Unul dintre cele mai bizare ritualuri din lumea mumiilor jpeg

Unul dintre cele mai bizare ritualuri din lumea mumiilor

Membrii tribului Anga tr─âiesc ├«n districtul Aseki din Papua Noua Guinee, un ┼úinut muntos deta┼čat de lumea modern─â, unde oamenii ├«nc─â mai cred c─â apari┼úia ce┼úii este un mod al spiritelor de a le transmite ceva. De asemenea, ei practic─â un ritual bizar, mo┼čtenit din antichitate:afum─â cadavrele membrilor comunit─â┼úii. Acest obicei a fost tema de cercetare a multor istorici ┼či antropologi, dar ┼či o surs─â de inspira┼úie pentru scriitori ┼či cinea┼čti timp de mai bine de 100 de ani, iar acesta nu este singurul ritual din categoria celor care ┼čocheaz─â.

p039qqz8 jpg jpeg

Cercet─âtorii au fost ┼čoca┼úi de imaginea macabr─â pe care au g─âsit-o. Mumiile erau unse cu lut ro┼ču, aflate ├«n diferite stadii de descompunere, cu sec┼úiuni de piele arse, ┼či mu┼čchi ag─â┼úa┼úi de schele┼úii lor. Unele corpuri ├«nc─â mai aveau smocuri de p─âr ┼či unghiile lungi. Expresiile lor faciale parc─â erau extrase dintr-un film de groaz─â, cu r├ónduri de din┼úi iesind ├«nafara maxilarelor ┼či ochii ie┼či┼úi din orbit─â. Unul dintre cadavre, o femeie, a avut presat pe trup corpul unui copil ┼či afuma┼úi ├«mpreun─â. Speciali┼čtii au g─âsit acolo 14 cadavre, aranjate pe suporturi de bambus, puse ├«n pozi┼úii de paz─â, ca ┼či cum ar fi vii sau ├«n interiorul unor co┼čuri, ├«n pozi┼úie de fetus. Aceste mumii erau duse periodic ├«ntr-un sat din apropiere pentru restaurare, iar ├«n urm─â cu 10 ani erau transportate la o emisiune de televiziune,  Morobe Show.

p039qqlj jpg jpeg

Pove┼čtile mumiilor nu se ┼čtiu cu exactitate, totul se bazeaz─â pe cele auzite prin sat sau sunt produse ale imagina┼úiei. Primul documentar a fost realizat de c─âtre exploratorul britanic Charkes Higginson, ├«n 1907, cu ┼čapte ani ├«nainte de izbucnirea Marelui R─âzboi. Cu toate acestea, conform unui localnic, ritualul a re├«nceput s─â fie practicat, dup─â multe secole, ├«n perioada Primului R─âzboi Mondial, c├ónd Anga a atacat primul grup de misioanari venit ├«n Aseki.

Str─âbunicul s─âu, unul dintre mumiile descoperite, a fost ├«mpu┼čcat mortal de c─âtre unul dintre misionari pentru a se ap─âra. Evenimentul a decla┼čat o serie de alte omoruri, care s-au sf├ór┼čit ├«n momentul ├«n care misionarii le-au d─âruit localnicilor sare, pe care ace┼čtia au folosit-o pentru a conserva cadavrele. Ritualul a ┼úinut timp de o genera┼úie, deoarece misionarii au reu┼čit s─â ├«i converteasc─â la cre┼čtinism.

Al┼úi doi localnici spuneau c─â ritualul dateaz─â de secole ┼či c─â a luat sf├ór┼čit ├«n anul 1949. Cadavrele erau afumate timp de mai multe luni ├«ntr-o cas─â a spiritelor, apoi erau date cu lut ro┼ču pentru a le men┼úine integritatea, iar ├«n final erau puse ├«n diferite locuri sacre ale junglei. De asemenea, ei afirm─â c─â ├«n aceast─â a parte din Papua Noua Guinee nu s-a practicat canibalismul, a┼ča cum spune Higginson.

├Änainte de a plecat, cercet─âtorii au ├«ntrebat aceia┼či localnici dac─â este adev─ârat─â povestea lui Higginson, conform c─âreia ├«n urma ├«mb─âls─âm─ârii gr─âsimea din corpuri era scoas─â ┼či era folosit─â la g─âtit. Unul dintre ei a r─âspuns:ÔÇ×Tok giaman blo wait manÔÇŁ (b─ârbatul alb minte).

Sursa:bbc.com