România în Marele Război
La începutul lunii septembrie se va deschide la Muzeul Național de Istorie a României expoziția „România în Marele Război”, marcând împlinirea unui secol de la intrarea Regatului României în prima conflagraţie mondială.
Realizată în colaborare cu peste 20 de instituții (între care Muzeul Militar Național, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei-Chișinău, Arhivele Naționale, Universitatea Babeș-Bolyai, Muzeul Bucovinei etc.) și mai mulți colecționari particulari, expoziţia va ilustra toate aspectele războiului care a schimbat istoria României. Vor fi aduse în atenția publicului atât aspectele politice și militare (cu victorii și înfrângeri, cu eroi și trădători, cu generali și soldați), cât și cele din spatele frontului (insistând asupra situației celor nevoiți să ia calea pribegiei, bolnavilor, răniților sau celor care au trăit vreme de doi ani sub ocupație dușmană). O secțiune a expoziției va fi dedicată prezentării situației Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei în timpul Marelui Război.
Vizitatorii vor putea descoperi alte „fețe” ale războiului cu ajutorul numărului foarte mare de imagini și documente, multe dintre acestea inedite, precum și prin intermediul obiectelor aparținând unor personalități ale istoriei României (regele Ferdinand, regina Maria, Alexandru Averescu, Ecaterina Teodoroiu, Eremia Grigorescu etc.). Foarte interesante sunt şi mărturiile rămase de la soldați sau oameni de rând – nenumărate istorii personale, care reconstituie, cu detalii de atmosferă, cu spaime, cu bucurii, cu speranţe, anii 1916-1918.