Gordon Matta Clark ÔÇô destinul tragic al unui "Anarhitect" jpeg

Gordon Matta-Clark ÔÇô destinul tragic al unui "Anarhitect"

­čôü Biografii
Autor: Ioana Popa

Pe 22 iunie 1943 se na╚Öte la New York, ├«ntr-o familie de arti╚Öti, Gordon Matta-Clark. Tat─âl s─âu, Roberto Matta, a fost un cunoscut pictor suprarealist, iar na╚Öa sa de botez a fost nimeni alta dec├ót Teeny Duchamp, so╚Ťia lui Marcel Duchamp. 

Via╚Ťa unui artist nonconformist

 Gordon ├«╚Öi petrece copil─âria ├«nconjurat de art─â, ├«n New York, la Paris ╚Öi ├«n Chile. Mai t├órziu, studiaz─â arhitectura ├«n cadrul Universit─â╚Ťii Cornell, ├«ntre 1963 ╚Öi 1968. Pe l├óng─â profesia de baz─â, Matta-Clark se ocup─â ╚Öi cu fotografia, performance-ul, realizarea de filme ╚Öi colaje foto, deseneaz─â ╚Öi este interesat de sculptur─â. Pentru o perioad─â ├«╚Öi ia chiar rolul de buc─âtar ├«ntr-un restaurant pe care ├«l ├«nfiin╚Ťeaz─â al─âturi de c├ó╚Ťiva prieteni ├«n SoHo ╚Öi pe care ├«l denume╚Öte FOOD. Un documentar din 1972 prezint─â atmosfera ╚Öi conceptul din spatele restaurantului cu m├óncare artizanal─â, deschis cu inten╚Ťia de a aduce la un loc arti╚Ötii cu interese comune, d├óndu-le ╚Öansa de a discuta ╚Öi a face schimb de idei.

Moartea fratelui s─âu geam─ân, Sebastian, care se sinucide ├«n 1976, arunc├óndu-se de la fereasta apartamentului lui Gordon, ├«l va afecta profund. Doi ani mai t├órziu artisul se desparte la r├óndul s─âu de via╚Ť─â, acesta murind pe 27 august 1978, ├«n urma evolu╚Ťiei unui cancer pancreatic, la v├órsta de 35 de ani.

image

Proiectele sale nu sunt nici pe departe ceva obișnuit

├Än 1970, proiectul s─âu Zidul din gunoaie (Garbage Wall) str├ónge laolalt─â trec─âtori pe care Gordon ├«i invit─â s─â participe la ridicarea unui "zid" ├«n apropierea bisericii Sf├óntul Mark, menit s─â func╚Ťioneze ca ad─âpost pentru oameni ai str─âzii. Un an mai t├órziu proiectul este reluat, de aceast─â dat─â sub podul Brooklyn, etapele construirii fiind acum ├«nregistrate ╚Öi l─âsate mo╚Ötenire sub forma documentarului "Fire Child".

Arhitectul care se opune normelor

Principalul motiv pentru care artistul a r─âmas ├«n istorie a fost ├«ns─â crearea conceptului de "anarhitectur─â". Termenul este format prin asocierea cuvintelor anarhist ╚Öi arhitectur─â ╚Öi este folosit de Gordon inclusiv ca nume pentru grupul de discu╚Ťii pe care ├«l organizeaz─â ├«mpreun─â cu prietenii s─âi ├«ntr-un spa╚Ťiu de pe Greene Street, loc ├«n care ace╚Ötia ├«╚Öi expuneau diferite lucr─âri experimentale.

Spre deosebire de tinerii arhitec╚Ťi ai anilor '70, Matta-Clark nu are inten╚Ťia de a construi. Viziunea sa consta ├«n "deconstruirea" infrastructurii unui ora╚Ö (New York-ul se afla ├«ntr-o perioad─â de stagnare economic─â, ├«n care cl─âdirile abandonate se degradau, iar podurile ne├«ntre╚Ťinute se pr─âbu╚Öeau) cu speran╚Ťa cl─âdirii unui viitor mai promi╚Ť─âtor. Interven╚Ťiile sale urbane puteau fi v─âzute cel mai adesea ├«n fotografii, sau prin translatarea unor sec╚Ťiuni de cl─âdiri ├«n diferite galerii de art─â.

Matta-Clark a fost pe deplin un "anarhitect", lucr─ârile sale sco╚Ť├ónd ├«n eviden╚Ť─â neglijen╚Ťa autorit─â╚Ťilor ╚Öi oferind o sugestie de planificare urban─â bazat─â pe improviza╚Ťie. Conceptul de anarhitectur─â este pus ├«n practic─â de Gordon printr-o serie de proiecte ce presupun realizarea de sec╚Ťiuni prin construc╚Ťii existente, aflate ├«ntr-o stare proast─â de conservare. Dintre acestea, poate cel mai cunoscut r─âm├óne "Splitting", o interven╚Ťie din 1974 asupra unei case din suburbia New JerseyÔÇôului. O alt─â serie de "sec╚Ťiuni", realizate printr-un depozit din districtul Meatpacking, construc╚Ťie aflat─â ├«ntr-o stare avansat─â de degradare, a fost documentat─â prin intermediul unui film realizat ├«n 1975 ╚Öi intitulat "Day's End" .  

Unde pot fi v─âzute ast─âzi lucr─ârile lui Gordon Matta-Clark  

Ast─âzi lucr─ârile sale sunt expuse ├«n cadrul unor insitu╚Ťii precum: Institutul de Art─â din Chicago, Muzeul Guggenheim din New York, Muzeul Hammer din Los Angeles sau Muzeul Na╚Ťional Regina Sofia din Madrid.

O expozi╚Ťie cu lucr─ârile sale din perioada 1970-1978 poate fi vizitat─â p├ón─â pe 20 decembrie 2018 la galeria David Zwirner din Londra, iar muzeul de Art─â Modern─â din New York ofer─â posibilitatea de a-l descoperi pe artistul Matta-Clark ├«ntr-o serie de 31 de expozi╚Ťii virtuale, ce pot fi accesate online din orice col╚Ť al lumii (https://www.moma.org/artists/6636).

Surse:

https://www.guggenheim.org/artwork/artist/gordon-matta-clark

https://www.moma.org/artists/6636

https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-gordon-matta-clark-turned-ruins-1970s-new-york-art

http://www.artnet.com/artists/gordon-matta-clark/

https://www.forbes.com/sites/jonathonkeats/2017/12/08/gordon-matta-clark-bronx/#6fb54f239922

https://www.davidzwirner.com/artists/gordon-matta-clark

https://www.museoreinasofia.es/en/collection/artwork/food