Voodoo, originea unei religii tabu jpeg

Voodoo, originea unei religii tabu

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Redac╚Ťia

Religia Voodoo este privit─â ├«n general ca o practic─â misterioas─â ┼či sinistr─â, fiind un subiect tabu ├«n multe culturi. Voodoo este asociat adesea cu sacrificarea animalelor, p─âpu┼či cu ace ├«nfipte ├«n ele, ┼či oameni care danseaz─â noaptea ├«n jurul unui foc, pe ritm de tobe. 

Voodoo este, defapt forma mai cosmetizat─â a religiei voudon, originar─â din Haiti, ┼či care s-a r─âsp├óndit pentru ├«nceput ├«n  Jamaica, Republica Dominican─â, Brazilia ┼či Statele Unite ale Americii. De men┼úionat este faptul c─â acesta─â religie nu are mai nimic ├«n comun cu p─âpu┼čile voodoo sau oamenii mor┼úi. Voudon se refer─â la ÔÇ×un ├«ntreg ansamblu de elemente culturale:credin┼úe ┼či practici personale, incluz├ónd un sistem elaborat de medecin─â popular─â, un sistem etic transmis de la o genera┼úie la alta, incluz├ónd ┼či proverbe, pove┼čti, c├óntece. Voudon este mai mult de o credin┼ú─â, este un mod de via┼ú─âÔÇŁ, spune profesorul haitian Leslie Desmangles.

Zeitatea suprem─â a voudonului este Bondye, un zeu creator necunoscut. Adep┼úii religiei venereaz─â mai multe spirite, fiecare dintre ele protej├ónd o anumit─â arie. De exemplu, cei care sufer─â din dragoste se roag─â zeului Erzulie Freda, spiritul dragostei. Mai mult, pentru a ajuta oamenii, aceste spirite intr─â ├«n corpul celor care le venereaz─â. Un alt principiu al voudonului este credin┼úa ├«ntr-o energie universal─â ┼či c─â sufletul poate p─âr─âsi corpul dac─â este posedat de un spirit sau dac─â viseaz─â. ├Än tradi┼úia cre┼čtin─â, posedarea este considerat─â o ac┼úiune malefic─â, pe c├ónd ├«n voudon este un lucru dorit. ├Äntr-o ceremonie oficiat─â de c─âtre un preot sau o preoteas─â, posedarea este considerat─â o experien┼ú─â valoroas─â spiritual.

dsc01538 jpg jpeg

Voudonul este o religie a sclavilor, un rezultat al unui sincretism ├«ntre elemente ale tradi┼úiei din Africa de Vest ┼či credin┼úele catolicismului roman impuse de c─âtre st─âp├ónii lor. O lege dat─â ├«n 1685 interzicea practicarea religiilor africane ┼či cerea tuturor st─âp├ónilor de sclavi ca ace┼čtia s─â fie cre┼čtina┼úi ├«n timp de 8 zile de la sosirea lor. Sclavia a fost tolerat─â de c─âtre Biseric─â, fiind considerat─â o modalitate prin care africanii pot fii cre┼čtina┼úi. Sclavii care au fost obliga┼úi s─â adopte religia cre┼čtin─â au g─âsit o metod─â pentru a se eschiva, ┼či le-au dat spiritelor o semnifica┼úie dubl─â, prin care puteau fi asocia┼úi cu sfin┼úii cre┼čtini.

Cu toate c─â sclavia ├«n Haiti a fost abolit─â ├«n anii 1800, adep┼úii voudonului erau persecuta┼úi de c─âtre autorit─â┼úi. La sf├ór┼čitul secolului al XIX-lea o lucrare intitulat─â ÔÇ×Haiti sau Republica Neagr─âÔÇŁ a atribuit ├«n mod eronat voudonului sacrificiul uman, canibalismul ┼či alte atrocit─â┼úi, r─âsp├óndind team─â fa┼ú─â de aceast─â religie. Mul┼úi speciali┼čti ├«n cre┼čtimism ├«nc─â asociaz─â voudonul ┼či voodoo-ul cu magia neagr─â, ocultismul ┼či satanismul. Ast─âzi, voodoo-ul este folosit deobicei pentru a descrie ceva care este necunoscut, misterios, sau pur ┼či simplu care nu poate func┼úiona ├«n societatea contemporan─â (de exemplu, ├«n 1980, George H.W. Bush a discreditat politica economic─â a lui Ronald Reagan ca fiind ÔÇ× economie voodooÔÇŁ).

├Än cadrul societ─â┼úilor voodoo nu exist─â accidente. Adep┼úii s─âi consider─â c─â niciun eveniment, nimic nu are o via┼ú─â proprie. De aici ┼či denumirea voodoo-ÔÇ×vous deuxÔÇŁ, ┼či tu, ┼či ┼úie. Universul este un ├«ntreg, fiecare lucru afecteaz─â altul. Cuv├óntul voodoo s-a tradus ca ÔÇ×┼čarpele sub ale c─ârui auspicii se adun─â to┼úi cei care ├«i ├«mp─ârt─â┼česc credin┼úa.ÔÇŁ Principalele zeit─â┼úi ale religiei sunt Damballah, Ezili, Ogu, Agwe, Legba ┼či sunt denumite Loa.