Scena politic─â la ├«nceputurile Rom├óniei Mari: ÔÇ×Jos ciocoii! Jos cu burghezia capitalist─â!ÔÇŁ jpeg

Scena politic─â la ├«nceputurile Rom├óniei Mari: ÔÇ×Jos ciocoii! Jos cu burghezia capitalist─â!ÔÇŁ

Via┼úa politic─â rom├óneasc─â a continuat s─â fie una tensionat─â. Este vorba mai ales de tulbur─ârile create de contextul interna┼úional, pe fondul pericolului r─âsp├óndirii comunismului la ├«nceputul anilor ÔÇÖ20 ├«ntr-o mare parte dintre statele europene.

Exportul revolu┼úiei din Rusia avea s─â fie urmat de instaurarea regimului comunist al lui B├ęla Kun ├«n Ungaria la ├«nceputul anului 1919, a Republicii Bavareze la data de 6 aprilie 1919, ├«n timp ce agita┼úiile bol╚Öevice ├«╚Öi f─âceau sim┼úit─â prezen┼úa ╚Öi pe teritoriul Austriei. Dou─â elemente au oprit ├«ns─â, la momentul respectiv, extinderea acestui flagel ├«n spa┼úiul rom├ónesc. Un prim element este reprezentat de demersurile privind elaborarea reformelor agrar─â ╚Öi electoral─â pentru majoritatea popula┼úiei care era format─â din ┼ú─ârani. Un al doilea element a fost marcat de existen┼úa unei categorii muncitore╚Öti de o m─ârime redus─â, aceasta fiind prezent─â doar la nivelul marilor ora╚Öe. Or, este bine-cunoscut faptul c─â ideile revolu┼úiei bol╚Öevice erau ├«mbr─â┼úi╚Öate, ├«n special, de aceast─â categorie social─â, s─âtul─â de absen┼úa condi┼úiilor de munc─â din fabrici. Cu toate acestea, nici Rom├ónia nu a fost lipsit─â ├«ntru totul de proteste ale proletariatului.

Reforma electoral─â realizat─â la sf├ór╚Öitul r─âzboiului a adus noi categorii de votan┼úi, determin├ónd apropierea ┼ú─âranilor-solda┼úi de ÔÇ×partide ╚Öi de oameni noiÔÇť. ├Än cazul partidelor politice, putem observa falimentul conservatorismului, precum ╚Öi al sistemului ÔÇ×rotativei guvernamentaleÔÇť introdus ├«nc─â din timpul lui Carol I. Dificult─â┼úile popula┼úiei din timpul r─âzboiului au fost atribuite politicienilor afla┼úi la putere ├«n acea perioad─â. Astfel, pe fondul ne├«ncrederii ├«n clasa politic─â prezent─â ├«n perioada r─âzboiului, aleg─âtorii s-au orientat c─âtre noi figuri. O personalitate popular─â pe plan politic ├«n aceast─â perioad─â este reprezentat─â de generalul Averescu, erou de r─âzboi, acesta bucur├óndu-se ini┼úial de o foarte mare sus┼úinere.

 Un alt partid ce sprijinea ┼ú─âr─ânimea era Partidul ┼ó─âr─ânesc. ├Änfiin┼úat din ini┼úiativa unui grup de ├«nv─â┼ú─âtori, av├óndu-l ├«n frunte pe Ion Mihalache, partidul milita pentru o reform─â agrar─â radical─â, desfiin┼úarea jandarmeriei ╚Öi realizarea unor reforme pentru muncitori. ├Än contextul politic de la acea vreme trebuie avute ├«n vedere ╚Öi partidele politice venite din noile provincii: Partidul Na┼úional Rom├ón din Transilvania, Partidul Democrat al Unirii din Moldova, Partidul ┼ó─âr─ânesc din Basarabia. ├Äntre timp, minorit─â┼úile na┼úionale s-au organizat, cre├óndu╚Öi treptat forma┼úiuni politice care s─â le reprezinte interesele proprii.

Pericolul bolșevic

Partidul Socialist, încurajat de mișcările radicale din exterior, se manifesta adeseori împotriva monarhiei și pentru un regim republican. Instituţiile Ministerului de Interne semnalau că, în adunările zilnice ale Partidului Socialist din București, era criticată dinastia, în timp ce mulţimea aplauda și avea scandări pro-republicane.

Iat─â ce relata ├«n memoriile sale omul politic Vasile Th. Cancicov ├«nc─â din data de 13 decembrie 1918, referitor la agita┼úiile socialiste: ÔÇ×Trec├ónd ast─âzi spre cas─â pe la ora 1 pe Calea Victoriei, am v─âzut Ministerul de Industrie - Casa Vernescu - complet ├«nconjurat, curte ╚Öi strad─â, de o imens─â mul┼úime turbulent─â. Erau grevi╚Ötii Capitalei. Nici urm─â de autoritate. Pe poarta mare a intr─ârii era ├«nfipt un imens steag ro╚Öu. Pe u╚Öa de la intrare ├«n Minister era fixat─â o placard─â de c├ó┼úiva metri lungime, tot de p├ónz─â ro╚Öie, pe care st─â scris cu litere de o palm─â: ┬źTr─âiasc─â republica socialist─â! ┬╗. Pe zidurile cl─âdirii ╚Öi pe tot lungul grilajului de fier erau ├«nfipte alte placarde ro╚Öii, toate purt├ónd revendic─ârile bol╚Öevicilor de la Petrograd ╚Öi Moscova. (...) Jos ciocoii! Jos cu burghezia capitalist─â! Jos Regele! Tr─âiasc─â comunismul interna┼úional! Acestea sunt zbier─âturile ce le aud ├«n urma meaÔÇť.

