Via╚Ťa din spatele Cortinei de Fier ├«n imagini jpeg

Via╚Ťa din spatele Cortinei de Fier ├«n imagini

Cortina de Fier a ├«nsemnat o barier─â politic─â, militar─â ╚Öi ideologic─â care a fost ridicat─â de Uniunea Sovietic─â dup─â cel de-al Doilea R─âzboi Mondial cu scopul de a se izola pe sine ╚Öi statele aliate dependente din Europa Central─â ╚Öi de Est de contactul deschis cu Vestul ╚Öi alte zone care nu erau comuniste. Termenul acesta a fost folosit ocazional ca metafor─â ├«nc─â din secolul al XIX-lea, dar s-a eviden╚Ťiat abia dup─â ce a fost folosit de fostul prim-ministru britanic, Winston Churchill, ├«ntr-un discurs ╚Ťinut ├«n ora╚Öul Fulton, Missouri din SUA, la data de 5 martie 1946 c├ónd a spus despre statele comuniste c─â ÔÇ×de la Stettin din Marea Baltic─â p├ón─â la Trieste ├«n Marea Adriatic─â s-a cobor├ót o cortin─â de fier de-al lungul continentuluiÔÇŁ.

Restric╚Ťiile ╚Öi rigiditatea Cortinei de Fier s-au redus cumva in anii urm─âtori decesului lui Iosif Stalin din anul 1953, ├«ns─â construirea Zidului Berlinului din anul 1961 le-a reinstaurat. Aceasta a separat familii, a l─âsat oamenii f─âr─â locuri de munc─â ╚Öi a luat vie╚Ťile a 136 de oameni care au ├«ncercat, ├«n zadar, s─â evadeze.

La 25 de ani de la c─âderea Zidului Berlinului, o nou─â carte ne arat─â cun era via╚Ťa ├«n Republica Democrat─â German─â din Germania de Est.De la fotografii cu stil p├ón─â la echipamentul de supraveghere al poli╚Ťiei secrete, cartea ÔÇ×Dincolo de Zid:art─â ╚Öi artefacte din RDGÔÇŁ con╚Ťine peste 2, 500 de artefacte, piese de design ╚Öi obiecte folosite ├«n via╚Ťa de zi cu zi culese din colec╚Ťiile Muzeului Wende din Los Angeles. Cartea, publicat─â de editura Taschen, ├«nclude ╚Öi comentarii ale unor ├«nv─â╚Ťa╚Ťi ╚Öi speciali╚Öti din Europa, Canada ╚Öi Statele Unite.

În continuare urmărim câteva extrase din cartea recent publicată:

afis jpg jpeg

  Cea mai mare parte din Zidul Berlinului din Statele Unite a fost achizi╚Ťionat─â de Muzeul Wende ╚Öi adus─â la Los Angeles ├«n anul 2009 ╚Öi cuprinde lucr─âri de art─â originale realizate de arti╚Öti europeni ╚Öi americani, inclusiv Retna, D*Face ╚Öi Thierry Noir.

zidul jpg jpeg

Artefacte ╚Öi semne de strad─â de la Punctul de control (de trecere a frontierei) vamal Charlie care fac parte din expozi╚Ťia muzeului numit─â ÔÇ×├Änfrunt├ónd ZidulÔÇŁ.

reclama jpg jpeg

Reclam─â:  Fan ÔÇ×Swing in and around the hairÔÇŁ ÔÇô produse de ├«ngrijire a p─ârului, 1973.

radio jpg jpeg

Radioul portabil Rema Trabant T6 fabricat ├«ntre anii 1964-1965 la Fabrica de radiodifuziune, electrotehnic─â ╚Öi mecanic─â din Berlin. 

1 zid jpg jpeg

Poster ÔÇ×Reconstruirea merge at├ót de repede ├«nc├ót nici minciunile nu ├«╚Öi ating scopulÔÇŁ 1954, design de Alfred Beier 

uniforma jpg jpeg

Imagini fotocromatice reprezent├ónd ÔÇ×uniformele Armatei Na╚Ťionale a Poporului din RDG, 1956-1986ÔÇŁ 1990,   Klaus-Ulrich Keubke ╚Öi Manfred Kunz;Editor Brandenburg, Berlin.

pasapoarte jpg jpeg

Serviet─â folosit─â pentru Securitatea Grani╚Ťelor ╚Öi Controlului Pa╚Öapoartelor ├«n anii 1980. ├Än esten╚Ť─â este un birou portabil de pa╚Öapoarte, aceast─â serviet─â continea un arsenal de ╚Ötampile ╚Öi cerneluri speciale necesare uzului ofi╚Ťerilor de la grani╚Ť─â pentru verificarea documentelor de c─âl─âtorie ╚Öi actualiz─ârii vizelor.

pix jpg jpeg

Microfon pix, folosit de Ministerul Securit─â╚Ťii de Stat ├«ntre anii 1960-1970.

camasadeforta jpg jpeg

C─âma╚Ö─â de for╚Ť─â din Germania nazist─â care a fost folosit─â, mai t├órziu, ├«n RDG ├«ntre anii 1940-1980. Franz-August M├╝hlenfeld, Barmen

disco jpg jpeg

Pagin─â din albumului grupului de brigad─â:ÔÇ×Brigada a IV-a, Sta╚Ťia de tren BraunsbedraÔÇŁ, 1973-1988.