Mata Hari, spioana cu o mie de feţe jpeg

Mata Hari, spioana cu o mie de feţe

📁 Biografii
Autor: Redacția

Viaţa lui Mata Hari a pendulat între dansatoare exotică, curtezană şi spioană. Dincolo de imaginea unui erotism exotic, femeia din spatele acestui nume de scenă a avut întotdeauna ceva de ascuns.

Mata Hari,  pe numele său adevărat Margaretha Geertruida Zelle, s-a născut pe 7 august 1876 la Leeuwarden şi a murit la 15 octombrie 1917. La vârsta de 18 ani s-a căsătorit cu un ofiţer olandez de origine engleză, Campbell MacLeod. După divorţul celor doi, Hari s-a făcut cunoscută în Europa fiind dansatoare exotică, curtezană şi spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial. A fost condamnată şi executată de către un pluton de execuţie francez, în 15 octombrie 1917, pentru spionaj. Plutonul era alcătuit din 12 soldaţi. Se spune că Mata Hari şi-a dat jos de pe ea haina din piele în faţa plutonului înainte să fie ucisă. A spionat pentru Franţa, iar după aceea pentru Germania.

Margaretha a avut trei fraţi. Tatăl lor deţinea un magazin, iar afacerile sale erau încununate de succes, investind în industria petrolului. Astfel, până la vârsta de 13 ani, ea învaţă doar în şcoli private. Cu toate acestea, afacerea tatălui său dă faliment în 1889, iar părinţii divorţează. Mama ei moare în 1891, iar tatăl se recăsătoreşte trei ani mai târziu în Amsterdam. Margaretha se mută cu naşul ei. La vârsta de 14 ani este înscrisă la şcoala unei mânăstiri pentru a deprinde bunele maniere. Fiind implicată într-un scandal, doi ani mai târziu este exmatriculată. Peste alţi doi ani se căsătoreşte cu Campbell MacLeod, un vârstnic ofiţer scoţian din armata olandeză. Căsnicia nu are încă de la început niciun viitor, dar durează totuşi şapte ani.

Mata Hari 1907 jpg jpeg

În 1903, Margaretha se mută la Paris şi lucrează ca dansatoare profesionistă sub numele de Lady MacLeod. În curând îşi schimbă numele de scenă în Mata Hari. Meseria ei de bază este cea de dansatoare orientală la un circ. În jurul numelui Mata Hari construieşte şi o poveste tragică, ea istorisind că era fiica unei femei din India care a murit când a născut-o. Numele său ar fi însemnat „ivirea zorilor“. Cariera ei cunoaşte un succes important, dansul său implicând nuditatea. Ea este considerată până astăzi una dintre inventatoarele streaptease-ului. În afara scenei, fascinată de uniforme, ea acceptă să fie amanta unor ofiţeri.

Reîntoarsă la Paris în 1915, după o lungă şedere la Berlin, în plin război mondial, este acuzată de spionaj în favoarea Germaniei. Dorind să-şi demonstreze nevinovăţia, se oferă să spioneze în favoarea Franţei. Rămâne un mister felul în care ea şi-a desfăşurat activitatea de spion, însă, se pare că finalmente ajunsese să acţioneze pentru ambele părţi şi evident, să fie plătită de acestea.

mhexecution jpg jpeg

Pe 12 februarie 1917, Mata Hari este arestată la Paris, chiar dacă nu existau dovezi certe în favoarea acuzaţiilor. Este acuzată de înaltă trădare şi condamnată la moarte, chiar dacă şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia. Sentinţa avea să fie dusă la îndeplinire de un pluton format din 12 oameni. Legenda execuţiei spune că a fost adusă în cele mai scumpe haine ale sale, iar înainte ca plutonul să tragă s-a dezbrăcat complet.