Ultimele fotografii făcute pe insula Ada Kaleh, chiar înainte de inundarea ei  Imaginea unei lumi care se pregătea de apocalipsă jpeg

Ultimele fotografii făcute pe insula Ada Kaleh, chiar înainte de inundarea ei. Imaginea unei lumi care se pregătea de apocalipsă

📁 Patrimoniu
Autor: Lavinia Bălulescu

Mulţi oameni au auzit povestea insulei Ada Kaleh, dar puţini ştiu detalii despre minunata lume ascunsă de sub ape. Totul s-a întâmplat în anul 1970, când insula a fost scufundată sub apa lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I.

„Adevărul” vă prezintă fotografii de colecţie realizate pe insulă înainte de dispariţia ei. Insula Ada Kaleh, sau Carolina, cum o numeau austriecii, a dispărut sub apele Dunării în anul 1970. Insula se găsea la aproximativ trei kilometri în aval de Orşova şi avea o lungime de aproape 2 kilometri. Pe insulă trăiau circa 600 de turci.

Turiştii din acea perioadă cunoşteau foarte bine insula, un important punct de atracţie nu doar pentru că se afla în mijlocul Dunării sau pentru clima ei diferită de cea din Severin, dar şi pentru produsele fabricate pe insulă. Toţi cei care o vizitau aveau parte de o bucăţică din Turcia, puteau gusa delicatele turceşti (cafeaua, ceaiurile, rahatul), puteau încerca tutunul şi îşi puteau cumpăra diverse bijuterii ori uleiuri. Insula mai era faimoasă şi pentru creşterea trandafirilor din care se făcea parfum.

Continuarea pe adevarul.ro

image
image
image
image
image
image
image
image