Expoziția „Omagiu. Avram Iancu. 200 de ani de la naștere”

Expoziție dedicată lui Avram Iancu, la Deva

La Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva va avea loc joi, 25 aprilie 2024, începând cu ora 12:00, vernisajul expoziției „Omagiu. Avram Iancu. 200 de ani de la naștere”.

Narațiunea expozițională își propune să aducă în atenția publicului o serie de bunuri culturale din patrimoniul a două instituții muzeale de prestigiu: Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Muzeul Național de Istorie a României. Toate acestea evocă personalitatea lui Avram Iancu, precum și pe cele ale conducătorilor revoluționari care i-au stat alături. Între personalitățile istorice care au participat la evenimentele revoluționare din anii 1848-1849 se numără: Ioan Dobra, Nicolae Solomon, Simion Balint, Alesandru Papiu Ilarian, August Treboniu Laurian, Andrei Șaguna sau George Barițiu, informează un comunicat al Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Conform comunicatului citat, în cadrul expoziției pot fi admirate obiecte de o certă valoare istorică precum tablouri, gravuri, arme, documente, fotografii, cărți vechi, sigilii ș.a., care compun o secvență din atmosfera epocii în care a trăit ,,Crăișorul Munților” - Avram Iancu. El a luptat pentru națiunea română, a devenit personalitatea istorică, legenda și eroul pe care îl omagiem astăzi.

Mai multe pentru tine...