Eligius, un sf├ónt cu ├«nclina╚Ťii artistice jpeg

Eligius, un sf├ónt cu ├«nclina╚Ťii artistice

Spre sf├ór╚Öitul secolului al XI-lea, ca urmare a faptului c─â din ce ├«n ce mai mul╚Ťi me╚Öte╚Öugari din mediul rural au ├«nceput s─â se stabileasc─â ├«n ora╚Öe, unde exista o pia╚Ť─â de desfacere mai dezvoltat─â dec├ót cea de la sate, ├«n Europa au ap─ârut breslele. Dintr-o perspectiv─â contemporan─â (╚Öi, evident, anacronic─â), acestea pot fi considerate tipuri diverse de organiza╚Ťii ale patronatului ╚Öi ale sindicatelor dintr-o anumit─â bran╚Ö─â. Existau bresle ale ╚Öelarilor, ale potcovarilor, ale scutarilor, ale s─âgetarilor, ale arbaletarilor, ale ╚Ölefuitorilor de s─âbii ÔÇô ┼či a┼ča mai departe. Aurarii ╚Öi argintarii ┼či l-au ales ca patron pe Sf├óntul Eligius, care, ├«nainte de a fi episcop de Noyon ╚Öi de Tournai, a fost ┼či el un talentat artizan.

Biografia unui sf├ónt cu ├«nclina╚Ťii artistice

Acest aurar devenit ecleziast și sanctificat după moarte s-a născut în preajma anului 590 al erei creștine, la Chaptelat, o localitate situată la 10 kilometri nord de orașul Limoges din Aquitania, într-o influentă familie de origine galo-romană.

Dintre minunile Sfa╠éntului Eligius: potcovind un cal na╠ćra╠ćvas╠ž i╠én maniera╠ć proprie; miniatura╠ć italiana╠ć de secol XVI

3 Episcop MINUNI atribuite Calul Potcovit St  Eligius shoeing a horse jpg jpeg

Remarc├ónd aplecarea artistic─â a t├ón─ârului Eligius, tat─âl s─âu l-a trimis s─â-╚Öi fac─â ucenicia la un vestit aurar, Abbo, care era ╚Öi ╚Öeful Monet─âriei regale din Limoges. Mai t├órziu, Eligius (c─âruia francezii ├«i spun Eloi, iar germanii, Loy) s-a dus ├«n Neustria, unde a fost luat ├«n serviciul lui de c─âtre vistiernicul regal Babo [Neustria: stat care a ap─ârut ├«n anul 511, format din teritoriile din Aquitania p├ón─â la Marea M├ónecii, acoperind cea mai mare parte a nordului Fran╚Ťei de ast─âzi; s-a aflat sub st─âp├ónirea dinastiei merovingiene din secolul al VI-lea p├ón─â ├«n secolul al VIII-lea ÔÇô n.r.]. La recomandarea vistiernicului, regele Clotaire al II-lea, din dinastia merovingian─â, i-a ├«ncredin╚Ťat sarcina de a-i face un tron de aur ├«ncrustat cu pietre pre╚Ťioase.

ÔÇ×Acolo unde al╚Ťii izbuteau s─â fac─â un singur lucru din aur, el f─âcea dou─â, f─âr─â s─â ├«n╚Öele la c├óntar, f─âr─â s─â strice calitatea aliajului de metal nobil ╚Öi f─âr─â s─â dea vina pe cuptorul de topit, cum f─âceau al╚Ťi meseria╚ÖiÔÇŁ, st─â scris ├«n Vita Sancti Eligii, lucrare apologetic─â redactat─â de Sf. Ouen din Rouen. Nu este, deci, de mirare c─â, odat─â tronul regal terminat, i s-a ├«ncredin╚Ťat ╚Öi sarcina de a realiza (tot din metal pre╚Ťios, evident!) basoreliefuri pentru morm├óntul lui Saint Germain, arhiepiscopul Parisului. Cum ╚Öi aceast─â lucrare a fost executat─â c├ót se poate de bine, regele l-a numit pe Eligius ╚Öef al Monet─âriei regale din Marsilia. Practic, i-a dat pe m├ón─â politica monetar─â a regatului.

Episcop de Noyon-Tournai

Regele Clotaire al II-lea a murit ├«n anul 629, iar fiul ╚Öi succesorul s─âu, Dagobert, l-a numit pe Eligius consilier regal, func╚Ťie prestigioas─â, de care acesta s-a folosit pentru a alina soarta celor s─âraci, d├óndu-le pomeni, ╚Öi pentru a r─âscump─âra sclavi din robie, ne informeaz─â acela╚Öi Sf. Ouen ├«n lucrarea apologetic─â mai sus citat─â. Tot de aici afl─âm c─â Eligius era pl─âcut la ├«nf─â╚Ťi╚Öare, av├ónd un p─âr ondulat care ├«i ├«ncadra fa╚Ťa ÔÇ×ca de ├«ngerÔÇŁ, cu obraji roz, dar ╚Öi o privire prudent─â. La moartea regelui Dagobert, pe tron a urcat fiul minor al acestuia, Clovis al II-lea, puterea fiind astfel exercitat─â de regina-v─âduv─â Nanthild.

Sf. Eligius, patron al aurarilor, argintarilor, fierarilor, potcovarilor ÔÇô portretizat i╠én atelierul sa╠ću, i╠éntr-un vitraliu al Catedralei Saint-Andre╠ü din Bordeaux

eligiuss jpg jpeg

Dup─â ce episcopatul de Noyon-Tournai a devenit vacant odat─â cu moartea episcopului Acarius, la recomandarea reginei-mam─â, aurarul devenit consilier de stat a fost promovat episcop cam ├«mpotriva voin╚Ťei sale, primind tonsura pe data de 14 martie 642. ├Än calitate de episcop, a ├«nceput s─â poarte sub od─âjdiile somptuoase un ve┼čm├ónt aspru, din p─âr de capr─â, pentru a-╚Öi mortifica trupul. A ├«nfiin╚Ťat m─ân─âstiri ╚Öi a comb─âtut corup╚Ťia ├«n Biseric─â ÔÇô mai exact, p─âcatul simoniei, adic─â ob╚Ťinerea unor scaune episcopale nu prin merit, ci prin dare de mit─â. I-a convertit la cre╚Ötinism pe flamanzi, pe frizieni ╚Öi pe membrii altor triburi germanice de pe coasta M─ârii Nordului. Printre minunile care i se atribuie este ╚Öi aceea c─â, v─âz├ónd c─â nu poate potcovi un arm─âsar n─âr─âva╚Ö din cauz─â c─â animalul nu st─âtea locului, i-a t─âiat piciorul ╚Öi, dup─â ce a b─âtut ├«n cuie potcoava de copit─â, i l-a pus la loc. Se zice c─â rana s-a vindecat instantaneu ╚Öi nici nu s-a cunoscut c─â arm─âsarul a avut piciorul amputat timp de c├óteva minute. Cel care va deveni Sf├óntul Eligius a murit ├«n anul 660, pe data de 1 decembrie, c├ónd este pr─âznuit de c─âtre Biserica Catolic─â, ╚Öi a fost ├«nmorm├óntat la Noyon.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×JAurarii, argintarii ┼či Sf├óntul Eligius. Incursiune ├«n atelierele de orfevr─ârie din Evul MediuÔÇŁ ap─ârut ├«n num─ârul 230 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei (re╚Ťeaua Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 15 martie - 15 aprilie 2021, dar ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum