USS Nautilus, primul submarin cu propulsie nuclear─â din istorie jpeg

USS Nautilus, primul submarin cu propulsie nuclear─â din istorie

­čôü Istoria Armelor
Autor: Alexandru Danilov

Propulsia nuclear─â a submarinului USS Nautilus(SSN-571) a marcat o nou─â etap─â ├«n istoria ingineriei navale.USS Nautilus era submarin ├«n adev─âratul sens al cuv├óntului ┼či nu un simplu submersibil a┼ča cum au fost submarinele diesel care l-au precedat.Submarinele cu propulsie nuclear─â, spre deosebire de submarinele diesel care au nevoie s─â ias─â la suprafa┼ú─â pentru a se alimenta cu energie, pot petrece o perioad─â foarte lung─â de timp ├«n imersiune.  Reactorul nuclear era o surs─â de energie continu─â care ├«i permitea submarinului s─â r─âm├ón─â mai mult de o lun─â ├«n ad├óncuri. USS Nautilus nu a schimbat doar viitorul submarinelor, ci ┼či cursul viitor al r─âzboaielor navale. Submarinul cu propulsie nuclear─â poate naviga nev─âzut pe orice ocean al lumii, acoperind distan┼úe imense.

Construcţia primului submarin nuclear

Clipboard012 1 jpg jpeg

Posibilitatea de a echipa navele maritime cu propulsie nuclear─â a fost luat─â ├«n considera┼úie ├«nc─â din 1939 ┼či transpus─â ├«n planurile inginerilor ├«ncep├ónd  cu 1947. Au fost demarate studii care s─â proiecteze o instala┼úie de propulsie. Din 1949,   a devenit o certitudine faptul c─â un submarin cu propulsie nuclear─â poate fi construit.

Instala┼úia de propulsie a noului submarin a combinat o tehnologie veche cu una nou─â. Tehnologia veche  avea la baz─â turbina cu abur folosit─â p├ón─â atunci la propulsia navelor. Din folosin┼úa ├«ndelungat─â a turbinelor cu aburi s-a ajuns la concluzia c─â principalelelor  avantaje sunt fiabilitatea ┼či greutatea mic─â(├«n raportul dintre greutate ┼či lucrul mecanic dezvoltat). Noua tehnologie nuclear─â era menit─â s─â genereze aburul. Reactorul nuclear era mijlocul prin care se putea ┼úine sub control o reac┼úie de fisiune nuclear─â pentru a produce o cantitate optim─â de energie termic─â transferat─â ulterior unui cazan pentru a genera aburul necesar turbinei ce pune mai departe ├«n func┼úiune toate sistemele submarinului.  

Noua tehnologie care utiliza reactorul nuclear ca surs─â principal─â de energie pentru  propulsie ┼či ob┼úinerea energiei electrice, avea un mare avantaj fa┼ú─â de tehnologia submarinelor diesel al c─âror sistem de propulsie  avea nevoie de aer pentru a opera ┼či pentru a stoca oxidan┼úii volatili precum perhidrolul. ├Än dezvoltarea reactorului nuclear de pe submarin, inginerii au trebuit s─â determine ce  tip de fisiune nuclear─â vor utiliza ┼či deasemenea s─â adopte un mod eficient de transfer a energiei termice din miezul reactorului nuclear .

Tipurile de fisiune nuclear─â includeau fisiunea termic─â ce utiliza uraniul ├«mbog─â┼úit ┼či fisiunea rapid─â cu uraniu ├«mbog─â┼úit ┼či plutoniu.Diferitele metode de transfer a energiei termice includeau ap─â sub presiune, gaze sub presiune sau un mediu cu metale lichide.

├Än final s-a ales un reactor termonuclear cu ap─â sub presiune. Ameliorarea acestui sistem a dus la apari┼úia unei  instala┼úii de propulsie standard pentru submarine ┼či nave de suprafa┼ú─â.

Noul submarin dezvoltat de SUA era revolu┼úionar nu doar din punct de vedere al propulsiei nucleare. Turbina cu abur producea o cantitate mare de c─âldur─â care trebuia reglat─â de un sistem de aer condi┼úionat eficient. Abilitatea submarinului de a sta o perioad─â ├«ndelungat─â sub ap─â a determinat dezvoltarea unui sistem de purificare a aerului de dioxid de carbon ┼či ├«mbog─â┼úirea  sa  cu oxigen. Caracteristicile sonarului s-au schimbat deasemenea deoarece submarinul cu propulsie nuclear─â nu era destinat s─â atace de la suprafa┼ú─â. Sistemul de naviga┼úie a fost ┼či el reg├óndit pentru a deveni independent de metodele clasice care foloseau pentru localizare, pozi┼úia stelelor ┼či a Soarelui.

├Än iulie 1951, dup─â o serie de experimente ale marinei americane, care au avut ca obiectiv testarea reactorului termonuclear,   Congresul SUA a autorizat construc┼úia unui submarin cu propulsie nuclear─â. Proiectarea ┼či construc┼úia noului submarin a fost supravegheat─â de ÔÇťP─ârintele Marinei NucleareÔÇŁ, amiralul Hyman G. Rickover. Proiectul primului submarin cu propulsie nuclear─â din lume, USS Nautilus, a fost  finalizat pe 12 decembrie 1951 ┼či pus ├«n execu┼úie la ┼×antierul naval General Dynamics Electric Boat Division din Groton(statul Connecticut) la 14 iunie 1952.

Pe 21 ianuarie 1954, Nautilus a fost botezat de Prima Doamn─â , Mamie Eisenhower ┼či lansat la ap─â ├«n fluviul Thames din Connecticut.

