3 femei care au marcat istoria României jpeg

3 femei care au marcat istoria României

­čôü Biografii
Autor: Amalia Grigore

De cele mai multe ori apreciate ╚Öi admirate, dar ╚Öi detestate sau controversate, femeile din istoria Rom├óniei s-au remarcat de-a lungul timpului ╚Öi au atras simpatia majorit─â╚Ťii.  Personalit─â╚Ťile feminine ale ╚Ť─ârii s-au f─âcut cunoscute ├«n domenii precum: sport, art─â sau literatur─â. Istoria le-a p─âstrat ├«n memorie mai ales pe cele care s-au afirmat ├«n domenii acceptate la nivelul opiniei publice ca fiind destinate b─ârba╚Ťilor precum politica.

Regina Elisabeta

So╚Ťie a regelui Carol I, prin╚Ťesa de origine german─â Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied (decembrie 1843 ÔÇô februarie 1916), a fost promotoare a artei, autoare de poezii, nuvele ╚Öi romane, cunosc─âtoare a mai multor limbi precum englez─â, francez─â sau german─â ╚Öi fondatoare a unor institu╚Ťii caritabile. Elisabeta (foto sus) a r─âmas ├«n istoria Rom├óniei ca mai mult dec├ót o so╚Ťie de monarh.

Despre regina Elisabeta este cunoscut faptul c─â era o idealist─â ╚Öi c─â iubea arta rom├óneasc─â, fiind fascinat─â de frumuse╚Ťea ╚Ť─ârii ╚Öi a locuitorilor ei. De-a lungul vie╚Ťii, ajut├óndu-se de pozi╚Ťia ├«n care se afla, Elisabeta a f─âcut diverse eforturi pentru a promova arta ╚Öi cultura ╚Ť─ârii pe care o conducea. Aceasta a ob╚Ťinut locuri arti╚Ötilor rom├óni la expozi╚Ťii interna╚Ťionale, f─âc├ónd cunoscute lucr─ârile acestora. De asemenea, Elisabeta a promovat turismul care era foarte slab dezvoltat la vremea respectiv─â, reu╚Öind s─â impresioneze vizitatorii cu peisajele ╚Ť─ârii. Astfel, regina Elisabeta a deschis calea spre integrarea cultural─â a Rom├óniei ├«n Europa.

Citește și:

Regina Elisabeta ÔÇô Portret subiectiv

Regina Maria

Regina Maria 1893 jpg jpeg

Prin╚Ťesa Maria de Edinburgh, viitoarea regin─â Maria a Rom├óniei, ├«n 1893

Regina-artist─â, Maria s-a remarcat at├ót prin intermediul spiritului ei creator, c├ót ╚Öi prin participarea mai pu╚Ťin cunoscut─â de publicul larg la via╚Ťa politic─â. So╚Ťie a regelui Ferdinand I, Maria a Rom├óniei (octombrie 1875 ÔÇô iulie 1938) a fost a doua regin─â a Rom├óniei. Maria a fost o iubitoare a artei, dovezile fiind Castelul Peli╚Öor, gr─âdinile ╚Öi casa de la Balcic, dar ╚Öi tablourile pictate de aceasta de-a lungul vie╚Ťii.

Pe plan politic, Maria a Rom├óniei s-a opus intr─ârii Rom├óniei ├«n Primul R─âzboi Mondial de partea Puterilor Centrale, dorind alian╚Ťa cu Antanta. Regina s-a afirmat dup─â Primul R─âzboi Mondial. Aceasta a mers personal s─â negocieze cu ministrul Clemenceau cu scopul de a rezolva problemele ivite privind situa╚Ťia Rom├óniei ├«n Tratatul de la Paris. ├Än urma discu╚Ťiilor avute, Regina Maria a ob╚Ťinut recunoa╚Öterea particip─ârii Rom├óniei la conflictul mondial. Dup─â moartea Lui Ferdinand I, Carol al II-lea ╚Öi-a for╚Ťat mama s─â se ├«ndep─ârteze de via╚Ťa politic─â.

Citește și:

Maria, regina tuturor românilor

Ecaterina Teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu Muzeul Militar Regele Ferdinand jpg jpeg

Ecaterina Teodoroiu, fotografie din anul 1916, aflat─â ├«n prezent ├«n arhiva Muzeului Militar Na╚Ťional "Regele Ferdinand I"

Una dintre pu╚Ťinele femei din istoria Rom├óniei decorat─â cu titlul de eroin─â, Ecaterina Teodoroiu (ianuarie 1894 ÔÇô august 1917) a participat la Primul R─âzboi Mondial. S-a n─âscut ├«n satul V─âdeni, azi cartier al ora┼čului T├órgu Jiu,  ├«ntr-o familie numeroas─â ╚Öi a plecat la Bucure╚Öti la studii cu scopul de a deveni ├«nv─â╚Ť─âtoare. Imaginea ei nu a fost tot timpul asociat─â unei eroine de r─âzboi, aceasta fiind distorsionat─â ├«n perioada comunist─â.

Ecaterina Teodoroiu a ajuns pe front ca infirmieră în timpul Primului Război Mondial. Ulterior, după moartea fratelui său Nicolae care a decedat pe front, aceasta l-a înlocuit și a devenit soldat. În cazul celor doi curajul pe câmpul de luptă s-a dovedit a fi o trăsătură de familie. Ecaterina Teodoroiu a murit în timpul luptelor de la Mărășești, fiind împușcată în piept pe data de 22 august. După încheierea războiului, Ecaterina a devenit o eroină a României Mari.

Citește și:

ÔÇ×Ecaterina Teodoroiu e o eroin─â autentic─â, n-au inventat-o comuni┼čtiiÔÇŁ

Foarte multe femei au schimbat de-a lungul timpului cursul istoriei prin intermediul faptelor lor. ├Än Rom├ónia, multe dintre reprezentantele sexului frumos s-au remarcat prin curajul lor, prin calit─â╚Ťile artistice ╚Öi prin inteligen╚Ťa de care au dat dovad─â. Unele au ac╚Ťionat discret, altele ostentativ, dar toate au r─âmas ├«n paginile istoriei ca personalit─â╚Ťi marcante.