Bucureşi 555: sărbătoare de 3 zile şi 3 nopţi
Începe Marea Sărbătoare a Bucureștiului! Timp de trei zile și trei nopți, Capitala va serba peste jumătate de mileniu. Vor fi petreceri în aer liber, concerte, expoziții, târguri, explozii de muzică și culoare. În perioada 19-21 septembrie, Piața Constituției, Piața Universității, parcul Cișmigiu și Centrul istoric vor deveni "punctele fierbinți" ale Zilelor Bucureștiului.
Concerte de muzică ușoară, muzică populară, muzică alternativă, clubbing, expoziții de artă, dans în aer liber, târguri, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epocă, faimoasa "bătaie cu flori de la Șosea" sau proiecții 3D de ultima generație, toate acestea celebrează cei 555 de ani de viață ai Capitalei României.
Evenimentele dedicate aniversării celor 555 de ani de atestare documentară a Bucureștiului vor debuta pe 18 septembrie, cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat și modernizat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei. De Zilele Bucureștiului, hanul își va deschide porțile pentru vizitatori.
Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei:"Sunt un susținător al dezvoltării Bucureștiului, dar neapărat cu protejarea oamenilor și a obiectivelor de patrimoniu care fac parte din identitatea orașului. Sunt mândru că acest proiect s-a încheiat cu succes, că Hanul Gabroveni a fost reconstruit cât mai aproape de original și că iată, le putem pune la dispoziție bucureștenilor, dar și celor care vizitează orașul nostru, un spațiu cultural modern chiar în Centrul istoric al Capitalei. Îi invit pe bucureșteni să viziteze Hanul Gabroveni pe 20 și 21 septembrie, în zilele în care își va deschide porțile pentru public.”
"rEvoluția Muzicii Ușoare Românești"
Cel mai mare spectacol va fi organizat chiar de Ziua Bucureștiului, pe 20 septembrie, începând cu ora 20.00, la Piața Constituției, unde "rEvoluția Muzicii Ușoare Românești" va readuce în atenția publicului generații diferite de artiști, care vor interpreta melodii românești de succes, lansate acum câteva decenii, dar și hit-uri noi.
Pe scenă vor urca cei mai iubiți artiști români, de la Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu până la Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Ștefan Banică Jr. și mulți alții, iar publicul va fi invitat să cânte odată cu artiștii „De-ai fi tu salcie la mal”, „Strada Speranței”, „Bună seara, iubite”, „Truli, truli”, „Frumoasa mea”, „Mă întorc la tine, mare albastră”, „Lalele, lalele”, „Acasă”, „Pe barba mea” și multe alte piese care au traversat anii și au rămas vii în inima ascultătorilor.
iMapp Bucharest 555
Tot sâmbătă, de la ora 23, 00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol multimedia unic în Europa, iar "DJ Open Air Party" va transforma Piața Constituției într-un club în aer liber.
La iMapp Bucharest 555 vor fi proiectate 5 show-uri a câte 5 minute și 55 de secunde, pe cea mai impresionantă suprafață pe care o poate oferi o clădire. Deși fațada Palatului Parlamentului a mai fost folosită pentru proiecții, este prima dată când este încorporată într-un proiect de video-mapping, care presupune o imagine 3D complexă, ce animă prin forme și culori suprafața clădirii, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza și reinterpreta aria gigantică a construcției, de aproximativ 20.000 de metri pătrați. Selecția echipelor de artiști a fost efectuată în urma unui concurs desfășurat pe site-ul oficial al evenimentului, la care au participat echipe de artiști din întreaga lume. Dintre participanți, au fost selecționate 5 echipe cu un portofoliu deosebit, cărora li s-a oferit posibilitatea de a-și transforma ideile și viziunea în realitate, printr-un show de excepție. După ce vor avea loc toate cele 5 video-mappinguri, unul dintre ele va fi desemnat favoritul publicului, în urma unui vot prin sms, în timp real.
Târgul Bucureștiului în Cișmigiu
De Zilele Bucureștiului, în Parcul Cișmigiu, unul din punctele de referință ale Capitalei, vor avea loc Târgul Bucureștiului și spectacole în aer liber, susținute de minorități și comunități naționale (armeană, maghiară, greacă, italiană, rromă, turco-musulmană, germană, evreiască), precum și de artiști îndrăgiți.
Muzică alternativă la Universitate
Vineri, 19 septembrie, la Piața Universității (esplanada cu statui), va avea loc un concert de muzică alternativă cu cele mai cunoscute trupe românești ale momentului și totodată se va transforma și într-un spațiu expozițional, care va găzdui o instalație de artă contemporană - "Feed me!" (19-28 septembrie).
Bucureștiul dansează în Centrul istoric
Nu putea lipsi nici Centrul istoric din sărbătorirea Zilelor Bucureștiului. Astfel, timp de trei zile, intersecția străzilor Lipscani și Eugen Carada se va transforma într-un ring de dans în aer liber. Artiștii invitați vor dansa pe ritmuri latino și vor sustine cursuri pentru cei ce doresc să învețe tainele coregrafiei.
Simbolurile Bucureștiului la Palatul Brâncovenesc
Și Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești” din Mogoșoaia participă la sărbătoarea “Zilele Bucureștiului” cu evenimente la care sunt invitați copii din școlile bucureștene și centre de plasament, care vor participa la ateliere de creație, susținute de artiști plastici. Tot pentru copii se vor organiza un minicircuit de Formula 1, sub forma de competiție cu premii și jocuri interactive susținute de actori profesioniști. De asemenea, bucureștenii vor fi invitați în curtea palatului la teatru, precum și la concerte în aer liber. Curtea palatului va fi decorată cu o pictură 3D supradimensionată care va înfațișa imagini din trecutul Bucureștiului, din prezent și o proiecție a Bucureștiului în viitor.
Forumul elevilor la Palatului Copiilor
Cu ocazia Zilei Elevilor Bucureşteni, la Palatul Copiilor, va avea loc Forumul Elevilor. Evenimentul va reuni reprezentanții liceelor bucureştene, iar elevii vor participa la workshopuri de dezvoltare şi consiliere personală.
Bucureștii lui Caragiale
Anul acesta, cea de-a treia ediție a Festivalului “Bucureștii lui Caragiale”, care se desfășoară în perioada 28 iunie - 14 septembrie 2014, este dedicată aniversarii a 555 de ani de atestare documentară a Bucureștiului. Spectacolele de teatru în aer liber pregătite în cadrul evenimentului însumează 32 de titluri și 139 de reprezentații, scenografii ce au încântat publicul de-a lungul timpului, dar și actori renumiți, acrobați, dresori, echilibriști și iluzioniști.
Pentru detalii despre evenimente: www.bucuresti555ani.ro