În anul următor, la manifestaţiile socialiste de 1 mai 1919, au fost formulate critici aspre asupra regelui, cerându-se din nou abolirea monarhiei și proclamarea republicii. Aceste condiţii l-au determinat pe rege să se bazeze în continuare pe personalitatea lui Ion I.C. Brătianu, cel aflat în fruntea ţării în momentele dificile ale retragerii în Moldova. Nemulţumit însă de rezultatul tratatelor aflate în desfășurare la Paris, omul politic avea să își dea demisia în luna septembrie a anului 1919. Următorul guvern a fost condus de generalul Arthur Văitoianu și avea misiunea de a organiza noi alegeri parlamentare. Acesta a menţinut o parte dintre oamenii liberali, stârnind nemulţumirile Ligii Poporului, Partidului Conservator-Democrat și Partidului Socialist. La începutul lunii noiembrie 1919 au avut loc primele alegeri pe baza votului universal din istoria României.

averescu jpg jpeg

Desfășurate pe fondul unui climat tensionat, dominat de aversiunile între Brătianu și generalul Averescu, alegerile aveau să reprezinte o surpriză totală. Au fost trei alegeri care păreau să se fi petrecut în trei locuri total diferite, fără o legătură între ele. În Transilvania, câștigător a fost Partidul Naţional, în Bucovina, Partidul Democrat al Unirii, iar în Vechiul Regat și Basarabia avem de-a face cu o victorie a Partidului Ţărănesc ce a obţinut 130 de mandate dintr-un total de 337, în timp ce 103 au revenit liberalilor, iar restul au mers la partide mărunte. La data de 1 decembrie 1919 era instaurat un guvern de coaliţie condus de Alexandru Vaida-Voevod și format din partidele apărute după Unire. Guvernarea a reprezentat un eșec total. Pe lângă nemulţumirile celorlalte partide, au existat și divergenţe între rege și dr. Nicolae Lupu, ministrul de Interne ce refuza să ia măsuri mai ferme împotriva mișcărilor de stradă și a acţiunilor greviste. Ferdinand se temea de un complot pe modelul rus, îndreptat împotriva sa și a familiei sale. Pentru a se asigura împotriva unui asemenea deznodământ, a dispus aducerea câtorva mitraliere la Palatul Cotroceni, încercând să își asigure fidelizarea armatei prin vizite la Regimentul 9 Vânători.

├Än condi┼úiile e╚Öecului tot mai clar al guvernului, Averescu a intrat ├«n leg─âtur─â cu Br─âtianu, mai vechiul s─âu adversar. Generalul promitea s─â restabileasc─â ÔÇ×ordinea ├«n ┼úar─âÔÇť, ├«n timp ce Br─âtianu promitea s─â intervin─â pe l├óng─â rege pentru aducerea sa la putere. Astfel, regele l-a numit pe Averescu ├«n fruntea guvernului la 13 martie 1920. Noul guvern a reu╚Öit s─â restabileasc─â ordinea ├«n ceea ce prive╚Öte mi╚Öc─ârile muncitore╚Öti at├ót prin negocieri, c├ót ╚Öi prin neutralizarea unor elemente aflate ├«n leg─âtur─â cu cercurile sovietice. De╚Öi ├«n luna octombrie 1920 guvernul avea s─â reprime o grev─â general─â, o mi╚Öcare anarhist─â condus─â de Max Goldstein urm─ârea s─â ├«l asasineze pe Regele Ferdinand. Aceast─â mi╚Öcare a reu╚Öit, ├«n luna decembrie a aceluia╚Öi an, s─â plaseze o bomb─â ├«n incinta Senatului. Explozia bombei a curmat via┼úa a trei persoane, printre care cea a ministrului de Justi┼úie, Dimitrie Greceanu.

Un alt eveniment ce a produs dificultăţi în societatea românească a fost reprezentat de criza dinastică. Astfel, la data de 8 ianuarie 1919, Tribunalul Ilfov a anulat căsătoria principelui Carol cu Zizi Lambrino. Cu toate acestea, cei doi continuau să locuiască împreună. Povestea lor avea să ia sfârșit abia în data de 2 iunie 1920 prin încheierea unui acord între Casa Regală și Zizi Lambrino. În schimbul unei rente anuale și al unei sume importante de bani, Zizi Lambrino urma să înceteze orice atac împotriva Familiei Regale și să înapoieze toate scrisorile primite de la principele Carol.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Rom├ónia, o ╚Ťar─â fragil─â la sf├ór╚Öitul Marelui R─âzboiÔÇŁ ap─ârut ├«n nr. 31 al revistei Historia Special, disponibil ├«n la orice punct de distribu╚Ťie a presei (Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 24 iunie-24 septembrie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com 

Cump─âr─â Acum

HS 31 jpg jpeg