Rolul bolșevicilor în atacarea ostașilor transilvăneni în Chișinău în 6 (19) Ianuarie 1918 jpeg

Rolul bolșevicilor în atacarea ostașilor transilvăneni în Chișinău în 6 (19) Ianuarie 1918

­čôü Primul R─âzboi Mondial
Autor: Marius Diaconescu

├Än 6 ianuarie (dup─â calendarul nou 19 ianuarie) 1918 a avut loc un conflict s├óngeros ├«n Chi╚Öin─âu, capitala proaspetei Republici Democratice Moldovene╚Öti. Bol╚Öevicii ru╚Öi din Frontotdel, o ramur─â a organiza╚Ťiei bol╚Öevice ROMCEROD din Odesa, au atacat trenul cu care a venit de la Kiev un batalion al voluntarilor transilv─âneni, format din fo╚Öti prizonieri de r─âzboi.

O mare parte a rom├ónilor din Transilvania, care au c─âzut prizonieri la ru╚Öi ├«n timpul r─âzboiului, au format batalioane rom├óne╚Öti ╚Öi s-au al─âturat treptat Armatei Rom├óne din Rom├ónia, travers├ónd cu trenul Ucraina ╚Öi Basarabia. Ultimul e╚Öalon, format din circa 850 solda╚Ťi rom├óni din Transilvania, au ajuns ├«n Chi╚Öin─âu ├«n 6 ianuarie 1918.

├Än Chi╚Öin─âu agitatorii bol╚Öevici au ocupat ├«nainte cu c├óteva zile gara, telegraful ╚Öi po╚Öta. Speria╚Ťi de amploarea ac╚Ťiunilor bol╚Öevicilor, reprezentan╚Ťii Sfatului ╚Ü─ârii, organism de tip parlamentar care conducea Republica Democratic─â Moldoveneasc─â, au solicitat Guvernului Rom├óniei s─â trimit─â armat─â organizat─â care s─â ├«i alunge pe bol╚Öevici, cer├ónd ├«n mod special voluntari ardeleni. ├Än acest context, e╚Öalonul care venea de la Kiev ar fi trebuit s─â r─âm├ón─â la Chi╚Öin─âu la dispozi╚Ťia Sfatului ╚Ü─ârii.


bolseviciinChiisnau1918 jpg jpeg

Bolșevici în Chișinău, în anul 1918

Comunica╚Ťiile erau controlate de bol╚Öevici, care probabil c─â au interceptat transmisiile telegrafice. La sosirea trenului ├«n gara din Chi╚Öin─âu, pe acoperi╚Öul g─ârii ╚Öi ├«n alte puncte strategice erau deja montate mitraliere, iar bol╚Öevicii erau preg─âti╚Ťi s─â organizeze o ambuscad─â. Solda╚Ťii rom├óni transilv─âneni nu se a╚Öteptau la o confruntare, fiecare soldat avea la el doar c├óte cinci gloan╚Ťe, restul muni╚Ťiei fiind p─âstrat─â ├«ntr-un vagon separat.

Comisarul bol╚Öevicilor de la gara din Chi╚Öin─âu a oprit trenul ╚Öi a cerut solda╚Ťilor s─â predea armele. Solda╚Ťii rom├óni au r─âspuns c─â nu pot preda armele f─âr─â ordin de la consulul rom├ón sau consulul francez din Chi╚Öin─âu ╚Öi au cerut s─â fie adus acolo unul dintre ace╚Ötia. ├Äntre timp bol╚Öevicii au r─âsp├óndit prin Chi╚Öin─âu zvonul c─â au venit rom├ónii s─â cucereasc─â ora╚Öul Chi╚Öin─âu ╚Öi s─â anuleze toate libert─â╚Ťile dob├óndite prin revolu╚Ťie, la chemarea Sfatului ╚Ü─ârii. S-au adunat la gar─â solda╚Ťi moldoveni ├«narma╚Ťi, care i-au ├«ntrebat pe rom├ónii din tren ce vor s─â fac─â. Ace╚Ötia le-au r─âspuns c─â vin de la Kiev ╚Öi merg la Ia╚Öi. Cineva din partea moldovenilor a tras un foc de arm─â, care a declan╚Öat m─âcelul.

