Nellie Bly, cea mai faimoasă ziaristă de la sfârșitul secolului al XIX-lea
Una dintre cele mai faimoase personaje feminine de la cumpăna secolelor al XIX-lea și al XX-lea a fost fără îndoială Nellie Bly. Sa născut la Armstrong County, în apropierea orașului Pittsburg, pe 5 mai 1864, în familia unui judecător. Pe numele ei adevărat Elizabeth Jane Cochran, a intrat în lumea presei la vârsta de doar 16 ani.
Revoltată de un articol sexist publicat în paginile ziarului Pittsburg Dispatch, a trimis o scrisoare de protest editorului, iar acesta, impresionat de stilul tinerei, i-a oferit un post. Elizabeth a acceptat și a început să semneze, sub numele de Nellie Bly (inspirat de un cântec foarte cunoscut în epocă), articole în care milita pentru drepturile femeilor.
La vârsta de 21 de ani a plecat în Mexic, de unde trimitea articole critice la adresa regimului dictatorial al lui Porfirio Diaz. Autoritățile mexicane au reacționat imediat și au amenințat-o cu închisoarea, determinând-o să părăsească țara.
În 1887 a plecat la New York, unde s-a prezentat la redacția ziarului New York World, condus de Joseph Pulitzer, oferindu-se voluntar pentru o misiune sub acoperire, prin care urma să dezvăluie abuzurile la care sunt supuse pacientele de la Azilul de la Blackwells Island. Pentru a putea intra aici, Nellie a simulat că este nebună, acest lucru reușindu-i atât de bine, încât mai mulți specialiști i-au recomandat internarea.
Odată ajunsă la azil, a luat contact cu condițiile inumane în care erau ținute pacientele – lipsite de hrană, medicamente, bătute și chinuite de personal – pe care le-a dezvăluit în paginile ziarului dar și într-o carte intitulată „Zece zile la casa de nebuni”. Pe baza acestor relatări, autoritățile au declanșat o anchetă, în timp ce în urma inițiativei lui Nellie, bugetul Departamentului ce se ocupa de aziluri a crescut considerabil.
Fotografie publicitară realizată de ziarul New York World pentru a promova călătoria lui Bly în jurul lumii
În 1888 a prezentat conducerii ziarului planul de a bate recordul stabilit de Phileas Fogg, eroul lui Jules Verne, și să facă ocolul lumii în mai puțin de 80 de zile. Pe 14 noiembrie 1889, Nellie Bly pleca din New York, într-o călătorie care a măsurat aproape 25.000 de mile, parcurse în 72 de zile. Cartea ei „Înconjurul lumii în 72 de zile” a devenit rapid best – seller.
Nellie Bly s-a căsătorit cu un milionar, Robert Seaman (care era cu 44 de ani mai mare ca ea), a renunțat la jurnalism și s-a implicat în lumea afacerilor, devenind președinte al unei companii care producea recipiente din metal (ea chiar a inventat un tip de butoi de oțel de 55 de galoane, foarte răspândit în SUA).
Din păcate a dat faliment și s-a întors la „obiceiurile” mai vechi: sprijinirea mișcării feministe, reportaje din Europa în timpul primului război mondial și îngrijirea orfanilor. A murit de pneumonie, la New York, în 1922, la vârsta de 57 de ani.