De la Casa Sc├«nteii la Casa Poporului  Patru decenii de arhitectur─â ├«n Bucure┼čti 1945   1989 png

De la Casa Sc├«nteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectur─â ├«n Bucure┼čti 1945 - 1989

V─â invit─âm s─â participa┼úi la lansarea volumului ÔÇ×De la Casa Sc├ónteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectur─â ├«n Bucure┼čti 1945-1989ÔÇŁ-autor arh. Alexandru Panaitescu.

Evenimentul va avea loc luni 10 decembrie 2012, ├«ncep├ónd cu ora 17:30, la sediul O.A.R.-Casa Mincu-Bucure┼čti, str. Pictor Verona nr.19.

Vor prezenta volumul studioBASAR, Mariana Celac ┼či Ana Maria Zahariade

image

Apari┼úia volumului ÔÇ×De la Casa Sc├ónteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectur─â ├«n Bucure┼čti 1945-1989ÔÇŁ-autor Alexandru Panaitescu

Cu ocazia T├órgului de carte GAUDEAMUS, care se desf─â┼čoar─â ├«ntre 21-25 noiembrie 2012 la Pavilionul central Romexpo s-a pus ├«n circula┼úie volumul ÔÇ×De la Casa Sc├ónteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectur─â ├«n Bucure┼čti 1945-1989ÔÇŁ, autor arh. Alexandru Panaitescu, Editura Simetria 2012.

Cartea, al c─ârei autor ┼či-a desf─â┼čurat jum─âtate din carier─â ├«n anii comunismului, este rezultatul interesului manifestat de c─âtre acesta, timp ├«ndelungat, pentru cunoa┼čterea ┼či mai ales pentru ├«n┼úelegerea cauzelor care au influen┼úat devenirea produc┼úiei de arhitectur─â din Rom├ónia ├«n condi┼úiile statului comunist, cu referire direct─â la Bucure┼čti.

Fiind adresată în primul rând celor care au cunoscut prea puţin perioada 1945-1989 sau nu au profesat atunci, s-a considerat oportun ca prima parte a lucrării să aibă un caracter general, concentrându-se pe transformările produse în practica profesională mai ales în primii ani ai regimului, cei ai impunerii modelului unic, când statutul profesional al arhitecţilor s-a schimbat radical. Astfel, s-a prezentat cu atenţie:

  • procesul de ideologizare a crea┼úiei ┼či a ├«nv─â┼ú─âm├óntului de arhitectur─â ┼či de impunere la ├«nceputul anilor ÔÇÖ50 a realismului socialist, inclusiv eviden┼úierea rolului unor personalit─â┼úi din interiorul profesiei ├«n aceast─â direc┼úie;
  • ├«nregimentarea arhitec┼úilor ├«n marile institute de proiectare, care au constituit unicul cadru de desf─â┼čurare profesional─â a acestora p├ón─â dup─â 1990;
  • consecin┼úele pe termen lung ale hot─âr├órilor CC al PMR din 1952 privind politica ├«n domeniul arhitecturii;
  • tema unic─â a locuin┼úelor colective care, pentru a fi la fel pentru to┼úi, au ajuns s─â nu corespund─â de fapt aproape nim─ânui;se apreciaz─â c─â drama apartamentelor realizate p├ón─â ├«n 1990 nu a fost c─â erau prea mici, c─â erau mai bine sau mai r─âu conformate, mai bine sau mai r─âu dotate sau finisate, ci c─â au fost unica posibilitate a oamenilor, ├«n primul r├ónd din mediul urban, de a-┼či rezolva nevoile de locuire, indiferent de preferin┼úele, personalitatea sau de nivelul lor de preg─âtire.

Volumul este completat cu un num─âr de anexe cuprinz├ónd textele integrale ale hot─âr├órilor CC al PMR din 1952 referitoare la arhitectur─â ┼či cu prezent─âri privind contextul istoric, evolu┼úia administrativ─â ┼či a nomenclaturii stradale, situa┼úia monumentelor de for public, construc┼úiile demolate ┼či translatate ├«n Bucure┼čti, c├ót ┼či reamenajarea D├ómbovi┼úei. La final s-a ad─âugat ┼či un foarte concis dic┼úionar cuprinz├ónd mul┼úi dintre arhitec┼úii care au fost activi ├«n Bucure┼čti cu prec─âdere ├«n perioada 1945-1990.