Jurnalistul moldovean de la ziarul Cuv├ónt Moldovenesc descrie astfel confruntarea: ÔÇŁtransilv─ânenii nu au vrut s─â se bat─â, iar ai no╚Ötri, ╚Öi mai ales pro╚Ötii de moldoveni, tr─âgeau din pu╚Öti ╚Öi din mitraliere, cum n-au tras nici la front ├«n nem╚ŤiÔÇŁ. Rom├ónii s-au predat ÔÇŁzic├ónd c─â nu vor s─â verse s├ónge fr─â╚ŤescÔÇŁ. Moldovenii au ├«nceput s─â ├«i bat─â pe transilv─âneni. ÔÇŁM─â podidesc lacrimile ╚Öi nu pot ╚Ťinea condeiul, ca s─â scriu, cum s-au luptat am─âgi╚Ťii de moldoveni cu fra╚Ťii lor!ÔÇŁ, scrie jurnalistul de la Cuv├ónt Moldovenesc.

Solda╚Ťii rom├óni din Transilvania au fost b─âtu╚Ťi, dezbr─âca╚Ťi, batjocori╚Ťi ╚Öi purta╚Ťi pe str─âzile ora╚Öului Chi╚Öin─âu. Bol╚Öevicii au r─âsp├óndit zvonul c─â mai vin rom├óni ╚Öi ora╚Öul Chi╚Öin─âu trebuie ap─ârat. Au fost ├«mp─âr╚Ťite armele luate de la solda╚Ťii rom├óni ╚Öi a mai fost pr─âdat un depozit de armament.

├Än efuziunea revolu╚Ťionar─â a momentului, au fost desc─ârcate armele ├«ntr-un avion care zbura deasupra ora╚Öului, iar ├«n noaptea ce a urmat se tr─âgea ├«n aer chiar ╚Öi cu tunurile. Au fost ucise c├óteva persoane ╚Öi r─ânite altele ├«n ora╚Ö din cauza gloan╚Ťelor ╚Öi schijelor.

├Än seara zilei de 7 ianuarie, ru╚Öii ╚Öi moldovenii au atacat depozitul de alimente din Str─â╚Öeni, de l├óng─â Chi╚Öin─âu. Acest depozit a fost constituit cu acordul guvernan╚Ťilor din Chi╚Öin─âu ╚Öi era p─âzit de c├ó╚Ťiva zeci de solda╚Ťi rom├óni. O telegram─â trimis─â de un anonim afirma c─â la Str─â╚Öeni au sosit dou─â e╚Öaloane de solda╚Ťi rom├óni care vor s─â cucereasc─â ora╚Öul Chi╚Öin─âu. A╚Öa c─â ru╚Öii ╚Öi moldovenii au mers acolo ╚Öi i-au luat prizonieri pe rom├ónii care p─âzeau depozitul de alimente.

├Än aceea╚Öi noapte a fost pr─âdat─â de bol╚Öevici comisia interaliat─â, format─â din reprezentan╚Ťi ai Fran╚Ťei, Angliei ╚Öi Statelor Unite. Comisia cump─âra alimente din Basarabia ╚Öi avea circa 2 milioane de ruble. Ace╚Öti bani au fost fura╚Ťi de o ceat─â de solda╚Ťi bol╚Öevici. Zvonurile spuneau c─â 150.000 ruble au fost date solda╚Ťilor moldoveni care au fost ├«mpreun─â cu bol╚Öevicii ru╚Öi.

Din cauza anarhiei din Chi╚Öin─âu, redac╚Ťia ziarului Cuv├ónt Moldovenesc sus╚Ťinea ├«n paginile sale c─â ÔÇŁnumai oastea str─âin─â ne poate m├óntuiÔÇŁ.

Surse:

Ardealul, an II, nr. 3, din 13 ianuarie 1918, articolul ÔÇŁUn Bl─âst─âm. Cum au primit Moldovenii pe fra╚Ťii lor din Transilvania la Chi╚Öin─âuÔÇŁ.
Cuv├ónt Moldovenesc, an V, nr. 5, din 14 Ianuarie 1918, articolul ÔÇŁBol╚Öevicii la Chi╚Öin─âuÔÇŁ.
Țurcanu Ion; Istoria românilor: Cu o privire mai largă asupra culturii române, Ed. Istros, Brăila, 2007.

Articol publicat ini╚Ťial pe www.EuropeCentenary.eu: The role of the Bolsheviks in attacking the Transylvanian soldiers in Chisinau in 6 (19) January 1918