Proiectul care va reprezenta România la Biennale di Venezia în 2019, prezentat la ICR  jpeg

Proiectul care va reprezenta România la Biennale di Venezia în 2019, prezentat la ICR

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 februarie 2019

Proiectul "Conversații neterminate asupra importanței absenței" („Unfinished conversations on the weight of absence“), care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă - la Biennale di Venezia, din perioada 11 mai - 24 noiembrie, a fost prezentat, marți, la Institutul Cultural Român (ICR). 

Proiectul câștigător "Conversații neterminate asupra importanței absenței", curatoriat de Cristian Nae, articulează poetic un spațiu al dialogului în care se intersectează trei proiecte artistice individuale aparținând unor artiști activi începând cu perioada anilor '80: Belu Simion Făinaru, Dan Mihălțianu și Miklos Onucsan. Curatorul expoziției, Cristian Nae a spus că una dintre lucrările centrale ale expoziției va fi "Monumentul pentru nimic", care este format din mici găurele unde publicul este invitat să introducă petale de trandafiri.

”Lucrările care vor fi expuse nu vor fi prezentate în forma lor inițială, al momentului creției, ci vor fi readaptate, ajustate, la specificul spațial al pavilionului, pentru că ele trebuie să conțină un element de interogare, acela cu privire la imaginea prin intermediul căreia o anumita țară încearcă să se reprezinte”, a afirmat Cristian Nae.

România va prezenta expoziția în două spații distincte: în Pavilionul României din Giardini della Biennale, edificat în 1938 pentru participarea țării noastre la Bienala de la Veneția, și în Noua Galerie din cadrul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, inaugurat în 1930 de către Nicolae Iorga.

16 (002) jpg jpeg

“Bienala de Artă de la Veneția continuă să fie una dintre cele mai importante din lume. Zilele de vernisaje, din debutul fiecărei ediții, adună toată elita artistică, a criticii, a galeriilor şi a pieței de artă.  Daca ar fi să enumăr doar câțiva dintre creatorii care au făcut un eveniment din prezența românească la Bienala de la Veneția, în ultimii ani, nu i-aş omite pe  Ștefan Constantinescu, Ciprian Mureșan, Ion Grigorescu, Alexandra Pirici și Manuel  Pelmuș, Adrian Ghenie, sau regretata  Geta Brătescu“ , a declarat în deschiderea evenimentului Liliana Țuroiu, preşedintele ICR.

„Unfinished conversations on the weight of absence“a fost apreciat de comisia de selecție încă din prima etapă datorită alegerii conceptului și artiștilor.

“Exponatele care compun conceptul artistic provoacă iubitorii de artă la un dialog intens între orizontul lor de așteptare și metaforele de la nivelul fiecărei lucrari”, a menționat Alexandru Pugna, secretar de stat în cadrul Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Ediția din 2019 a Bienalei de Artă de la Veneția se va desfășura în perioada 11 mai – 24 noiembrie 2019, cu previzualizare pentru specialiști și presă în perioada 8-10 mai 2019