Expoziţia «Poloneze și românce care au schimbat lumea»
Expusă pentru prima oară în aer liber, expoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea” vă invită să descoperiți poveștile fascinante a celor 34 de poloneze și românce care au avut curajul de a schimba propria țară, Europa și lumea. Plimbându-vă pe Calea Victoriei din București, o veți putea admira pe gardul Palatului Regal, actualul Muzeul Național de Artă al României (MNAR).
Printre protagonistele expoziției - 17 poloneze și 17 românce – s-au aflat luptătoare pentru independență sau drepturile femeilor, precum și pioniere în domeniul științei sau al sportului. Mulțumită determinării și forței lor morale, putem afirma că trăim astăzi mai bine. Numeroase femei ale căror istorii sunt prezentate de expoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea”, sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, deși nu lipsesc nici cele care, în ambele țări, reprezintă simboluri incontestabile ale succesului.
Expoziția a fost realizată cu ocazia Centenarului redobândirii Independenței Poloniei și al Marii Uniri a României. Acesta se înscrie și în contextul sărbătoririi Anului Drepturilor Femeii, proclamat de parlamentul polonez cu ocazia aniversării a 100 de ani de la obținerea de către femeile poloneze a drepturilor depline de vot.
Românce:
Viorica Agarici
Virginia Maria Andreescu – Haret
Ana Aslan
Maria Bălan
Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu
Smaranda Brăescu
Elena Caragiani-Stoienescu
Nadia Comăneci
Maria Cutarida Crătunescu
Cecilia Cuțescu-Storck
Smaranda Gheorghiu
Elena Ghica
Aurora Gruescu
Sofia Ionescu – Ogrezeanu
Elisabeta Rizea
Lucia Sturdza Bulandra
Elisa Leonida Zamfirescu
Poloneze:
Cezaria Baudouin de Courtenay-Ehrenkreutz-Jędrzejewiczowa
Krystyna Chojnowska-Liskiewicz
Halina Konopacka
Karolina Lanckorońska
Janina Lewandowska
Pola Negri
Regina Salomea Pilsztyn
Helena Rubinstein
Wanda Rutkiewicz
Irena Sendlerowa
Krystyna Skarbek
Maria Skłodowska-Curie
Zofia Stryjeńska
Wanda Telakowska
Helena Wiewiórska
Elżbieta Zawacka
Narcyza Żmichowska