USS Nautilus în acţiune

Clipboard02 21 jpg jpeg
http://www.subguru.com/nautilus/571_cutaway.jpg

Imagine:schiţa lui USS Nautilus

USS Nautilus intr─â ├«n dotarea US Navy la 30 septembrie 1954 sub comanda Viceamiralului Eugene P. Wilkinson.├Än lunile care au urmat lans─ârii, USS Nautilus a r─âmas ├«n portul Groton pentru desf─â┼čurarea de teste suplimentare ┼či pentru echipare.

Pe 17 ianuarie 1955, submarinul USS Nautilus p─âr─âse┼čte portul Groton lans├ónd semnalul istoricÔÇŁUnderway on nuclear powerÔÇŁ(tr. ├Än deplasare pe energie nuclear─â). Submarinul avea 3 pun┼úi, av├ónd o lungime 98, 4 metri ┼či un deplasament ├«n imersiune de 4092 de tone. Viteza lui USS Nautilus ├«n imersiune atingea 23 de noduri. Era ├«n schimb foarte zgomotos. Se spune c─â zgomotul ├«n compartimentul torpilelor era at├ót de mare ├«nc├ót nu se putea purta o conversa┼úie altfel dec├ót prin strig─âte. USS Nautilus dispunea de ┼čase tuburi lansatoare de torpile . Mai mult de jum─âtate din spa┼úiul submarinului era ocupat de reactorul termonuclear ┼či de camera motoarelor. Compartimentul reactorului g─âzduia reactorul, conductele cu lichid de r─âcire, generatorul cu aburi ┼či sistemul mecanic.

Instala┼úia de abur a lui USS Nautilus  a dus ┼či la ├«mbun─ât─â┼úirea vie┼úii echipajului care num─âra 105 membri. Echipajul avea o cantitate mare de ap─â dulce pentru g─âtit ┼či uz personal. Fa┼ú─â de submarinele diesel ├«n care apa dulce era foarte limitat─â, submarinul cu propulsie nuclear─â avea un mare avantaj. ├Än plus, USS Nautilus beneficia ┼či de aer condi┼úionat, ceea ce a dus la ├«mbun─ât─â┼úirea semnificativa a habitatului .

├Än mai 1955, submarinul american s-a ├«ndreptat spre sud pentru efectuarea unor exerci┼úii maritime.  Navig├ónd din New London p├ón─â ├«n Puerto Rico, USS Nautilus a stabiilit recordul pentru cea mai mare distan┼úa parcurs─â vreodat─â de un submarin ├«n imersiune . ├Än acela┼či timp a stabilit ┼či recordul pentru cea mai mare vitez─â ├«n imersiune. ├Än urm─âtorii doi ani de la aceast─â c─âl─âtorie, submarinul a participat la o serie de experimente care au studiat viteza submarinului ├«n imersiune ┼či rezisten┼úa sa . Submarinul american a demonstrat ├«n acela┼či timp faptul c─â tehnica anti-submarin din respectiva vreme era ├«nvechit─â.

Faima  primului submarin cu propulsie nuclear─â din lume a crescut o dat─â cu navigarea pe sub calota glaciar─â din jurul  Polului Nord ├«n cadrul Opera┼úiunii Sunshine(1958). Pe 3 august 1958 USS Nautilus ajunge, pentru prima dat─â ├«n istoria naval─â, la Polul Nord geografic.

Cea mai dificil─â zon─â pe sub care a trecut submarinul USS Nautilus ├«n voiajul s─âu arctic, a fost str├ómtoarea Bering unde ghea┼úa se extindea aproximativ 18 metri sub nivelul oceanului. Submarinul american ┼či-a g─âsit cu greu spa┼úiu ├«ntre ghea┼ú─â ┼či fundul oceanului.

C─âl─âtoria arctic─â a lui USS Nautilus a prefigurat era submarinelor echipate cu rachete balistice.  Pentru  succesul s─âu istoric, submarinul american prime┼čte din partea pre┼čedintelui Eisenhower distinc┼úia Presidential Unit Citation, pentru prima oar─â acordat─â pe timp de pace. Dup─â re├«ntoarcerea ├«n portul natal de la New London, USS Nautilus se al─âtura ├«n 1960 Flotei a VI a din Marea Mediteran─â.

Un submarin care a marcat istoria naval─â

Pe o perioad─â de 2 ani, ├«ntre 1955 ┼či 1957, submarinul USS Nautilus a parcurs aproximativ 110000km (60000 de mile nautice), potrivindu-se ca anduran┼úa cu omonimul s─âu, submarinul imaginar Nautilus din romanul de fic┼úiune al lui Jules Verne, 20000 de leghe sub m─âri. ├Än acest caz, ┼čtiin┼úifico-fantasticul a devenit o realitate prin perfoman┼úa primului submarin  cu propulsie nuclear─â, USS Nautilus

Dup─â ce se al─âtur─â Flotei a VI a din Mediteran─â, submarinul USS Nautilus particip─â la diverse exerci┼úii ┼či teste at├ót ├«n Mediteran─â c├ót ┼či ├«n Oceanul Atlantic ┼či Indian.

├Än 1979, USS Nautilus face ultimul s─âu voiaj p├ón─â la Mare Island Navy Yard din California, pentru  a ├«ncepe procedurile de conservare.  Pe 3 martie 1980, submarinul este scos oficial din dotarea US Navy. Ca recunoa┼čtere a locului s─âu special ├«n istoria ingineriei navale, submarinul este transformat ├«n nav─â muzeu, ├«n portul s─âu natal din Gorton.

Bibliografie

Jim Christley, US Nuclear Submarines:The Fast Attack, Ed.Osprey Publishing, Oxford, 2012.

http://www.ussnautilus.org/nautilus/

http://www.subguru.com/nautilus571.htm

http://militaryhistory.about.com/od/shipprofiles/p/ussnautilus.htm