image

Expoziţia "De la Mayer la Preziosi. Spaţiul românesc în viziunea artiştilor-călători", la MNIR

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a organizat o expoziţie temporară cu litografii, gravuri şi desene realizate de artişti străini în spaţiul românesc, în secolul al XIX-lea.

Expoziţia "De la Mayer la Preziosi. Spaţiul românesc în viziunea artiştilor-călători" va fi deschisă în perioada iunie-octombrie.

"Mărturiile acestora sunt esenţiale pentru crearea unei imagini cât mai complete şi mai obiective a evenimentelor care s-au petrecut în aceste locuri de-a lungul secolelor, dar şi a oamenilor, reliefului, satelor, oraşelor, clădirilor, monumentelor etc. (....) În patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României se găsesc mai multe astfel de opere (litografii, gravuri, desene), realizate de o serie de artişti străini, care vor putea fi admirate în această expoziţie: de la 'palatele' lui Luigi Mayer, la 'vedutele' cu oraşele şi târgurile de pe linia Dunării ale lui Erminy, personajele în costume pitoreşti surprinse de Bouquet şi Valerio, locurile şi oamenii atât de minuţios 'înregistraţi' de Raffet, Iaşul fermecător al lui Rey, cetăţile transilvănene ale lui Rohbrock, Bucovina cu frumuseţile ei, aşa cum ni le-a lăsat Knapp, precum şi Bucureştiul pitoresc al lui Preziosi. Sperăm ca publicul să fie purtat într-o adevărată călătorie virtuală prin spaţiul românesc, în perioada ce cuprinde primele trei sferturi ale veacului al XIX-lea", menționează Muzeul Naţional de Istorie a României.

Mai multe pentru tine...