Ce mai vizităm în Bucureşti?
Într-un timp cand bucureştenii se grăbesc şi mai au răgaz pentru o plimbare la şosea, când presiunea zilnică devine apăsătoare, vă propunem o călătorie într-o epocă apusă.
În perioada 7 decembrie 2012-25 august 2013 Muzeul Naţional de Artă al României organizează expoziţia Mărturii. Frescele Mânăstirii Argeşului.Este un prilej potrivit pentru a ne familiariza cu pictura românească veche şi a redescoperi valori pierdute. Demersul muzeografic integrează atât teme de artă, de arhitectură, cât şi de politică.
Tema
Expoziţia îşi propune aducerea în atenţia publicului frescele ce au împodobit una dintre bijuteriile arhitecturale ale României, Biserica Mânăstirii din Curtea de Argeş. Pictura realizată în secolul al XVI lea este emblematică pentru arta românească medievală. Frescele decapate la sfârşitul secolul al XIX lea de arhitectul francez André Lecomte du Noüy în contextul unei dorite resturări atunci, au intrat în patrimoniul muzeului naţional. Parcursul lor istoric este unul aventuros. Ele au suferit un proces de avariere prin mutarea lor din biserică, apoi în contextul revoluţiei din decembrie 1989 ele suportă alte lovituri. Motiv pentru care munca resturatorilor a fost una de anvergură.
O expoziţie multimedia
Dacă în mod tradiţional am crede că expunerea de artă este una plictisitoare şi aridă, ei bine de data aceasta ne înşelăm. Plecând de la mitul Meşterului Manole, expunerea are o scenografie asemeni unui şantier fără de sfârşit. Îmbinarea noului cu tradiţia se face prin tehnică. Putem vedea un film cu reproducerea 3D a frescelor în biserică şi un altul cu exceptionala muncă de restaurare.
Pentru mai multe detalii şi măcar o oră de încântare vă îndemnăm să vizitaţi expoziţia. Program este de Miercuri până Duminică între orele 11.00 şi 19.00.