Împotriva zeilor. Remarcabila poveste a riscului
Editura Humanitas publică un nou volum în colecția „Povestea Banilor”: Împotriva zeilor. Remarcabila poveste a riscului, de Peter L. Bernstein, este o istorie a eforturilor oamenilor de a înțelege riscul și probabilitățile, începând cu Grecia Antică, continuând cu matematicienii francezi Pascal și Fermat, din secolul al XVII-lea, și până la teoria modernă a haosului. Pe parcurs, Bernstein demonstrează că înțelegerea riscurluistă la baza tuturor lucrurilor, de la teoria jocurilor la construcția de poduri sau producția de vin.
„Ideea revoluţionară care marchează graniţa dintre vremurile moderne şi cele apuse o reprezintă stăpânirea riscului:gândul că viitorul înseamnă ceva mai mult decât o toană a zeilor şi că oamenii nu sunt la bunul-plac al naturii. Această carte spune povestea unui grup de gânditori a căror viziune remarcabilă a dezvăluit modul în care viitorul poate fi pus în slujba prezentului. Ei au transformat asumarea riscului într-unul dintre cei mai importanţi catalizatori ai societăţii occidentale, arătându-le oamenilor cum să înţeleagă riscul, cum să-l măsoare şi cum să-i determine consecinţele. Asemenea lui Prometeu, ei i-au sfidat pe zei... Prin definirea unui proces raţional de asumare a riscului, aceşti temerari au oferit ingredientul lipsă care a propulsat ştiinţa şi spiritul întreprinzător în lumea vitezei, a puterii, a comunicării rapide şi a operaţiunilor financiare sofisticate ce marchează epoca noastră. Descoperirile lor în ceea ce priveşte natura riscului, arta şi ştiinţa alegerii constituie nucleul economiei de piaţă moderne.“ (Peter L. BERNSTEIN)
„O naraţiune ambiţioasă şi captivantă, o splendidă introducere în lumea temerarilor de tot felul, care sunt, în viziunea lui Bernstein, adevăraţi umanişti, încurajând omenirea să se elibereze din chingile superstiţiei şi ale fatalismului.“ (The New York Times)
„Cartea lui Peter L. Bernstein este extraordinar de interesantă şi plină de informaţii utile.“ (The Wall Street Journal)
„Alertă şi amplă, lucrarea pleacă de la o premisă curajoasă şi apoi îşi construieşte întregul discurs în acord cu aceasta.“ (Business Week)