Explozia de la Pulberăria Armatei Dudești (foto: Institutul de Studii Sud-Est Europene)

Tragedia care a zguduit Bucureștiul, cu trei săptămâni înainte de intrarea României în Marele Război

La 27 iulie 1916, o puternică explozie răsună în București, cu doar trei săptămâni înainte de intrarea României în Primul Război Mondial.

În această tragedie, produsă la Pulberăria Armatei Dudești, și-au pierdut viața 157 de persoane, relatează Institutul de Studii Sud-Est Europene, pe pagina de Facebook a instituției.

„Ieri dimineață, la orele 11.25, s-a întâmplat la marginea Capitalei una din cele mai îngrozitoare nenorociri; depozitul de eter și de acid sulfuric al Pulberiei de la Dudești a sărit în aer, din cauza unei exploziuni. Știrea, comunicată în Capitală, a produs o impresie zguduitoare”.

„În special locuitorii din cartierul Dudești, din care se recrutează mulți din lucrătorii de la pulberie, precum și cei din cartierele prin care au trecut trăsăturile, căruțele și automobilele în care erau cărați sărmanii răniți, ofițeri, soldați și muncitori, au avut tristul prilej să asiste la un spectacol care le-a sângerat inima. Toate spitalele au fost tixite cu răniți. Cei mai mulți au fost duși la Colțea, umplând toate paturile, foarte mulți fiind așezați jos, pe saltele, atât de mare e numărul răniților.” (Adevărul, 28 iulie 1916; Universul, 29 iulie 1916)

Mai multe pentru tine...