Proiectul care va reprezenta România la Biennale di Venezia în 2019, prezentat la ICR  jpeg

Proiectul care va reprezenta România la Biennale di Venezia în 2019, prezentat la ICR

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Proiectul "Conversa╚Ťii neterminate asupra importan╚Ťei absen╚Ťei" (ÔÇ×Unfinished conversations on the weight of absenceÔÇť), care va reprezenta Rom├ónia la cea de-a 58-a edi╚Ťie a Expozi╚Ťiei Interna╚Ťionale de Art─â - la Biennale di Venezia, din perioada 11 mai - 24 noiembrie, a fost prezentat, mar╚Ťi, la Institutul Cultural Rom├ón (ICR). 

Proiectul c├ó╚Ötig─âtor "Conversa╚Ťii neterminate asupra importan╚Ťei absen╚Ťei", curatoriat de Cristian Nae, articuleaz─â poetic un spa╚Ťiu al dialogului ├«n care se intersecteaz─â trei proiecte artistice individuale apar╚Ťin├ónd unor arti╚Öti activi ├«ncep├ónd cu perioada anilor '80: Belu Simion F─âinaru, Dan Mih─âl╚Ťianu ╚Öi Miklos Onucsan. Curatorul expozi╚Ťiei, Cristian Nae a spus c─â una dintre lucr─ârile centrale ale expozi╚Ťiei va fi "Monumentul pentru nimic", care este format din mici g─âurele unde publicul este invitat s─â introduc─â petale de trandafiri.

ÔÇŁLucr─ârile care vor fi expuse nu vor fi prezentate ├«n forma lor ini╚Ťial─â, al momentului cre╚Ťiei, ci vor fi readaptate, ajustate, la specificul spa╚Ťial al pavilionului, pentru c─â ele trebuie s─â con╚Ťin─â un element de interogare, acela cu privire la imaginea prin intermediul c─âreia o anumita ╚Ťar─â ├«ncearc─â s─â se reprezinteÔÇŁ, a afirmat Cristian Nae.

Rom├ónia va prezenta expozi╚Ťia ├«n dou─â spa╚Ťii distincte: ├«n Pavilionul Rom├óniei din Giardini della Biennale, edificat ├«n 1938 pentru participarea ╚Ť─ârii noastre la Bienala de la Vene╚Ťia, ╚Öi ├«n Noua Galerie din cadrul Institutului Rom├ón de Cultur─â ╚Öi Cercetare Umanistic─â de la Vene╚Ťia, inaugurat ├«n 1930 de c─âtre Nicolae Iorga.

16 (002) jpg jpeg

ÔÇťBienala de Art─â de la Vene╚Ťia continu─â s─â fie una dintre cele mai importante din lume. Zilele de vernisaje, din debutul fiec─ârei edi╚Ťii, adun─â toat─â elita artistic─â, a criticii, a galeriilor ┼či a pie╚Ťei de art─â.  Daca ar fi s─â enum─âr doar c├ó╚Ťiva dintre creatorii care au f─âcut un eveniment din prezen╚Ťa rom├óneasc─â la Bienala de la Vene╚Ťia, ├«n ultimii ani, nu i-a┼č omite pe  ╚śtefan Constantinescu, Ciprian Mure╚Öan, Ion Grigorescu, Alexandra Pirici ╚Öi Manuel  Pelmu╚Ö, Adrian Ghenie, sau regretata  Geta Br─âtescuÔÇť , a declarat ├«n deschiderea evenimentului Liliana ╚Üuroiu, pre┼čedintele ICR.

ÔÇ×Unfinished conversations on the weight of absenceÔÇťa fost apreciat de comisia de selec╚Ťie ├«nc─â din prima etap─â datorit─â alegerii conceptului ╚Öi arti╚Ötilor.

ÔÇťExponatele care compun conceptul artistic provoac─â iubitorii de art─â la un dialog intens ├«ntre orizontul lor de a╚Öteptare ╚Öi metaforele de la nivelul fiec─ârei lucrariÔÇŁ, a men╚Ťionat Alexandru Pugna, secretar de stat ├«n cadrul Ministerul Culturii ╚Öi Identit─â╚Ťii Na╚Ťionale.

Edi╚Ťia din 2019 a Bienalei de Art─â de la Vene╚Ťia se va desf─â╚Öura ├«n perioada 11 mai ÔÇô 24 noiembrie 2019, cu previzualizare pentru speciali╚Öti ╚Öi pres─â ├«n perioada 8-10 mai 2019