VIDEO EXCLUSIV Tratatul de la Trianon: Arhivele din Transilvania aflate la Budapesta trebuie retrocedate României jpeg

VIDEO EXCLUSIV Tratatul de la Trianon: Arhivele din Transilvania aflate la Budapesta trebuie retrocedate României

Scandalul provocat de ini┼úiativa UDMR-ului de retrocedarea a arhivelor c─âtre cultele religioase scoate la lumin─â am─ânunte mai pu┼úin ┼čtiute legate de arhivele din Transilvania care au fost transferate la Budapesta ┼či pe care Ungaria s-a obligat, prin Tratatul de la Trianon, s─â le ├«napoieze Rom├óniei. La mai bine de 91  de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon aceste arhive sunt ├«nc─â la Budapesta.

├Än cadrul dezbaterii HISTORIA, transmis─â miercuri de adevarul.ro ┼či adevarultv.net, legate de ini┼úiativa UDMR de a retroceda arhivele c─âtre cultele religioase, istoricul Marius Diaconescu a f─âcut o serie de dezv─âluiri despre arhivele ce apar┼úin, conform Tratatului de la Trianon, Rom├óniei ┼či care, ├«n prezent, se afl─â la Budapesta.

Îngrijoraţi de efectul negativ pe care l-ar putea avea asupra cercetării istoriei României propunerea parlamentarilor UDMR de a retroceda arhivele către Biserici, istoricii au dat ca drept exemplu Ungaria.

image

├Än Ungaria arhivele biserice┼čti au fost secularizate (├«n Rom├ónia au fost centralizate). Dup─â 1990 s-a recunoscut dreptul de proprietate al bisericilor asupra acestor arhive, dar documentele au r─âmas ├«n continuare ├«n custodia Arhivelor Na┼úionale Maghiare, cu liberul acces al cercet─âtorilor. Arhivele nu au fost retrocedate fizic bisericilor.Episcopul T├Âkes, arhivele ┼či Tratatul de la Trianon

├Än urm─â cu c├ó┼úiva ani, episcopul T├Âkes a revendicat de la Arhivele Na┼úionale ale Rom├óniei arhiva Liceului Reformat din Sighetul Marma┼úiei, p─âstrat─â par┼úial la Direc┼úia Jude┼úean─â Maramure┼č a Arhivelor Na┼úionale. Episcopul ÔÇ×a uitatÔÇŁ ├«ns─â s─â revendice grosul arhivei aceluia┼či Liceu Reformat care se afl─â ├«n Ungaria (legile din acest─â ┼úar─â nu ├«i permit acest lucru). La Debrecen, ├«n Biblioteca Colegiului Reformat, ea se p─âstreaz─â ├«nregistrat─â sub un alt nume (Actele familiei Stoica). Acolo a ajuns ├«n 1919, ├«n timpul revolu┼úiei bol┼čevice maghiare. Arhiva a fost fost rebotezat─â astfel pentru a nu fi identificat─â de partea rom├ón─â, care avea dreptul s─â o revendice potrivit Tratatului de la Trianon.

├Än urma proiectului de lege propus de UDMR, dac─â va fi adoptat, arhivele rom├óne┼čti vor trebui s─â retrocedeze aceste documente ale Liceului Reformat din Sighetul Marma┼úiei, care p─âstreaz─â ├«n cea mai mare parte documente despre familiile nobile rom├óne┼čti din Maramure┼č!

D─â click pe imagine pentru a se m─âri!

image

D─â click pe imagine pentru a se m─âri!

Ce arhive ar trebui să primească România de la Ungaria

image

Conform istoricului Marius Diaconescu, ├«n 1881 au fost duse la Budapesta urm─âtoarele arhive din Transilvania:Arhiva Conventului din Cluj M─ân─â┼čtur, Arhiva Capitlului din Alba Iulia (ambele av├ónd rolul de arhiva public─â ┼či notariat ├«n Evul Mediu), Arhiva Guberniului Transilvaniei ┼či Arhiva Cancelariei Transilvaniei (ambele din perioada administra┼úiei habsburgice ┼či austro-ungare). Toate aceste arhive ar fi trebuit s─â fie returnate Rom├óniei, ├«n concordan┼ú─â cu Tratatul de la Trianon (tratat valabil ┼či ast─âzi). Mai sunt ┼či alte fonduri mai mici ├«mpr─â┼čtiate prin Ungaria care ar fi trebuit restituite Rom├óniei.