Mihai Eminescu, comemorat de Institutele Culturale Române din străinătate
Recitaluri de poezie, expoziţii de carte, conferinţe, lecturi şi proiecţii de filme vor avea loc, în perioada 3-29 iunie, în cadrul unui program dedicat comemorării a 124 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu de Institutele Culturale Române din străinătate.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, în perioada 3-29 iunie sunt programate lansări şi expoziţii de carte, conferinţe, lecturi, proiecţii de film/ fotografii/ documente, cursuri speciale pentru studiul poeziilor eminesciene. Programul este dedicat comemorării a 124 de ani de la decesul poetului Mihai Eminescu. Într-o manieră clară, prin alegerea unui reper semnificativ pentru cultura română, acest program-cadru îşi propune să contribuie la conturarea identităţii româneşti în spaţiul cultural internaţional şi la îmbunătăţirea cooperării cu comunităţile româneşti.
Programul a început la Tel Aviv, unde Institutul Cultural Român a propus omagierea lui Mihai Eminescu, în perioada 3-10 iunie, în cadrul cursurilor de limba română organizate de instituţie.Cursanţii au parcurs biografia lui Mihai Eminescu şi au citit şi comentat poezii relevante pentru creaţia sa lirică, a căror selecţie a ţinut cont de structurile gramaticale însuşite până în prezent de elevi. A fost prezentat şi poemul "Luceafărul", tradus în limba ebraică de Tomy Siegler. Au fost invitaţi să participe şi studenţii cursului de limba română organizat de Universitatea din Tel Aviv.
Programul continuă în SUA, unde, pe 13 iunie, Institutul Cultural Român de la New York va organiza la sediul său evenimentul "Eminescu - An American Perspective (A Tribute to Mihai Eminescu - the Last Great Romantic Poet)". Directorul reprezentanţei de la New York, Doina Uricariu, va susţine o scurtă prelegere despre viaţa şi opera poetului Mihai Eminescu. Adrian G. Săhlean, unul dintre cei mai cunoscuţi traducători ai operei lui Eminescu în limba engleză, cofondator şi preşedinte al organizaţiei nonprofit Global Arts Inc., care promovează literatura, muzica şi arta românească în SUA, va recita poeme de Mihai Eminescu, în traducere proprie, din volumul "Eternal Longing, Impossible Love". Vor fi audiate fragmente muzicale inspirate de versurile lui Eminescu, cu soliştii Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Ştefan Hruşcă, Margareta Pâslaru, precum şi lied-uri interpretate de Ana Leonora Ion, Camelia Pavlenco şi Bogdan Baciu.
De asemenea, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău va organiza, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Oamenilor de Creaţie din Moldova şi Primăria Municipiului Chişinău, expoziţia "Mihai Eminescu - 124 de ani de la trecerea în eternitate", în perioada 14-29 iunie, în Grădina Publică din oraş. Expoziţia va prezenta manuscrise şi fotografii. Tot la Chişinău va avea loc, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, lansarea oficială a volumului "Mihai Eminescu. Dicţionar Enciclopedic" de Mihai Cimpoi. Volumul cuprinde o amplă analiză a poeziei, prozei, dramaturgiei şi publicisticii poetului, precum şi prezentarea eminescologilor importanţi.
Pe 14 iunie, va avea loc la Paris, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, un recital extraordinar al actorului Dorel Vişan. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român din capitala Franţei, se adresează publicului francez erudit, amator de literatură română, precum şi membrilor diasporei româneşti din Paris şi Île de France.
De la Paris, Dorel Vişan se va deplasa la Madrid, pentru a susţine, pe 16 iunie, un recital eminescian la Círculo de Bellas Artes, în sala Antonio Palacios. Recitalul, organizat de Institutul Cultural Român din capitala Spaniei, va fi urmat de proiecţia filmului "Un bulgăre de humă", în regia lui Nicolae Mărgineanu. Filmul prezintă relaţia dintre poetul Mihai Eminescu şi scriitorul Ion Creangă. Din distribuţie fac parte actorii Dorel Vişan (Ion Creangă), Adrian Pintea (Mihai Eminescu), Mioara Ifrim şi Maria Ploae. Filmul va fi prezentat cu subtitrare în limba spaniolă.
Următorul recital susţinut de Dorel Vişan va avea loc la Lisabona, pe 20 iunie, la Auditoriul prestigiosului Palat al Independenţei, aflat sub tutela Sociedade Histórica da Independência de Portugal. Reprezentaţia va fi însoţită de o expoziţie de fotografii, facsimile şi poezii traduse în portugheză. În cadrul spectacolului, actriţa Luminiţa Pereira va recita câteva poezii şi în limba portugheză.
Totodată, Institutul Cultural Român de la Stockholm va proiecta documentarul "Eminescu - călătorie virtuală în absolut", regizat de Anca Damian. Proiecţia va avea loc pe 15 iunie, la Cinematograful Victoria, la Festivalul de Film Românesc care se desfăşoară anual.
