Ziua în care un prizonier sovietic l a sfidat pe Heinrich Himmler jpeg

Ziua în care un prizonier sovietic l-a sfidat pe Heinrich Himmler

Un prizonier sovietic îl privește în ochi cu o atitudine sfidătoare pe Heinrich Himmler, șeful SS-ului și al al Poliției Secrete de Stat a Germaniei naziste, cunoscută sub numele abreviat Gestapo. Fotografia de mai sus a fost realizată în jurul datei de 15 august 1941, într-un lagăr de prizonieri din Minsk.

În timpul vizitei lui Himmler, în lagărul Shirokaya din Minsk, deschis după cucerirea capitalei Belarusului de către de către germani, se aflau circa 2.000 de prizonieri, soldați ai Armatei Roșii și evrei din Belarus, care urmau să fie trimiși spre lagărele de exterminare de la Sobibor și Auschwitz. 

În aceeași zi,  Himmler i-a ordonat lui Arthur Nebe, șeful Einsatzgruppe B a SS, să îi demonstreze cum sunt împușcați evreii. Nebe a selectat 100 de evrei, 98 de bărbați și 2 femei, care au fost împușcați în ceafă sub ochii șefului  SS-ului.

Himmler a privit îndeaproape execuțiile și i s-a făcut greață când uniforma sa a fost împroșcată cu sânge și bucăți de creier. Conform Șefului Statului Major al SS, Karl Wolff, aceasta a fost prima execuție la care a asistat Heinrich Himmler.

Peste 300.000 de soldați sovietici și 90.000 de evrei, capturați de germani după ocuparea orașului Minsk, au fost uciși sau deportați până la eliberarea capitalei Belarusului, în 1944.

Fotografia de mai sus a fost publicată de ziarul britanic ”The Telegraph” în 2010. Publicația britanică l-a identificat în mod greșit pe prizonierul din imagine ca fiind Joseph Horace Greasley, un soldat englez capturat de naziști în mai 1940.

Istoricul britanic Guy Walters afirmă că, fără nicio urmă de îndoială, prizonierul din imagine nu este Greasley, ci un soldat sovietic anonim. Pe fotografia originală, care se află la Arhivele Naționale ale Statelor Unite, este menționat faptul că a fost făcută în vara anului 1941, la Minsk. De asemenea, prizonierul poată o bonetă militară sovietică, iar ofițerii naziști care îl însoțesc pe Himmler în această fotografie au fost identificați într-un film de propagandă realizat în Belarus în vara anului 1941.

himmler soviet prisoner 1941 jpg jpeg

Citește și:

Heinrich Himmler, șeful poliției secrete a lui Hitler

Top 15 cei mai diabolici nazişti