Conferinţa «1918 și reconstrucția Europei Centrale și de Est»
Joi, 22 noiembrie 2018, începând cu orele 16.00, la Hotel Majestic Ramada, se deschid lucrările conferinței internaționale 1918 și reconstrucția Europei Centrale și de Est organizată de Facultatea de Istorie, Universitatea din București, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe. Dezbaterile vor continua în zilele de 23-24 noiembrie la sediul Facultății de Istorie, Universitatea din București, Sala de Consiliu. Conferința face parte din seria de evenimente dedicată Centenarului desfășurată de Facultatea de Istorie în acest an și are ca obiectiv readucerea în dezbaterea academică a transformărilor fundamentale pe care finalul Marelui Război le-a determinat în dezvoltarea națiunilor din regiune.
Armistițiile din septembrie-noiembrie 1918 au reprezentat doar finalul unei etape în competiția pentru influență în Centrul și Estul Europei și au deschis calea pentru diferite viziuni de reconstrucție a ordinii internaționale. Acestea s-au materializat în continuarea violenței în primii ani postbelici, dar s-au aflat și în inima negocierilor de pace de la Paris. În contextul fluid creat de prăbușirea a patru imperii multinaționale, finalul Marelui Război a devenit astfel un punct de cotitură, regiunea fiind reconfigurată de o manieră dramatică.
La eveniment participă 25 de istorici din centre universitare din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Marea Britanie, Italia și Rusia. Lucrările conferinței sunt organizate pe secțiuni dedicate unor teme istorice importante cum ar fi: Războiul, criza, și revoluția; Conferința de la Paris și provocările remodelării Europei central-estice; Rememorarea Primului Război Mondial. Comemorare și memorie în Europa central-estică; De la viziune la acțiune. Marile Puteri și Europa central-estică după război; O pace durabilă? Promisiune și realitate în noua ordine europeană.
Organizatorii își doresc ca acest eveniment să reprezinte și o oportunitate de promovare a unei culturi istorice lipsite de părtinire și consideră că împlinirea celor 100 de ani de evenimentele din 1918-1919 sunt un bun prilej de reflecție asupra prezentului, asupra oportunităților, dar și provocărilor cu care se confruntă astăzi Europa - transmite Facultatea de Istorie, Universitatea din București.