Vandalizarea Ambasadei României - dublul standard al diplomaţiei ungare şi derapajul naţionalist al Ungariei
Vineri noaptea extremiştii maghiari au vandalizat faţada Ambasadei României la Budapesta prin acoperirea stemei naţionale cu steagul secuiesc. Ministrul de externe român, Theodor Meleşcanu, nu a avut nicio reacţie publică, deşi este vorba de Ambasada României şi de stema României. Iar lipsa de reacţie a oficialilor maghiari sugerează cine este în spatele acestei acţiuni.
Abia în cursul zilei de astăzi, MAE român anunţa convocarea ambasadorului Ungariei pentru a solicita explicaţii, gest tardiv şi mai degrabă menit să bifeze o activitate, dacă ne gândim la reacţia foarte rapidă şi fermă a Ungariei la declaraţia de miercurea trecută a lui Mihai Tudose.
Dacă s-ar fi întâmplat un astfel de eveniment în România, a doua zi ambasadorul României la Budapesta ar fi fost convocat de către ministrul de externe maghiar şi ar fi vuit agenţiile de presă internaţionale cu comunicate ungureşti împotriva României. Dar a fost vandalizată Ambasada României la Budapesta şi încă nu a fost luată nicio măsură!
Înţeleg că în acest moment statutul primului ministru al României este incert pentru că adevăratul conducător al naţiunii, Dragnea, vrea să îl debarce profitând de scandalul diplomatic izbucnit din cauza autonomiştilor maghiari. Dar aceasta nu înseamnă că instituţia Ministerului de Externe, care reprezintă România pe plan internaţional în relaţia cu celelalte state, nu trebuie să îşi facă datoria!
Debarcarea premierului, indiferent de conflictele de autoritate din interiorul PSD, înseamnă un semnal clar de slăbiciune din partea României în faţa autonomiştilor maghiari. Reacţia timidă a Ministerului de externe al României faţă de vandalizarea faţadei Ambasadei României la Budapesta este încă o dovadă clară de slăbiciune. De cine ascultă Meleşcanu: de primul ministru Tudose, care a transmis un mesaj ferm împotriva autonomiştilor, chiar dacă a fost într-un limbaj nepotrivit, de Dragnea, care negociază orice cu UDMR pentru a-şi salva pielea, sau de Viktor Orbán, premierul Ungariei?
Acoperirea stemei României de pe clădirea Ambasadei de la Budapesta a fost un act premeditat. Preşedintele Mişcării de tineret 64 de comitate, Gyula György Zagya, care militează pentru anularea Tratatului de la Trianon şi reîncorporarea Transilvaniei în hotarele Ungariei dinainte de 1918, a fost artizanul acestei vandalizări. El este foarte activ în acţiunile iredentiste privind Transilvania. Din cauza comportamentului său împotriva statului român, el are interdicţie de a intra în România până în 2020. Nu a fost singur, împreună cu el a fost Incze Béla, copreşedinte al aceleiaşi organizaţii extremiste din Ungaria, Botond Kónyi-Kiss şi Gábor Barcsa-Turner, ambii vicepreşedinţi. Ultimul are interdicţie de a intra în România până în 2020 din cauza acţiunilor împotriva statului român.
Nu este singurul atac la adresa României. Activiştii maghiari care fac diverse declaraţii şi acţiuni împotriva României au fost încurajaţi de atacul diplomatic fără precedent al Ungariei la adresa României din cauza declaraţiei ferme, dar într-un limbaj nediplomatic, a premierului Tudose împotriva autonomiştilor. De exemplu, István Szávay, din aripa radicală a partidului de extremă dreaptă JOBBIK, s-a afişat intempestiv în public cu un ştreang de gât şi cu steagul secuiesc. Nu este la prima acţiune împotriva României. Antecedentele sale în acţiuni antiromâneşti i-au adus şi lui interdicţia de a intra în România în perioada 2015-2018.
Asta înţelege ministrul maghiar de Externe prin relaţii bune cu România?
De ce Ministerul român de Externe nu l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti imediat să ceară explicaţii? De ce au permis escaladarea acţiunilor antiromâneşti? Pentru că aceste organizaţii extremiste din Ungaria sunt finanţate direct sau indirect de către guvernul maghiar. Dar mai ales pentru că a fost vandalizată clădirea Ambasadei României la Budapesta, instituţia care reprezintă România în relaţia cu autorităţile de la Budapesta.
De ce nu a intervenit paza pentru a-i opri pe extremiştii maghiari de la vandalizarea Ambasadei? Paza este asigurată de statul maghiar prin serviciile sale specializate.
În urmă cu câteva zile, ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, într-un atac virulent împotriva României şi a prim-ministrului Tudose, afirma că doreşte normalizarea relaţiilor cu România. Asta înţelege ministrul maghiar de Externe prin relaţii bune cu România? Să fie vandalizată faţada Ambasadei României de la Budapesta şi autorităţile maghiare să nu ia absolut nicio măsură, deşi îi cunoaşte pe autorii faptei? Să înţelegem că legile din Ungaria permit astfel de acţiuni împotriva ambasadei unui stat străin la Budapesta? Aşa înţelege Ungaria să respecte angajamentele bilaterale pentru apărarea personalului Ambasadei şi a clădirii Ambasadei? Aşa se comportă un stat membru al Uniunii Europene în secolul XXI? De ce nu a organizat ministrul de externe maghiar, Péter Szijjártó, o conferinţă de presă în care să condamne acest act al extremiştilor maghiari şi să anunţe anchetarea acestui incident diplomatic?