Muzeul Literaturii: „Colind de război”
În anul Centenarului, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un omagiu adus soldaților români care au plecat pe front chiar în ziua de Crăciun, vineri, 21 decembrie 2018, ora 17.00, în Sala Perpessicius din sediul situat în Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) numit „Colind de război”.
Vor aduce la lumină povești ale soldaților, dar și ale celor rămași acasă, actrița Rodica Mandache și studenții săi de la Universitatea Hyperion, profesorul universitar Silviu Angelescu, iar Doina Lavric Parghel și Luminița Tucă vor împărți colinde, colaci, mere și nuci.
Efortul uriaș al națiunii române, sacrificiile îndurate de cei pe care gloria i-a ocolit, trebuie readuse în memoria colectivă. La fel și suferințele femeilor, bătrânilor și copiilor din teritoriile invadate de dușmani, umilințele și abuzurile la care au fost supuși combatanții români căzuți în prizonierat. Toate acestea fac parte din prețul plătit de poporul român pentru atingerea idealului unității naționale.
Tinerii de astăzi cu greu își pot imagina condițiile aspre ale traiului a milioane de soldați, care, odată reveniți de pe front, nu au mai fost niciodată la fel. Căci e greu să uiți șobolanii, holera, febra tifoida si dizenteria, sau lipsa de antibiotice. Sau gerul iernii, care cerea tribut la rându-i, lunetiștii care supravegheau atent în timpul zilei marginile liniilor inamice. Nu știe nimeni cu adevărat nici prin ce a trecut populația României în timpul Primului Război Mondial, de aceea poveștile rămase de la supraviețuitori trebuie cumva purtate pe aripa gândului spre generațiile următoare, pentru ca acestea să nu uite. Cântecele acelor vremuri au rămas vii prin cei care le-au cântat. Iar grâul, din care colacii pentru sufletele celor căzuți pe câmpul de luptă sunt plămădiți, mirabilă sămânță, are același rost.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.