Recomandare film: “După Revoluţie” – un documentar de Laurenţiu Calciu jpeg

Recomandare film: “După Revoluţie” – un documentar de Laurenţiu Calciu

📁 Revoluția din 1989
Autor: Lucian Vasile
🗓️ 15 aprilie 2011

Primele luni de democraţie din România au marcat o scindare a societăţii româneşti  între tabăra susţinătorilor FSN-ului şi, în special, ai lui Ion Iliescu şi cei ai partidelor istorice, PNŢ şi PNL. Lupta politică din interiorul ţării ţinea atenţia mass-mediei din Occident, iar finalul ei, reprezentat de alegerile din 20 mai 1990 şi de evenimentele de 13-15 iunie, constituie încă un subiect de interes pentru istorici şi nu numai. Totuşi, dincolo de deciziile liderilor politici, opiiniile oamenilor simpli au constituit adevărata oglindă a ideilor care au modelat cursul istoriei recente a României.

La premiera documentarului, regizorul Laurenţiu Calciu afirma că ”poate 20 de ani sunt suficienţi pentru a privi obiectiv ce s-a întâmplat în primele luni ale lui 1990”. Imaginile au fost filmate în timpul discuţiilor din Piaţa Universităţii dintre oamenii simpli, fiecare susţinând simpatiile politice personale, dar şi în cadrul conferinţelor de presă sau la adunările electorale de pe bulevardul Aviatorilor. Fără a interveni, Laurenţiu Calciu a surprins pe casetă opiniile, temerile şi aşteptările românilor de rând, realizând totodată o anchetă istorică şi antropologică.

Documentarul “După Revoluţie” surprinde prin redarea unei societăţi româneşti anchilozată după aproape o jumătate de secol de comunism. Lipsiţi de exerciţiul democratic, opiniile românilor variază de la “în afară de FSN, nu trebuie să existe niciun alt partid” la “să fie oricine, dar nu comunişti”. Imaginea este un şocantă, conflictul dintre demonstranţii anticomunişti şi susţinătorii fostei nomenclaturi subliniind teama majorităţii oamenilor faţă de lumea vestică şi, în special, faţă de românii din exil. Memorabilă rămâne afirmaţia unei femei care susţinea că România nu are nevoie de occident, deoarece “mămăliga nu se face cu dolari”.

În demersul istoric de a înţelege mentalitatea românilor de după Revoluţie, documentarul lui Laurenţiu Calciu are valoare de martor. Materialul a avut premiera în Bucureşti, iar un trailler poate fi urmărit mai jos: