea păcii, războiului și comerțului. Avem aici subcapitole despre dreptul otoman, ideologia războiului sfânt și doctrina djihâd-ului sau negustorii din Imperiu. A doua parte a cărții încearcă să explice poziția Țărilor Române în sistemul politic, juridic și comercial al statului otoman.
Nu e nicio noutate că problema stăpânirii otomane încă reprezintă un punct sensibil în istoriografia națională. Însă e timpul să privim lucrurile cu mai multă claritate și cu nepărtinire, iar apariția acestui volum reprezintă ocazia perfectă pentru noi dezbateri și interpretări.
Război, pace și comerț în Islam. Țările Române și dreptul otoman al popoarelor
Autor:Viorel Panaite
Editura Polirom;număr pagini:576;preț:59, 95 lei