Un proiect ambițios în Bucureștiul anului 1983: mutarea unui bloc întreg, cu tot cu locatari / VIDEO
Cum ar fi ca într-o dimineață să te trezești liniștit, să-ți bei cafeaua, iar în acest timp, blocul să se miște, dar să nu fie cutremur. Ei bine, în anul 1983, acest lucru a fost posibil.
La acea vreme, capitala era într-o continuă dezvoltare. „Bucureștiul se înnoiește în fiecare an! Priviți artera Ștefan cel Mare, cu blocuri moderne, extinsă pe trei benzi de circulație plus linie de tramvai!”
Un singur aspect știrbea din frumusețea arterei, și anume blocul din capătul străzii care nu era aliniat cu celelalte clădiri. Aspect care ducea la restricționarea traficului pe acea porțiune. Aspect care s-a dorit eliminat. Astfel au luat naștere două posibilități. Fie demolarea și reconstruirea clădirii în linie cu celelalte, fie mutarea pe roți.
A fost aleasă a doua opțiune, iar în ziua de 27 mai 1983 a avut loc evenimentul. Pentru mutarea clădirii s-a folosit o metodă românească. Translarea s-a executat pe o distanță de 14,4 metri într-o perioadă de timp de aproximativ 6 ore.
Pe tot parcursul procesului, blocul a rămas locuibil, locatarii nefiind evacuați, iar apa și lumina au fost funcționale pe toată durata acestuia. Ca mutarea să fie posibilă, colosului de aproximativ 7.000 de tone i-au fost sacrificate subsolul și demisolul.
Clădirea a rămas în picioare până în prezent. După această premieră, numeroase alte clădiri au fost mutate folosindu-se aceiași tehnică, iar astfel multe monumente au fost salvate.
Vezi mai jos cum s-a desfășurat procesul de mutare a blocului: