Expoziţia "Castele şi conace revitalizate"
Anul cultural 2016 debutează în Bucureşti cu cel mai recent proiect al Asociaţiei ARCHÉ, expoziţia Monumente Uitate:castele şi conace revitalizate, al cărei vernisaj va avea loc joi, 14 ianuarie, începând cu ora 18:00, la Muzeul Naţional Cotroceni. Cu această ocazie, Asociaţia ARCHÉ invită publicul larg să descopere poveştile din spatele proiectelor de revitalizare a unor castele şi conace de pe întreg teritoriul României, relatate chiar de către cei care le-au iniţiat şi implementat:proprietari şi administratori, intervievaţi de membrii echipei ARCHÉ în cadrul unui proces laborios de documentare şi cercetare.
Astfel, prin proiectul Monumente Uitate:castele și conace revitalizate, Asociația ARCHÉ își propune să promoveze o serie de inițiative de salvare a patrimoniului cultural construit care se pot erija în exemple de bune practici pentru alți actori implicați în managementul și valorificarea clădirilor istorice. Practic, expoziția urmărește să demonstreze că reședințele nobiliare – chiar și cele puțin cunoscute publicului larg-pot fi reintegrate în circuitul turistic și economic și pot deveni surse de dezvoltare pentru comunitățile locale. În acest demers, Asociația ARCHÉ aduce în discuție o paletă variată de abordări, idei interesante de revitalizare, proiecte de reabilitare în curs sau recent realizate și restaurări de succes efectuate înainte de 1989. Proiectele expuse prezintă informații referitoare la procesul de retrocedare al proprietăților, relația cu autoritățile statului, inițiativele de revitalizare sau reabilitare sau, după caz, procesul de mentenanță al clădirilor, finanțarea necesară implementării unor astfel de activități şi perspective de dezvoltare.
În România se păstrează astăzi în jur de 1000 de foste reşedinţe extraurbane ale elitelor locale, datând din secolul al XVI-lea până în prima jumătate a secolului XX. Acestora li se adaugă alte numeroase reşedinţe dispărute de-a lungul timpului, dar ale căror imagini şi istorie se păstrează încă. Acestea constituie o componentă aparte a patrimoniului construit naţional, insuficient cunoscută sau valorificată astăzi.
Expoziția face parte din proiectul multianual Monumente Uitate, implementat de Asociaţia ARCHÉ. Acesta are ca principale obiective construirea repertoriului ansamblurilor extraurbane ale aristocraţiei de altădată, de pe actualul teritoriu al României, creşterea notorietăţii acestora în rândul publicului larg şi crearea unui spaţiu de dialog între specialişti, beneficiari şi pasionaţi ai acestui segment de patrimoniu.
Asociaţia ARCHÉ are ca scop cercetarea, protecţia, conservarea, punerea în valoare şi promovarea patrimoniului cultural. Organizaţia îşi propune să atragă atenţia, alături de alte organizaţii de profil, asupra faptului că patrimoniul este o resursă sensibilă şi sofisticată, în continuă nevoie de cunoaştere şi gestionare responsabilă.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național Cotroceni până la data de 30 ianuarie 2016, de marți până duminică, în intervalul orar 9:30-16:30, în baza actului de identitate în original. Mai multe detalii referitoare la vizitarea Muzeului Național Cotroceni sunt disponibile pe pagina web a muzeului. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în cadrul programului dedicat Zilei Culturii Naționale – 2016.