Simpozionul «Memoria Europei»: Construcția și reconstrucția Europei: 1919-2019
A început înscrierea participanților la cel de-al VIII-lea Simpozion „Memoria Europei”, care reunește în fiecare an într-un oraș diferit din Europa reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor care se ocupă de istoria secolului XX. Simpozionul de anul acesta va avea loc între 27 și 29 mai în Paris, la Sorbona, și va fi dedicat procesului de formare a Europei în momentele de răscruce ale secolului trecut.
Ediția de anul acesta va fi dedicată consecințelor schimbărilor politice de o importanță crucială care au transformat ordinea europeană în secolul XX, dar și influențelor acestora în diverse sfere ale existenței. Pe parcursul a trei zile, un grup internațional de teoreticieni și practicieni vor discuta pe tema evenimentelor cheie și proceselor consfințite de sistemele politice internaționale și care, în diferite momente ale secolului trecut, au dat o nouă formă Europei. Dintre temele discutate nu vor lipsi prevederile Conferinței de pace de la Paris, ale tratatelor și acordurilor încheiate după cel de-al Doilea Război Mondial și prăbușirea regimurilor comuniste. Și-au confirmat participarea la eveniment, printre alții, prof. Jay Winter, prof. Adrian Pop, prof. Chantal Delsol, prof. Richard Overy, prof. Andrzej Nowak ș.a, informează un comunicat al organizatorilor.
Simpozionul anual are drept scop inițierea și aprofundarea colaborărilor între instituțiile și organizațiile care se ocupă cu studierea istoriei europene a secolului XX. Ideea care stă la baza simpozionului este convingerea privind necesitatea unui dialog referitor la evenimentele secolului trecut ținând cont de diferitele narațiuni, sensibilități, experiențe și interpretări existente.
Sunt invitați să participe la eveniment reprezentanți ai muzeelor și memorialelor, angajați ai instituțiilor academice și educaționale precum și ai organizațiilor nonguvernamentale ce se ocupă de istoria secolului XX. Pe parcursul celor trei zile de simpozion, participanții vor putea participa atât la panelurile de discuții, cât și la sesiunile de networking în timpul cărora își vor putea prezenta instituția sau proiectul. Programul cuprinde și vizite la muzee și memoriale cum ar fi Casa Culturii „Kultura Paryska” din Maisons-Laffitte, Memorialul Shoah (al Holocaustului) sau Muzeul Armatei din Paris.
Ciclul de simpozioane „Memoria Europei” a demarat în septembrie 2012 la Gdańsk. Următoarele ediții s-au desfășurat la Berlin, Praga, Viena, Budapesta, Bruxelles și București.
Mai multe informații, programul cadru al evenimentelor și formularul de înscriere pentru participanți sunt disponibile la adresa: enrs.eu/symposium2019
Înscrierea participanților ține până la 30 aprilie 2019. Numărul de locuri este limitat. Organizatorii oferă persoanelor selectate cazare și posibilitatea de rambursare parțială a costurilor călătoriei.