La Istanbul sunt programate, în data de 16 iunie, la Biserica Sf. Muceniţă Paraschieva din Istanbul, o slujbă de pomenire şi o serie de activităţi cultural-artistice, la care vor participa familii mixte româno-turce. Evenimentul cu dublă dimensiune, spirituală şi culturală, dedicat poetului naţional va include recitaluri bilingve, în limbile română şi turcă, susţinute de copii, o prezentare multimedia cu date biografice şi opera lui Mihai Eminescu, precum şi un concert de muzică autentică românească în interpretarea vocală şi instrumentală, la cobză, a rapsodului popular Ion Creţeanu.
Totodată, pentru a marca ziua poetului naţional, Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul va transmite, în data de 15 iunie, un poem tradus din limba română în limba turcă tuturor contactelor din baza de date pe care o deţine.
Institutul Cultural Român de la Budapesta va găzdui la sediul său, pe 17 iunie, recitalul "La steaua care-a răsărit", susţinut de actorul Emil Boroghină. În acelaşi cadru vor fi organizate o expoziţie tematică de carte, deschisă până pe 17 august, precum şi ceremonia de acordare a diplomelor absolvenţilor cursului de limba română organizat de ICR Budapesta. Recitalul susţinut de Emil Boroghină va cuprinde poezii precum "Dormi!", "O, rămâi", "Memento mori", Glossa, "Venere şi Madonă", Epigonii şi "Departe sunt de tine".
Actorul Emil Boroghină se va deplasa apoi la Veneţia, pentru a susţine, în Sala Marian Papahagi, pe 20 iunie, un recitalul de poezie la sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică. De asemenea, la Veneţia, recitalul va fi însoţit de o expoziţie de carte, în biblioteca institutului.
La Accademia di Romania de la Roma, recitalul actorului Emil Boroghină este programat pe 25 iunie. În cadrul evenimentului va avea loc o expoziţie de carte, cuprinzând o parte din operele poetului naţional. Poeziile vor fi recitate, atât la Veneţia, cât şi la Roma, în limba română, dar vor fi însoţite de traducerile lor în limba italiană, realizate de Vasile Alecsandri, Geo Vasile, Sauro Albisani şi George Popescu.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează, pe 18 iunie, la sediul Asociaţiei Europa Nova din Bruxelles, un recital de poezie din lirica eminesciană şi câteva pagini de corespondenţă, în interpretarea maestrului Ilie Gheorghe. De asemenea, va fi prezent poetul clujean Vasile Igna, invitat la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Namur. Recitalul, însoţit de o expoziţie de carte, se va desfăşura în prezenţa unui public format din membrii diasporei româneşti din Bruxelles şi din studenţii cursurilor de limba română organizate de Institutul Cultural Român de la Bruxelles.
Ilie Gheorghe se va deplasa apoi la Londra, unde va susţine un recital la sediul Institutului Cultural Român în data de 20 iunie. Spectacolul va cuprinde intervenţii muzicale:vioară-Vlad Maistorovici, pian-Antoine Francoise, clarinet-Harry Cameron-Penny, precum şi de proiecţii video inspirate din poezia lui Eminescu, realizate de artistul Cristian Luchian. Versurile recitate vor fi proiectate în traducere engleză. Recitalul va fi prefaţat de filmul "Eminescu, Veronica, Creangă", realizat de Octav Minar în 1914, produs de Pathé şi descoperit recent în Arhiva Naţională de Film. Filmul include imagini autentice de la începutul secolului trecut, adevărate documente istorice înfăţişând casa lui Aron Pumnul din Cernăuţi, locul unde a locuit Eminescu, imagini ale Iaşului, ale mormântului lui Eminescu de la Cimitirul Bellu, busturile poetului de la Dumbrăveni, Botoşani, din faţa Ateneului, fotografii cu Veronica Micle, Teiul lui Eminescu şi Grădina Copou. Filmul va fi subtitrat în limba engleză.
La Varşovia, recitalul maestrului Ilie Gheorghe este programat pentru data de 21 iunie. Evenimentul va fi organizat la Ambasada României şi va fi urmat de un "vin d'honneur". Recitalul va fi însoţit de un material tipărit cuprinzând versuri în limbile română şi poloneză. Traducerile poemelor aparţin reputaţilor poeţi polonezi Emil Zegadłowicz şi Kazimiera Iłłakowiczówna.
Institutul Cultural Român de la Praga va organiza "Ziua Eminescu" pe 24 iunie, la sediul instituţiei. Astfel, va avea loc o lectură din corespondenţa Veronica Micle-Mihai Eminescu, sub titlul "Eminul meu iubit", în interpretarea actorilor Renate Müller Nica şi Cătălin Neghină.
De la Praga, cei doi actori se vor deplasa la Berlin, pentru o nouă lectură pe 25 iunie, la sediul Ambasadei României.
La Viena, o lectură din corespondenţa Veronica Micle-Mihai Eminescu va avea loc pe 28 iunie, la sediul Institutului Cultural Român. Lectura va fi urmată de conferinţa "În intimitatea textului eminescian", susţinută de dr. Florin Oprescu, lector de limba română la Institutul de Romanistică din cadrul Universităţii din Viena.
sursa:mediafax.ro