Personalitatea Ecaterinei cea Mare jpeg

Personalitatea Ecaterinei cea Mare

Ecaterina cea Mare avea doar treizeci ┼či trei de ani c├ónd a urcat pe tronul  Rusiei, dar ├«┼či ├«nsu┼čise o educa┼úie ┼či o experien┼ú─â considerabile. Prin┼úes─â n─âscut─â ├«n micul principat german Anhalt-Zerbst, viitoarea ├«mp─âr─âteas─â a Rusiei a crescut  ├«ntr-un mediu modest, dar cultivat.

Curtea de la Anhalt-Zerbst, ca multe alte cur┼úi europene din secolul al XVIII-lea, era puternic influen┼úat─â de cultura francez─â, ┼či Ecaterina ├«ncepuse s─â citeasc─â ├«nc─â din copil─ârie c─âr┼úi fran┼úuze┼čti. ├Än 1744, la v├órsta de cincisprezece ani, a venit ├«n Rusia, pentru a se c─âs─âtori cu Petru de Holstein-Gottorp  ┼či pentru a se preg─âti s─â fie so┼úia unui suveran rus.

Anii 1744 ÔÇô 1762 au fost grei pentru Ecaterina. Petru s-a dovedit a fi un so┼ú mizerabil, iar pozi┼úia prin┼úesei germane la curtea imperial─â era destul de izolat─â ┼či nesigur─â. La aceste dificult─â┼úi ale Ecaterinei s-a ad─âugat faptul c─â mama ei fusese descoperit─â ca fiind agentul lui Frederick cel Mare, fiind nevoit─â s─â p─âr─âseasc─â Rusia.

┼×i totu┼či, viitoarea ├«mp─âr─âteas─â a f─âcut mult mai mult dec├ót pur ┼či simplu s─â supravie┼úuiasc─â la curte. ├Än afar─â de faptul c─â trebuise s─â treac─â la ortodoxism pentru a se putea c─âs─âtori cu Petru, ea a ├«nceput s─â studieze limba ┼či literatura rus─â ┼či s─â adune cuno┼čtin┼úe despre noua ei ┼úar─â. ├Än acela┼či timp, ea a ├«nceput s─â citeasc─â opera unor filosofi ca Voltaire, Montesquieu ┼či al┼úii, pentru care o preg─âtiser─â lecturile ei din literatura francez─â. Interesul Ecaterinei pentru iluminism avea s─â constituie un aspect important al domniei sale.

T├ón─âra prin┼úes─â s-a adaptat cu dib─âcie la noul ei mediu, f─âc├óndu-┼či prieteni ┼či c├ó┼čtig├ónd mult─â afec┼úiune ┼či popularitate la curte. Simul├ónd inocen┼ú─â ┼či supunere, ea a participat la intrigile ┼či comploturile politice, av├ónd grij─â s─â nu fie descoperit─â, ┼či a organizat lovitura de stat din vara anului 1762, care a dus la abdicarea ┼či apoi la moartea so┼úului ei ┼či care i-a permis s─â devin─â ├«mp─âr─âteasa Ecaterina a II-a.

image

Calităţi

Personalitatea ┼či caracterul Ecaterinei cea Mare au impresionat pe mul┼úi dintre contemporanii s─âi, precum ┼či pe comentatorii de mai t├órziu. O femeie excep┼úional─â, Ecaterina era foarte inteligent─â, poseda un talent natural de a administra ┼či guverna, ├«nso┼úit de un sim┼ú practic remarcabil, o energie neobosit─â ┼či o voin┼ú─â de fier.

Pe l├óng─â faptul c─â era o persoan─â hot─âr├ót─â, ea era de asemenea curajoas─â ┼či optimist─â:Ecaterina credea c─â poate ├«nvinge toate piedicile, ┼či de cele mai multe ori a avut dreptate. St─âp├ónirea de sine, abilitatea ├«n discu┼úii ┼či propagand─â ┼či o manipulare ├«n┼úeleapt─â a oamenilor ┼či a ├«mprejur─ârilor pentru a servi scopurilor ei erau alte calit─â┼úi ale acestei ├«mp─âr─âtese neobi┼čnuite.

Ea singur─â a afirmat c─â ambi┼úia a fost aceea care a ajutat-o. Istoricul poate fi de acord cu aceasta, cu condi┼úia ca ambi┼úia s─â fie ├«n┼úeleas─â sub toate aspectele sale, nu doar ca o dorin┼ú─â de a pune m├óna pe coroan─â sau de a fi ├«ncununat de glorie prin reu┼čita ├«n r─âzboaie sau de a-i face pe filosofi s─â te admire, ci ca o dorin┼ú─â puternic─â, constant─â, de a excela ┼či de a avea totul sub control.

Pentru prima oar─â dup─â Petru cel Mare, Rusia avea un suveran care muncea zi ┼či noapte, acord├ónd aten┼úie personal─â tuturor problemelor, mari sau mici.

restul articolului pe ISTORII REGASITE