Codexurile despre cre┼čtinismului timpuriu ÔÇô falsuri? jpeg

Codexurile despre cre┼čtinismului timpuriu ÔÇô falsuri?

Colec┼úia de 70 de c─âr┼úi de metal despre ├«nceputurile cre┼čtinismului, g─âsit─â ├«ntr-o grot─â din Iordania acum mai bine de cinci ani, a n─âscut o adev─ârata polemic─â legat─â de autenticitatea descoperirilor. Dat├óndu-le la doar c├ó┼úiva ani dup─â na┼čterea lui Iisus, o parte dintre speciali┼čtii le-au atribuit acestor codexuri titulatura de ÔÇ×cea mai important─â descoperire arheologic─â din istorieÔÇŁ iar recent mass-media au ├«nfl─âc─ârat controversa care le ├«nconjoar─â. ÔÇťNu a mai fost niciodat─â o descoperire de asemenea propor┼úii ├«n ceea ce prive┼čte relicvele cre┼čtinismului timpuriuÔÇŁ, relata BBC-ul.

Treptat ├«ns─â autenticitatea documentelor ├«n cauz─â, ale c─âror pagini de dimensiunea unui card de credit sunt turnate ├«n plumb ┼či legate cu inele din acela┼či metal, a ├«nceput s─â fie subiectul unor discu┼úii destul de aprinse. Un expert ├«n aramaic─â a ├«ncheiat de cur├ónd analiza artefactelor ┼či a concluzionat c─â acestea sunt falsuri indubitabile. ÔÇťAm ob┼úinut fotografii ale textelor ┼či mi-am petrecut s─âpt─âm├óna trecut─â investig├óndu-leÔÇŁ, poveste┼čte Steve Caruso, traduc─âtor profesionist de aramaic─â ┼či consultant ├«n comer┼úul cu antichit─â┼úi. ÔÇťAm sesizat c─â exist─â multe formul─âri ├«n vechea aramaic─â ce dateaz─â de acum cel pu┼úin 2500 de ani. Dar acestea sunt amestecate cu sintagme mai noi, a┼ča c─â am aruncat o privire mai atent─â ┼či am extras toate expresiile mai deosebite. Era un amestec foarte bizar, pe care nu-l mai ├«nt├ólnisemÔÇŁ. Caruso sus┼úine c─â cele mai recente documente, denumite nabateene ┼či palmyreene, dateaz─â din secolele II-III d. Hr., dovedind apartenen┼úa codexurilor la o epoc─â ulterioar─â apari┼úiei cre┼čtinismului. Analiza arat─â c─â ┼či documentele vechi au fost scrise de un neofit, ├«ntruc├ót ÔÇťexist─â mari inconsecven┼úe ├«n structurarea ideilor, iar scribii aveau metode de lucru clar definiteÔÇŁ, spune Caruso. ├Än plus, mai multe caractere apar zg├óriate u┼čor, ca ┼či cum ar fi fost copiate ├«n grab─â ┼či nu scrise ├«n original.

Iisus sau Helios?

Analiza lui Caruso este coroborat─â de cercet─ârile recente ale unui arheolog de epoc─â greac─â de la Oxford, care afirm─â c─â imaginile care apar ├«n codexuri, inclusiv una a lui Iisus pe cruce, sunt anacronice. ÔÇťImaginea despre care se spune c─â ar fi Iisus este de fapt cea a lui Helios, provenind de pe o moned─â din insula Rhodos. De asemenea, sunt de gasit ┼či inscrip┼úii absurde ├«n greac─â ┼či ebraic─âÔÇŁ, declar─â Peter Thonemann. Acesta crede c─â documentele sunt un produs elaborat ├«n ultimii cincizeci de ani.

jesus mic jpg jpeg

Un cercet─âtor care ├«nc─â mai crede ├«n autenticitatea codexurilor este David Elkington, specialist ├«n arheologia vechilor religii. De luni ├«ntregi Elkington ├«ncearc─â s─â ajute guvernul iordanian s─â le recupereze din Israel, unde au fost exportate prin contraband─â. Elkington ┼či echipa sa sus┼úin c─â exist─â ├«n codice imagini ale lui Iisus cu Tat─âl, precum ┼či o hart─â a Ierusalimului ┼či un text care vorbe┼čte despre venirea lui Mesia. Mai mult, ei afirm─â c─â aceste c─âr┼úi au fost descoperite l─âng─â o tab─âr─â de refugia┼úi cre┼čtini. Echipa a identificat chiar ┼či un fragment care face aluzie la re├«nvierea lu Iisus. Cu toate acestea, legitimitatea ipotezelor lui Elkington pare ├«ndoielnic─â, cel pu┼úin ├«n viziunea lui Kimberly Bowes, arheolog de epoc─â greco-roman─â la Universitatea din Pennsylvania, c─âreia i se pare ciudat ┼či faptul c─â este unul dintre pu┼úinii care chiar au avut acces la codexuri. ÔÇťNu pare s─â ocupe vreun post academic, iar teoriile sale despre cum rezonan┼úa acustic─â ar fi responsabil─â pentru marile religii ale lumii nu sunt acceptate de niciun cercet─âtor pe care ├«l cunoscÔÇŁ, declar─â arheologul.

O ┼čtire de senza┼úie, exact la timp, pentru c─â se apropie Pa┼čtele, trebuie s─â se r─âsp├óndeasc─â rapid, f─âr─â foarte mult─â aprofundare. C├óteva fotografii bune ┼či un moment oportun, pentru c─â oamenii sunt interesa┼úi de religie ┼či credin┼ú─â ├«n aceast─â perioad─â. Presa este mult prea fascinat─â de ineditul unui asemenea subiect pentru a se mai ocupa de o investigare serioas─â. Elkington, care de altfel a adus artefactele ├«n vizorul cercet─ârii, este totu┼či la liziera mediului academic. Cam astfel descrie Caruso situa┼úia. Relicvele false sunt de fapt destul de comune. ÔÇťNevoia omului modern de a dezgropa dovezi materiale din primele dou─â secole de cre┼čtinism este mai definitorie dec├ót dovezile ├«nsele. Oricum, p├ón─â ├«n anul 100 d.Hr. num─ârul cre┼čtinilor se ridica undeva la 7000 ┼či cultura lor material─â se deosebea foarte pu┼úin de cea a evreilorÔÇŁ, sus┼úine Bowes.