Kim Yo jong, cea mai puternică femeie din Coreea de Nord / FOTO jpeg

Kim Yo-jong, cea mai puternică femeie din Coreea de Nord / FOTO

📁 Biografii
Autor: Redacția

Născută pe 26 septembrie 1987, Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, este considerată cea mai puternică femeie din Coreea de Nord, și chiar al doilea om în stat. Ea ar putea lua locul fratelui ei, în condițiile în care presa occidentală scrie că liderul de la Phenian ar fi murit sau ar fi în stare gravă după o operație eșuată.

Pregătită încă din adolescență să ajungă în structurile puterii, Kim Yo-jong a avut o ascensiune rapidă după moartea tatălui lor și a avut un rol crucial în asigurarea tranziției la putere a fratelui său, după ce acesta a fost desemnat succesorul lui Kim Jong-il, în 2009. Începând din 2014, ea conduce departamentul însărcinat cu propaganda din cadrul partidului unic din (Republica Democrată Coreea) Partidului Muncitorilor din Coreea.

Kim Yo-jong și-a însoțit fratele la summiturile din Singapore și Hanoi pe fondul negocierilor cu SUA și a părut să fie mâna sa dreaptă stând departe de atenția publică dar veghind din umbră asupra fratelui său. Ea fost surprinsă adunând mucurile de țigară ale fratelui său – o sarcină măruntă dar crucială, întrucât rolul său ca unul din oficialii de rang înalt ai secretariatului său este să se asigure că nimeni nu va putea preleva mostre de ADN de la liderul nord-coreean.

Membră din 2019 a legislativului nord-coreean Adunarea Populară Supremă, influența sa crescândă este dovedită de faptul că este cea care are grijă de imaginea lui Kim Jong-un în mass-media, fiind practic cea care stabilește liniile cultului personalității dictatorului nord-coreean, scrie Adevărul.

Kim Yo-jong nu este doar asistentă prezidențială, ea joacă și roluri diplomatice importante. În 2018, în perioada jocurilor olimpice din Pyeongchang ea devenit cel mai înalt oficial al familiei Kim care face o vizită în Coreea de Sud de la sfârșitul războiului, iar câteva săptămâni mai târziu, însuși liderul nord-coreean a sosit în această țară după ce Kim a pregătit terenul.

Kim Yo-jong (dreapta sus), la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2019 de Pyeongchang, alături de vicepreședintele SUA, Mike Pence (dreapta jos), și președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in (în alb)

PyeongChang 2018 jpg jpeg

Totodată, a fost cea care a prezentat condoleanțe în numele fratelui său fostului președinte sud-coreean Kim Dae-jung la moartea soției sale.

Kim Yo-jong a devenit o figură tot mai vizibilă în Coreea după ce a fost fotografiată alături de fratele său la testarea rachetelor balistice și de asemenea în vizitele sale prin țară. Dar ceea ce dovedește poziția sa este apariția sa călare pe un cal alb (foto jos) pe muntele Paektu – considerat munte sacru în mitologia Coreii de Nord și locul de naștere al dinastiei Kim.

kim cal jpg jpeg

Kim Yo-jong s-a întors din Elveția în 2001 și ar fi avut profesori privați până în 2005 când a intrat la universitatea Kim Il-sung, unde a studiat economia politică. A fost membru al partidului muncitoresc încă din 2007 îndeplinind de sarcini administrative pentru tatăl și mătușa sa.

În 2009, a fost surprinsă la Universitatea de Agricultură din Wonsan alături de tatăl, fratele și alți oficiali ai partidului. În această perioadă a jucat un rol important la planificarea preluării succesiunii la putere a lui Kim Jong-un. Este și anul în care a început să lucreze în Comitetul Central al Partidului.

În 2013, a ajuns director în exercițiu al Comisiei Naționale de Apărare și l-a însoțit pe fratele său în tururile sale prin țară în calitate de manager. În 2014, a fost fotografiată participând și votând la alegerile parlamentare.

În același an, ea i-a luat locul veteranului de partid Kim Ki-nam ca primul vice-director al Departamentului de Propagandă al Partidului, obținând astfel o funcție care i-a permis influențarea propagandei și mediei în toată țara. Din această poziție ea și-a dovedit cea mai puternică influență asupra regimului nord-coreean, pentru că în mâinile ei cultul personalității lui Kim Jong-un a ajuns să capete asemănare cu cel al bunicului său, Kim Ir-sen. Sub influența ei imaginea lui Kim Jong-un a început să devină una ceva mai îmblânzită în raport cu cea mai dură a tatălui său.

Secretary Pompeo Kim Yo Jong jpg jpeg

Calitatea sa de membru al familiei Kim a propulsat-o și în roluri diplomatice importante, în contextul în care alți oficiali ai delegației aveau ranguri mai înalte. Ea a primit o postură de lider în cadrul vizitei în Coreea de Sud când s-a întâlnit cu ministrul pentru unificare al acestei țări cu prilejul Jocurilor Olimpice din Pyeongchang, în 2018. În același an, ea l-a întâmpinat la Phenian pe Secretarul de Stat american Michael Pompeo (foto sus), care a efectuat o vizită în Coreea de Nord.