Expoziția dedicată lui Vasili Kandinski, deschisă la Muzeul H'ART din Amsterdam (© Facebook / H'ART Museum)

Fostul muzeul Hermitage din Amsterdam, redeschis cu expoziție dedicată lui Vasili Kandinski

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 27 iunie 2024

Muzeul H'ART din Amsterdam, denumit anterior Amsterdam Hermitage, îşi marchează redeschiderea printr-o amplă expoziție dedicată lui Vasili Kandinski, care include peste 60 de lucrări semnate de acest pionier al artei abstracte.

Expoziția marchează lansarea unei cooperări internaționale cu Centrul Pompidou din Paris, a spus luni directorul H'ART, Annabelle Birnie. Lucrările semnate de Kandinski provin din Centrul Pompidou, informează Agerpres.

Expoziția documentează parcursul lui Kandinski de la primele creații figurative, trecând prin impresionism şi continuând cu tablouri abstracte cu forme geometrice, pentru care este cel mai cunoscut.

Expoziția dedicată lui Vasili Kandinski (© Facebook / H'ART Museum)
Expoziția dedicată lui Vasili Kandinski (© Facebook / H'ART Museum)

Născut în Moscova în 1866, Kandinski s-a confruntat cu criza, războiul, revoluția şi dificultăți personale până la finalul vieții lui, în 1944, în Franța.

Kandinski a crescut în Rusia țaristă, dar după o scurtă carieră avocățească, a plecat în 1896 pentru a deveni artist în Germania şi s-a stabilit în Munchen.

A devenit cetățean german şi cofondator al grupului Blaue Reiter. A predat apoi la Bauhaus în Weimar şi Dessau, refugiindu-se din calea naziştilor la Paris în 1933 şi devenind cetățean francez.

Muzeul Amsterdam Hermitage a fost redenumit după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, când instituția muzeală olandeză a sistat colaborarea cu Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg.