Ungaria pro rus─â: cum v─âd simpatizantii lui Orban rezolvarea invaziei Ucrainei? jpeg

Ungaria pro-rus─â: cum v─âd simpatizantii lui Orban rezolvarea invaziei Ucrainei?

Majoritatea presei ╚Öi agen╚Ťiilor guvernamentale de la noi ╚Öi din ├«ntreaga lume sunt preocupate nu doar de drama de l├óng─â noi, dar ╚Öi de efectele r─âzboiului informa╚Ťional, al dezinform─ârii sau instig─ârii la ur─â, r─âzboi sau secesiune.

├Än general, ┼či a┼ča cum este ┼či firesc, focusul principal cade pe propaganda pro-rus─â, direct─â sau indirect─â, prin ÔÇťidio┼úii utiliÔÇŁ sau prin canalele uzuale ale na┼úionalist-extremi┼čtilor. Dar o aten┼úie sc─âzut─â sau poate chiar inexistent─â se acord─â propagandei, cel pu┼úin la fel de periculoase, lansat─â tot prin social media, dar de aceast─â dat─â de c─âtre ventrilocii de la Budapesta ai Kremlinului ┼či copiile lor din Rom├ónia.

Tributari dezinform─ârii de┼č─ân┼úate ale binomului Viktor Orban- UDMR din ultimii 10 ani care propag─â ├«n r├óndul minorit─â┼úii maghiare ÔÇťbeneficiileÔÇŁ separatismului ┼či incit─â la enclavizare, voci mai cunoscute sau mai pu┼úin cunoscute, troli reali sau ascun┼či sub anonimatul din online, au lansat o tirad─â maghiar─â pro-secesionist─â, plin─â de pericole prin propagarea, ├«n fapt, a dezinform─ârii ruse ┼či prin poten┼úialul de incitare la ur─â rasial─â.

De exemplu, presa local─â relateaz─â c─â foarte mul┼úi maghiari din Rom├ónia urmeaz─â ├«n num─âr foarte mare discursul pro-rus al ÔÇ×neutralit─â┼úii ┼či pacifismuluiÔÇŁ, iar orice ├«ncercare de a discuta pe acest subiect se termin─â, ca ┼či ├«n cazul multor ÔÇ×pacifi┼čtiÔÇŁ rom├óni cu o singur─â concluzie: adev─ârul este undeva la mijloc, ├«ntre jocurile geopolitice ale americanilor, soarta minorit─â┼úilor din Ucraina ┼či justificarea r─âzboiului de denazificare a lui Putin.

Pentru cei care nu au acces, ├«n principal din cauza barierelor lingvistice, la propaganda rus─â ├«n limba maghiar─â ├«n Rom├ónia, am f─âcut o selec┼úie a unor cunoscu┼úi influenceri maghiari care s-au pozi┼úionat de partea Moscovei ├«n blamarea Ucrainei pentru conflict, cumva nesurprinz─âtor, dac─â ne uit─âm la politica ÔÇ×├«mp─âciuitoareÔÇŁ a lui Viktor Orban pe acest subiect. Sau care, incon┼čtien┼úi, ne-educa┼úi sau pur si simplu din bravad─â au g─âsit de cuviin┼ú─â s─â speculeze drama unui r─âzboi pentru a revendica teritorii pe care propaganda -orbanist─â le-a insuflat c─â ar apar┼úine Ungariei.

┬Ě Cel mai cunoscut pare s─â fie pre┼čedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Ardeal ┼či al Alian┼úei Maghiarilor din Transilvania, Csomortanyi Istvan, care este ┼či consilier al ┼čefului Consiliului Jude┼úean Bihor, Ilie Bolojan, pe problematica minorit─â┼úilor. Acesta a avut o pozi┼úie public─â (pe site-ul partidului, postarea fiind ulterior ┼čtears─â) ├«n care ┼či-a exprimat INDIGNAREA fa┼ú─â de valul de empatie la adresa Ucrainei. Lui Csomortanyi ├«i pare r─âu c─â cet─â┼úenii Rom├óniei le ofer─â femeilor ┼či copiilor din Ucraina, refugia┼úi din calea urgiei, alimente, cazare ┼či sprijin pentru transport.

jpeg postare ppmt 02032022 jpg jpeg

Preciz├ónd c─â acest r─âzboi nu este al maghiarilor, a ┼úinut s─â sublinieze c─â regimul de la Kiev este unul foarte corupt, care a asuprit f─âr─â mil─â minorit─â┼úile na┼úionale, l─âs├ónd s─â se ├«n┼úeleag─â c─â pl─âte┼čte acum pentru gre┼čelile din trecut (prelu├ónd, astfel, narativul rusesc, potrivit c─âruia nu face altceva dec├ót s─â ├«┼či protejeze propriii cet─â┼úeni de ac┼úiunile statului ucrainean).

Urm├ónd aceea┼či linie cu discursurile de la Budapesta, Csomortanyi se arat─â ├«ngrijorat doar de maghiarii din Transcarpatia, restul refugia┼úilor ┼či a civililor afecta┼úi, r─âni┼úi sau uci┼či necalific├óndu-se pentru simpatie.

OM jpeg jpeg

Se pune ├«ntrebarea ce fel de consiliere pe problemele minorit─â┼úilor poate s─â ofere liderul unui partid orbanisto-putinist, care are astfel de viziuni revan┼čarde?

┬Ě La fel, ┼čocheaz─â ie┼čirile unor politicieni mai pu┼úini cunoscu┼úi din acela┼či Partid Popular al Maghiarilor din Ardeal, precum Toke Ervin ┼či Brassai Hunor.

┬Ě Chiar la ├«nceputul invaziei ruse, Toke Ervin emitea lozinci autonomiste, clam├ónd c─â, dac─â ar fi autonomie ├«n lume, nu ar mai fi r─âzboaie, pe un site ├«n limba maghiar─â, sub titlul ÔÇ×Pentru conflictele interetnice, autonomia este ├«ntotdeauna solu┼úia pentru paceÔÇŁ. Aduc├ónd a┼ča-zise argumente o serie de h─âr┼úi ┼či poze, el propune ca solu┼úie universal─â a problemelor Europei Centrale: autonomia.

toke jpg jpeg

┬Ě ├Än aceea┼či logic─â, ├«ntr-un clip postat pe YouTube, Brassai Hunor explic─â situa┼úia minorit─â┼úii ruse din Luhansk ┼či Donbas, sus┼úin├ónd c─â dac─â drepturile lor ar fi fost respectate, armata rus─â nu ar fi intrat ├«n Ucraina.

Toat─â aceast─â argumenta┼úie ascunde aceea┼či plac─â ├«nvechit─â deja ┼či folosit─â de prea multe ori ca ÔÇŁsolu┼úie universal─âÔÇŁ pentru toate problemele: autonomia maghiarilor din Ucraina, din Rom├ónia, din Slovacia, din Serbia.

hunor jpg jpeg

Nu întâmplător, Brassai Hunor este un voluntar electoral pentru FIDESZ in Transilvania.

┬Ě Aceste ÔÇ×sc─âp─âriÔÇŁ nu ar trebui s─â ┼čocheze at├óta vreme c├ót politica oficial─â a lui Viktor Orban a fost de joc la dou─â capete, ┼či al─âturi de Occident, ┼či cu simpatie al─âturi de Rusia. Foarte multe pagini ┼či canale din Ungaria promoveaz─â exact aceea┼či retoric─â ┼či au un impact enorm printre maghiarii din Transilvania, care sunt bloca┼úi, la fel ca ru┼čii de r├ónd, ├«ntr-o izolare informa┼úional─â accentuat─â ÔÇô reamintim ca massmedia maghiar─â este in totalitate controlat─â de FIDESZ ┼či filiala sa din Rom├ónia ÔÇô UDMR. Comentariile ┼či grupurile maghiarilor din Rom├ónia sunt efectiv invadate de aceste surse anti-occidentale ┼či orice ├«ncercare de opinie moderat─â este aspru taxat─â.

Iar toate aceste canale ar trebui sa intre in vizorul autorităţilor competente, fiind cel puţin la fel de periculoase ca orice alte site-uri sau pagini de Facebook pro-ruse.

┬Ě Ca exemple, avem post─âri de pe pagini de Facebook din Ungaria, precum ÔÇ×MI, magyarokÔÇŁ (Noi, maghiarii) ┼či ÔÇ×Orsz├ígz├íszl├│ MozgalomÔÇŁ (Mi┼čcarea Steagurilor Na┼úionale ÔÇô poart─â numele unei mi┼čc─âri revizioniste ap─ârute ├«n 1925, ca urmare a Tratatului de la Trianon), prin care oamenii sunt ├«ndemna┼úi s─â trimit─â peti┼úii Consulatului ungar din Transcarapatia (unde locuiesc maghiarii din Ucraina), sau membrilor guvernului ungar, pentru a solicita recuperarea acestui teritoriu de la Ucraina. Invazia ruseasc─â este prezentat─â ca fiind o oportunitate de neratat, prin care Transcarpatia poate reveni la Ungaria.

MI jpeg jpeg

├Än acela┼či timp, ├«ns─â, avem ┼či ini┼úiative salutabile din Ungaria, precum cea a europarlamentarului de opozi┼úie Donath Anna, care a adresat o scrisoare deschis─â Facebook, pentru a cere ├«nchiderea unei pagini care preia ┼čtiri de pe site-urile ruse┼čti Sputnik ┼či Russia Today, tocmai pentru a eluda interzicerea propagandei ruse┼čti pe teritoriul Uniunii Europene.

donath jpeg jpeg

De┼či nici nu ar trebui s─â-i amintim, pentru c─â nu putem ┼čti dac─â sunt conturi ale unor persoane reale sau troli pl─âti┼úi, exist─â ┼či ÔÇ×trompeteÔÇŁ ale Rusiei ├«n limba maghiar─â, care nici m─âcar nu se mai obosesc s─â-┼či ascund─â sus┼úinerea fa┼ú─â de invazia Ucrainei, cu acelea┼či pretexte ┼či concluzii: conspira┼úii, ├«n┼úelegeri la nivel ├«nalt, dec─âderea valorilor vestice, salvarea care vine din Est etc. Astfel de profile, ale c─âror post─âri sunt greu de ├«n┼úeles pentru un cet─â┼úean european al secolului nostru, sunt, de exemplu, ÔÇ×Magyari LajosÔÇŁ ┼či ÔÇ×Magyari AtillaÔÇŁ, pentru care Putin nu face dec├ót s─â ├«┼či protejeze na┼úiunea.

attila jpeg jpeg

Care va fi pentru Viktor Orban rezultatul acestui r─âzboi? ├Änc─â patru ani la guvernare sau pe b─âncile opozi┼úiei? R─âm├óne de v─âzut, pentru c─â aproape sigur oricine va veni la putere la Budapesta va avea de gestionat incon┼čtien┼úa cu care actuala putere a tratat criza ucainean─â, f─âr─â a ┼čti ce mon┼čtri ideologici poate na┼čte. La aceasta se adaug─â larghe┼úea cu care Viktor Orban a dezvoltat rela┼úii economice privilegiate cu Federa┼úia Rus─â, dependen┼úa economic─â a Ungariei de Moscova urm├ónd a produce, cel mai probabil, adev─ârate seisme ├«n economia ungar─â, cu mult mai puternice dec├ót ├«n alte state europene care au con┼čtientizat c─â viitorul este o colaborare str├óns─â cu occidentul ┼či SUA, nu cu un est ├«nsetat de r─âzbunare ┼či ac┼úiuni revan┼čarde inexplicabile ├«ntr-o Europ─â a secolului XXI.

lajos jpeg jpeg

Iat─â, a┼čadar, cum conceptul de ÔÇŁidio┼úi utiliÔÇŁ prinde contur oriunde ├«n lume. Sub umbrela dreptului la liber─â exprimare, fiecare poate spune orice, ├«ns─â, ├«n Rusia tocmai au fost aresta┼úi 1700 de oameni pentru c─â au strigat c─â le e ru┼čine. Atunci c├ónd promovezi propaganda agresorului, nu mai e┼čti neutru, nici pacifist, ci e┼čti parte a conflictului.

├Äncheiem aceast─â prezentare prin adresarea pe aceast─â cale a unei ├«ntreb─âri conducerii UDMR, ca principal─â organiza┼úie de reprezentare a intereselor minorit─â┼úii maghiare, privind m─âsurile pe care le-a luat pentru ca membrii minorit─â┼úii s─â fie informa┼úi ├«n mod corect ┼či obiectiv cu privire la ceea ce se ├«nt├ómpl─â, de peste 8 zile, ├«n Ucraina.

Editorial Remus Vulc─ânescu