image

„Adakale trăiește!”, expoziție foto-documentară în Capitala Europeană a Culturii

Holul Aulei Magna a Universității de Vest din Timișoara (UVT) a găzduit, luni, 3 aprilie, un dialog cultural româno-turc, care a inclus vernisajul expoziției foto-documentare „Adakale trăiește!”, realizată de Silvana Rachieru împreună cu fotojurnalistul Bogdan Cristel, urmat de o vizită ghidată în compania curatoarei, marcând 55 de ani de la evacuarea populației de pe insulă.

Expoziția este compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Adakale din Istanbul și Edirne și din fotografii ale acestora realizate de fotojurnalistul Bogdan Cristel, în 2014, informează un comunicat al UVT.

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, istoria insulei Adakale se încheia sub apele Dunării. Insula aflată în zona Turnu Severin a fost scufundată în 1970 ca urmare a construcției Barajului de la Porțile de Fier I. În 1968, insularii au trăit "ultima primăvară pe Adakale", așa cum este numit un documentar realizat în acea perioadă de Studioul de Film Sahia. Locuitorii, în jur de 680 de persoane, în majoritate de etnie turcă, au fost evacuați și au avut de ales între a se stabili în România sau în Turcia.

Astăzi întâlnim membri ai comunității Adakale în Orșova, Turnu Severin, Timișoara, Constanța, Alba Iulia, București dar și în Istanbul, Edirne, Ankara, Izmir, Eskisehir care comunică virtual prin pagina de Facebook numită Adakale Yasiyor !!! /Adakale trăiește !!!.

Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București, Bogdan Cristel este fotograf profesionist din 1992, lucrând peste 20 de ani la Agenția internațională de presă Reuters. Timp de o săptămână, între 12 și 19 octombrie 2014, s-a întâlnit la Istanbul și Edirne cu familiile din comunitate.

Membrii comunității au primit cu emoție și entuziasm propunerea de colaborare din partea istoricului Silvana Rachieru, punând la dispoziția lui Bogdan Cristel numeroase fotografii de arhivă și obiecte aduse de pe insula dunăreană și depănând amintiri din trecutul comunității turce a insulei.

Expoziția "Adakale trăiește!" - a fost mesagerul poveștii insularilor care și-au ales drept casă nouă Turcia, într-un proiect itinerant organizat în 2014 - 2015 de către Institutul Cultural Româna Istanbul la Izmir, Canakkale, Salonic, Edirne și Istanbul, iar în 2018, la București, într-un eveniment coordonat de Institutul Cultural Turc Yunus Emre și Centrul de Studii Turce-FIUB. În 2021, expoziția a fost găzduită de Institutul de Cultură și Cercetări Umaniste Veneția și în 2022 de Muzeul Regiunii Porților de Fier de la Drobeta Turnu Severin.

Astăzi, la 55 de ani de la ultima primăvară pe Adakale, creatorii ei reunesc marea familie Adakale la Timișoara, într-un eveniment dedicat istoriei și memoriei insulei și relațiilor culturale româno-turce.

Mai multe pentru tine...