image

Sfaturi simple pentru prevenirea afecțiunilor hepatice

Știai că 9 din 10 cazuri de boli hepatice pot fi prevenite? Prevenția este foarte importantă pentru a menține ficatul sănătos. Acest organ este responsabil pentru multe dintre procesele vitale, cum ar fi: metabolismul nutrienților, detoxifierea organismului și producerea de proteine.  

Bolile hepatice pot avea efecte devastatoare asupra sa, însă multe dintre ele pot fi prevenite destul de ușor, printr-un stil de viață sănătos și prin evitarea unor factori de risc. De asemenea, poți susține regenerarea ficatului cu medicamente pe bază de silimarină. Descoperă, în acest articol, cum să previi bolile de ficat urmând câteva instrucțiuni simple. 

De ce e important să previi afecțiunile hepatice 

Ficatul este cel mai mare organ intern, având o greutate de aproximativ 1,5 kilograme. Bolile de ficat sunt provocate de virusuri hepatice, dar și de un stil de viață nesănătos: consum excesiv de alcool, stres, medicamente. Acești factori de agresiune hepatică trebuie evitați sau limitați pentru a preîntâmpina consecințele asupra ficatului, care apar mai devreme sau mai târziu.  

Afectarea ficatului poate duce la complicații grave, precum ciroză, insuficiență hepatică sau cancer, care afectează calitatea vieții și sunt potențial fatale. Prevenția este importantă, așadar, pentru îmbunătățirea duratei și a calității vieții, pentru reducerea riscului de tratamente costisitoare sau a necesității unui transplant hepatic, pe termen lung. 

Cum previi îmbolnăvirea ficatului 

Pentru a preveni afecțiunile hepatice și complicațiile ulterioare, sunt necesare câteva reguli simple de igienă și de protecție: 

Renunță la consumul excesiv de alcool 

Consumul excesiv de alcool poate îngreuna filtrarea toxinelor din organism. Este admisă o limită de alcool de 175 ml de vin pe zi sau de 350 de ml de bere, tot ce trece de aceste cantități fiind considerat un consum în exces. În cazul pacienților diagnosticați cu afecțiuni hepatice, consumul de alcool este strict interzis, pentru că, pe lângă daunele pe care le provoacă, amestecul cu anumite medicamente poate fi toxic pentru ficat.  

Evită alimentele bogate în grăsimi 

Consumul de alimente bogate în carbohidrați și proteine este problematic pentru ficat. O dietă sănătoasă va include: legume și fructe proaspete, proteine slabe și carbohidrați complecși, un consum redus de zaharuri și grăsimi saturate, precum și o hidratare adecvată.  

Respectă regulile de igienă 

Un îndemn care se aplică pentru persoanele de toate vârstele, de la copii și până la vârstnici este acela de a se spăla des pe mâini, mai ales înainte și după folosirea toaletei sau înainte de masă, pentru a preveni bolile de diverse feluri. Pe lângă spălarea pe mâini, care elimină bacteriile și virusurile, sunt recomandate dușurile zilnice, igiena orală și curățarea adecvată a alimentelor. 

Protejează-te împotriva virusurilor hepatice 

Hepatitele B și C sunt factori de risc majori pentru bolile hepatice cronice, inclusiv ciroză și cancer hepatic. Analizele periodice, vaccinarea împotriva hepatitei B și tratamentele eficiente reprezintă metode de a ține la distanță aceste riscuri sau de a reduce amploarea efectelor. Pe lângă vaccinările făcute la timp, metode de prevenție mai sunt și: evitarea contactelor sexuale neprotejate, excluderea drogurilor, evitarea tatuajelor și a piercing-urilor. 

Folosește un protector hepatic 

Un aliat important pentru protejarea ficatului poate fi un medicament ce conține extract standardizat de silimarină. Silimarina este un derivat din semințele de armurariu, o plantă cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și hepatoprotectoare. Consultă opinia unui medic în legătură cu administrarea unui astfel de  medicament, care stimulează capacitatea regenerativă a ficatului, favorizând refacerea celulelor hepatice deteriorate. 

Menține o greutate corporală sănătoasă 

Obezitatea  poate fi un factor de risc pentru apariția steatozei hepatice non-alcoolice, care, în timp, poate duce la hepatită sau chiar la ciroză hepatică. O greutate sănătoasă se poate menține printr-o dietă echilibrată și printr-un program regulat de exerciții fizice, prevenind acumularea de grăsimi în ficat. 

Prevenirea bolilor de ficat este importantă pentru o viață sănătoasă. Dacă nu ai făcut-o deja, poți începe chiar de acum să renunți la obiceiuri nocive, precum fumatul sau consumul excesiv de alcool, pentru a te proteja. De asemenea, este important să respecți regulile de igienă și să te vaccinezi, iar medicamentele hepatoprotectoare, la recomandarea medicului, sunt eficiente în menținerea sănătății ficatului și în stimularea regenerării acestuia.