Halebardă a infanteriei austriece (© Muzeul Național al Banatului)

Halebarda infanteriei austriece, o armă istorică ce impresionează prin detalii și măiestrie

📁 Istoria Armelor
Autor: Redacția
🗓️ 12 iunie 2024

În colecția de arme a Muzeului Național al Banatului, vizitatorii pot admira o piesă rară: Halebarda infanteriei austriece, datând din mijlocul secolului al XVIII-lea.

Această armă istorică a fost folosită de soldații Imperiului Habsburgic și impresionează prin detalii și măiestrie, scrie Muzeul Național al Banatului, pe pagina de Facebook a instituție.

Halebardă a infanteriei austriece (© Muzeul Național al Banatului)

Vârful din oțel al halebardei este lat, având o lamă pe ambele părți și terminându-se cu un vârf ascuțit. Baza vârfului se încheie cu un capăt elipsoid, decorat cu ornamente florale stilizate. Cârligul de oțel, lat și drept, se termină cu un vârf ascuțit, purtând aceeași decorare elaborată.

În partea dreaptă, se remarcă o marcă semnată, atestând autenticitatea piesei. Toporul din oțel, cu lama dreaptă și paralelă cu mânerul, este și el bogat ornamentat, având pe ambele părți câte un ornament central.

Halebarda poate fi văzută în expoziția de arme a Muzeului Național al Banatului, situată în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Accesul în Muzeul Național al Banatului este gratuit pe toată durata lunii iunie.

Mai multe pentru tine...