Kim Yo jong, cea mai puternic─â femeie din Coreea de Nord / FOTO jpeg

Kim Yo-jong, cea mai puternic─â femeie din Coreea de Nord / FOTO

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

N─âscut─â pe 26 septembrie 1987, Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, este considerat─â cea mai puternic─â femeie din Coreea de Nord, ╚Öi chiar al doilea om ├«n stat. Ea ar putea lua locul fratelui ei, ├«n condi╚Ťiile ├«n care presa occidental─â scrie c─â liderul de la Phenian ar fi murit sau ar fi ├«n stare grav─â dup─â o opera╚Ťie e╚Öuat─â.

Preg─âtit─â ├«nc─â din adolescen╚Ť─â s─â ajung─â ├«n structurile puterii, Kim Yo-jong a avut o ascensiune rapid─â dup─â moartea tat─âlui lor ╚Öi a avut un rol crucial ├«n asigurarea tranzi╚Ťiei la putere a fratelui s─âu, dup─â ce acesta a fost desemnat succesorul lui Kim Jong-il, ├«n 2009. ├Äncep├ónd din 2014, ea conduce departamentul ├«ns─ârcinat cu propaganda din cadrul partidului unic din (Republica Democrat─â Coreea) Partidului Muncitorilor din Coreea.

Kim Yo-jong ╚Öi-a ├«nso╚Ťit fratele la summiturile din Singapore ╚Öi Hanoi pe fondul negocierilor cu SUA ╚Öi a p─ârut s─â fie m├óna sa dreapt─â st├ónd departe de aten╚Ťia public─â dar veghind din umbr─â asupra fratelui s─âu. Ea fost surprins─â adun├ónd mucurile de ╚Ťigar─â ale fratelui s─âu ÔÇô o sarcin─â m─ârunt─â dar crucial─â, ├«ntruc├ót rolul s─âu ca unul din oficialii de rang ├«nalt ai secretariatului s─âu este s─â se asigure c─â nimeni nu va putea preleva mostre de ADN de la liderul nord-coreean.

Membr─â din 2019 a legislativului nord-coreean Adunarea Popular─â Suprem─â, influen╚Ťa sa cresc├ónd─â este dovedit─â de faptul c─â este cea care are grij─â de imaginea lui Kim Jong-un ├«n mass-media, fiind practic cea care stabile╚Öte liniile cultului personalit─â╚Ťii dictatorului nord-coreean, scrie Adev─ârul.

Kim Yo-jong nu este doar asistent─â preziden╚Ťial─â, ea joac─â ╚Öi roluri diplomatice importante. ├Än 2018, ├«n perioada jocurilor olimpice din Pyeongchang ea devenit cel mai ├«nalt oficial al familiei Kim care face o vizit─â ├«n Coreea de Sud de la sf├ór╚Öitul r─âzboiului, iar c├óteva s─âpt─âm├óni mai t├órziu, ├«nsu╚Öi liderul nord-coreean a sosit ├«n aceast─â ╚Ťar─â dup─â ce Kim a preg─âtit terenul.

Kim Yo-jong (dreapta sus), la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2019 de Pyeongchang, alături de vicepreședintele SUA, Mike Pence (dreapta jos), și președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in (în alb)

PyeongChang 2018 jpg jpeg

Totodat─â, a fost cea care a prezentat condolean╚Ťe ├«n numele fratelui s─âu fostului pre╚Öedinte sud-coreean Kim Dae-jung la moartea so╚Ťiei sale.

Kim Yo-jong a devenit o figur─â tot mai vizibil─â ├«n Coreea dup─â ce a fost fotografiat─â al─âturi de fratele s─âu la testarea rachetelor balistice ╚Öi de asemenea ├«n vizitele sale prin ╚Ťar─â. Dar ceea ce dovede╚Öte pozi╚Ťia sa este apari╚Ťia sa c─âlare pe un cal alb (foto jos) pe muntele Paektu ÔÇô considerat munte sacru ├«n mitologia Coreii de Nord ╚Öi locul de na╚Ötere al dinastiei Kim.

kim cal jpg jpeg

Kim Yo-jong s-a ├«ntors din Elve╚Ťia ├«n 2001 ╚Öi ar fi avut profesori priva╚Ťi p├ón─â ├«n 2005 c├ónd a intrat la universitatea Kim Il-sung, unde a studiat economia politic─â. A fost membru al partidului muncitoresc ├«nc─â din 2007 ├«ndeplinind de sarcini administrative pentru tat─âl ╚Öi m─âtu╚Öa sa.

├Än 2009, a fost surprins─â la Universitatea de Agricultur─â din Wonsan al─âturi de tat─âl, fratele ╚Öi al╚Ťi oficiali ai partidului. ├Än aceast─â perioad─â a jucat un rol important la planificarea prelu─ârii succesiunii la putere a lui Kim Jong-un. Este ╚Öi anul ├«n care a ├«nceput s─â lucreze ├«n Comitetul Central al Partidului.

├Än 2013, a ajuns director ├«n exerci╚Ťiu al Comisiei Na╚Ťionale de Ap─ârare ╚Öi l-a ├«nso╚Ťit pe fratele s─âu ├«n tururile sale prin ╚Ťar─â ├«n calitate de manager. ├Än 2014, a fost fotografiat─â particip├ónd ╚Öi vot├ónd la alegerile parlamentare.

├Än acela╚Öi an, ea i-a luat locul veteranului de partid Kim Ki-nam ca primul vice-director al Departamentului de Propagand─â al Partidului, ob╚Ťin├ónd astfel o func╚Ťie care i-a permis influen╚Ťarea propagandei ╚Öi mediei ├«n toat─â ╚Ťara. Din aceast─â pozi╚Ťie ea ╚Öi-a dovedit cea mai puternic─â influen╚Ť─â asupra regimului nord-coreean, pentru c─â ├«n m├óinile ei cultul personalit─â╚Ťii lui Kim Jong-un a ajuns s─â capete asem─ânare cu cel al bunicului s─âu, Kim Ir-sen. Sub influen╚Ťa ei imaginea lui Kim Jong-un a ├«nceput s─â devin─â una ceva mai ├«mbl├ónzit─â ├«n raport cu cea mai dur─â a tat─âlui s─âu.

Secretary Pompeo Kim Yo Jong jpg jpeg

Calitatea sa de membru al familiei Kim a propulsat-o ╚Öi ├«n roluri diplomatice importante, ├«n contextul ├«n care al╚Ťi oficiali ai delega╚Ťiei aveau ranguri mai ├«nalte. Ea a primit o postur─â de lider ├«n cadrul vizitei ├«n Coreea de Sud c├ónd s-a ├«nt├ólnit cu ministrul pentru unificare al acestei ╚Ť─âri cu prilejul Jocurilor Olimpice din Pyeongchang, ├«n 2018. ├Än acela╚Öi an, ea l-a ├«nt├ómpinat la Phenian pe Secretarul de Stat american Michael Pompeo (foto sus), care a efectuat o vizit─â ├«n Coreea de Nord.