image

Expoziţia „Cursă lungă cu nave cu aburi pe relaţia Pesta - Delta Dunării”, la Muzeul Tehnic Bucureşti

Expoziţia "Cursă lungă cu nave cu aburi pe relaţia Pesta - Delta Dunării", organizată de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucureşti şi Muzeul Tehnic şi al Transporturilor din Ungaria, poate fi vizitată la Muzeul Naţional Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucureşti.

Expoziţia prezintă istoria curselor cu nave cu aburi pe relaţia Pesta - Delta Dunării între anii 1830 - 1990.

"Istoria regiunii Dunării poate fi descrisă ca un proces de valuri puternice de integrare şi valuri şocante de dezintegrare, care au extins şi restrâns semnificativ posibilităţile oferite de calea navigabilă a Dunării. Cursele navelor cu aburi se conectează atunci când regiunea se integrează şi se deconectează atunci când se ridică ziduri la graniţele statelor - cu alte cuvinte, o privire de ansamblu asupra curselor de nave pe Dunăre oferă vizitatorului o lectură care face ca experienţa integrării şi dezintegrării dintre societăţile statelor dunărene să fie inteligibilă în limbajul istoriei transporturilor. Expoziţia este structurată în trei unităţi tematice, dar şi cronologice, sub următoarele subtitluri: Eliminarea barierelor, construirea de relaţii; Dinamica deconectării; Separare socialistă, fraternitate socialistă", relatează Agerpres.

Pe lângă imagini de arhivă, expoziţia include hărţi de epocă, orare ale curselor, machete de nave şi jurnale cinematografice.

În Bucureşti expoziţia poate fi vizitată până pe 30 aprilie, apoi va pleca la Drobeta-Turnu Severin, la Galaţi şi la Tulcea.

Mai multe pentru tine...