Prețiosul Tetraevanghel al Parohiei „Sf. Sava cel Sfințit“ din Iași, exponatul lunii aprilie la MNIR
Cu prilejul Sărbătorilor de Paşti, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în luna aprilie, în cadrul micro-expoziţiei „Exponatul lunii”, o piesă de cult excepţională din punct de vedere al valorii istorice şi religioase-Prețiosul Tetraevanghel al Parohiei „Sf. Sava cel Sfințit“ din Iași. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc miercuri, 16 aprilie, a.c. începând cu ora 13.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, Sala Lapidarium.
Printre cele mai de preț obiecte de cult care au făcut parte din patrimoniul Mănăstirii Dancu cu Hramul „Sf. Voievozi Arhangheli Mihail și Gavril“ din Iași, ulterior al bisericii „Sf. Sava cel Sfințit“ din Iași, se numără un Tetraevanghel slavon, tipărit în anul 1636 la Moscova.
Mănăstirea Dancu cu Hramul „Sf. Voievozi Arhangheli Mihail și Gavril“ zidită la 1541 de boierul Dancu, în timpul lui Petru Rareș, a fost închinată până în 1863 mănăstirii Xiropotamu de la Muntele Athos. Aflată într-o continuă degradare, mănăstirea a fost demolată în anul 1903, iar în locul său a fost construit Teatrul Național din Iași. Bunurile mănăstirii Dancu au fost transferate înainte de demolare către mănăstirea „Sf. Sava cel Sfințit“. Printre odoare și alte bunuri de preț transferate s-a aflat și Tetraevanghelul slavon amintit. Ferecătura acestuia, realizată în 1642 la Iași, foarte sugestivă, are o inscripție de danie care amintește că Sfânta evanghelie a fost ferecată și donată bisericii cu Hramul „Sf. Voievozi Arhangheli Mihail și Gavril“, a Mănăstirii Dancu din Iași.
Cartea liturgică a fost legată în scoarțe din lemn, îmbrăcate în piele de culoare roșie. Peste acestea, ulterior, s-a montat o ferecătură deosebită, din argint și aur, cu scene canonice pe cele două coperte ale ferecăturii. Pe prima copertă, pe cele patru margini, avem inscripția de danie menționată mai sus, care încadrează scena „Pogorârea lui Isus în Iad“, iar pe a doua copertă o altă inscripție deslușește scena canonică, închinată „Sf. Arhanghel Mihail“. Inscripția de jos a celei de-a doua coperte evidențiază anul de la facerea lumii „vă leat ot 7150 (1642), luna martie, 21 de zile“.
Biserica „Sf. Sava cel Sfințit“ reprezintă un monument cu o arhitectură specială, în care se îmbină, în chip unic în România, stiluri de gen de factură bizantină, orientală, gotică, moldovenească și muntenească. În zilele noastre, biserica se poate mândri cu o istorie aparte, fiind una dintre cele mai vechi și monumentale lăcașe religioase din Iași. Este atestată pe la 1583, în vremea lui Petru Șchiopul, domnitorul Moldovei. Zidirea s-a făcut de călugări greci care proveneau de la mănăstirea „Sf. Sava“ din Ierusalim. Luminatul domn le-a dăruit, la cerere, călugărilor, printr-un document de danie, privilegii, case și pământ în târgul Iașilor, ca aceștia să construiască o biserică și să viețuiească acolo, cu ajutorul lui Dumnezeu. Complexul monastic a fost închinat încă de la început, ca metoc, sfântului și patronului capadocian palestinian „Sava cel Sfințit“ de la Ierusalim, de unde va prelua și numele.
Biserica „Sf. Sava cel Sfințit“ face parte din parohia omonimă care deservește religios, filantropic și social cele 600 de familii din circumscripția parohiei.
În prezent, Tetraevanghelul bisericii „Sf. Sava cel Sfințit“ din Iași este conservat exemplar, de mai bine de 40 de ani, în Colecția de carte veche, din cadrul Muzeului Național de Istorie a României, urmând a fi cercetat științific și valorificat expozițional.
Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 16 aprilie – 04 mai 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între 10.00 – 18.00.