Sandunosvky banya, spectaculoasa baie public─â a Moscovei jpeg

Sandunosvky banya, spectaculoasa baie public─â a Moscovei

Cu un decor imperial, cea mai veche baie public─â ├«nc─â func┼úional─â o pute┼úi g─âsi ├«n Moscova. Sandunosvky banya sau simplu Sanduny este una dintre principalele atrac┼úii turistice din capitala Rusiei. Denumit─â mai modern spa, Sanduny este un amestec de tradi┼úie ruseasc─â ┼či interior de muzeu, a c─ârei istorie are la baz─â o poveste de dragoste.

1 jpg jpeg

Totul a ├«nceput ├«n secolul al XVIII-lea. Rusia luase calea modernismului, sub conducerea Ecaterinei cea Mare. Povestea spune c─â unul dintre cei mai cunoscu┼úi actori de la Teatrul imperial, Sila Sandunov, s-a ├«ndr─âgostit de o coleg─â actri┼ú─â, Elisabeta Uranova ÔÇô protejata ├«mp─âr─âtesei. Din p─âcate, leg─âtura lor amoroas─â a fost afectat─â de gelozia Marelui Cancelar, prin┼úul Alexander Bezborodko, care era la r├óndul s─âu ├«ndr─âgostit de actri┼ú─â. Problema amoroas─â a ajuns, se pare, la urechile Ecaterinei, care i-a g─âsit rezolvarea: a binecuv├óntat mariajul celor doi actori, ┼či ca dar de nunt─â i-a oferit Elisabetei un colier de diamante.

3 jpg jpeg

 Proasp─ât-c─âs─âtori┼úii s-au mutat de la Sankt Petersburg la Moscova, unde ├«ntreprinz─âtorul Sila a decis s─â investeasc─â banii am├óndurora ├«n ridicarea unei b─âi publice ÔÇô o mi┼čcare ├«n┼úeleapt─â, av├ónd ├«n vedere c─â incediul puternic din 1737 distrusese mai toate banya din ora┼č. Baia Sanduny a avut inaugurarea ├«n 1808, primindu-┼či oaspe┼úii ├«ntr-un decor elegant, cu mobil─â aleas─â. Sila a fost primul antreprenor din domeniu care a introdus camerele sepate pentru b─ârba┼úi ┼či femei ÔÇô p├ón─â atunci exista o camer─â comun─â.

4 jpg jpeg

La ├«nceputul secolului al XIX-lea, noi proprietari, milionarii Vera Firsanova ┼či so┼úul ei A.N. Gonetsky, au decis s─â transforme simpla banya ├«ntr-un palat al b─âilor publice. Gonetsky a petrecut ani buni c─âl─âtorind ├«n toat─â lumea ┼či studiind tradi┼úiile b─âilor publice ÔÇô de la arhitectur─â la tehnologie. La ├«ntoarcerea sa ├«n Moscova l-a luat cu el pe celebrul arhitect vienez Boris Freidenberg, care l-a ajutat s─â implementeze m─âre┼úul proiect. Noua banya a fost terminat─â ├«n 1896 ÔÇô o adev─ârat─â bijuterie. Decorul era de vis: elemente de baroc, rococco, gotic, clasicism. Iar ├«n privin┼úa tehnologiei, totul era pus la punct, fiind folosit de aceast─â dat─â curentul electric. ├Än ceea ce prive┼čte aprovizionarea cu ap─â, Gonetsky a construit un apeduct ┼či a instalat numeroase filtre de ap─â. De asemenea, noul Sanduny oferea servicii at├ót celor boga┼úi, c├ót ┼či celor mai pu┼úin ├«nst─âri┼úi.

Sandunovsky banya a supravie┼úuit celor dou─â r─âzboaie mondiale, unei mari revolu┼úii ┼či schimb─ârii a mai multor guverne, fiind ast─âzi inclus─â ├«n patrimoniul na┼úional al Rusiei.