Revolu┼úia de catifea, victoria libert─â┼úii ┼či a democra┼úiei jpeg

Revolu┼úia de catifea, victoria libert─â┼úii ┼či a democra┼úiei

Pentru cehi ╚Öi slovaci, ziua de 17 noiembrie marcheaz─â ├«nceputul Revolu╚Ťiei de Catifea-├«nceputul sf├ór╚Öitului pentru regimul comunist instaurat ├«n 1948. Totul a ├«nceput la Praga, printr-o demonstra╚Ťie studen╚Ťeasc─â reprimat─â de poli╚Ťie, gest al regimului al c─ârui efect a fost s─â-i ├«nfurie pe oamenii care priveau deja cu speran╚Ť─â spre Occident dup─â c─âderea Zidului Berlinului. ├Än doar c├óteva zile, pe str─âzile capitalei protestau jum─âtate de milion de oameni. Zece zile mai t├órziu, pe 27 noiembrie, ├«ntreaga conducere a Partidului Comunist, ├«n frunte cu Milo┼í Jake┼í, a demisionat.

Iat─â cum au r─âspuns ambasadorul ceh ╚Öi ambasadorul slovac la ├«ntrebarea venit─â din partea Historia:cum se raporteaz─â cehii ╚Öi slovacii la evenimentele din noiembrie 1989 care au dus la pr─âbu╚Öirea regimului comunist ╚Öi care este mesajul pentru t├ón─âra genera╚Ťie?

Ambasadorul Republicii Cehe, Ji┼Ö├ş ┼áitler: ÔÇ×Cred c─â mul┼úi oameni percep aceast─â zi la fel ca mine ÔÇô ca o cotitur─â fundamental─â, ca ├«nceputul unei noi ere a libert─â┼úii ┼či democra┼úiei."

JIRI jpg jpeg

ÔÇ×Eu percep ziua de 17 noiembrie 1989 ├«ntr-un mod foarte personal. Atunci am participat la manifesta┼úiile studen┼úe┼čti cu ocazia anivers─ârii a 50 de ani de la ├«nchiderea universit─â┼úilor cehe┼čti, executarea liderilor ┼čtuden┼úilor ┼či trimiterea unui mare num─âr de studen┼úi cehi ├«n lag─ârele de concentrare nem┼úe┼čti ├«n data de 17.11.1939. Manifesta┼úia s-a transformat ├«ntr-o demonstra┼úie ├«mpotriva conducerii totalitare a unui singur partid. Poli┼úia comunist─â a intervenit atunci dur, a┼ča ├«nc├ót Revolu┼úia de catifea nu a ├«nceput tocmai ├«ntr-un mod de catifea. Acela a fost ├«ns─â debutul sf├ór┼čitului regimului care ├«ncepuse s─â se pr─âbu┼čeasc─â, a fost desfiin┼úat rolul conduc─âtor al Partidului Comunist cehoslovac ┼či la sf├ór┼čitul lui decembrie ├«n fruntea statului a fost ales V├íclav Havel. Cred c─â mul┼úi oameni percep aceast─â zi la fel ca mine ÔÇô ca o cotitur─â fundamental─â, ca ├«nceputul unei noi ere a libert─â┼úii ┼či democra┼úiei. Republica Ceh─â ┼či Republica Slovac─â aniverseaz─â ziua de 17 noiembrie ca o s─ârb─âtoare de stat, ca Ziua luptei pentru libertate ┼či democra┼úie.

De┼či Cehoslovacia s-a ├«mp─âr┼úit ├«n anul 1992, aceast─â mo┼čtenire leag─â ├«n continuare popoarele noastre, iar rela┼úiile noastre sunt excep┼úionale. ├Än privin┼úa cet─â┼úenilor obi┼čnui┼úi, fire┼čte, exist─â ┼či unii care sunt dezam─âgi┼úi de evolu┼úiile din ultimii 25 de ani, chiar ┼či deoarece ei se g─âsesc ├«ntr-o situa┼úie social─â ap─âs─âtoare, v─âd cazuri de corup┼úie, sau dup─â intrarea ┼ú─ârii ├«n NATO ┼či UE au pierdut viziunea atractiv─â a drumului pe care se ├«ndreapt─â ┼úara ├«n continuare ┼či nu ┼čtiu ce pot s─â a┼čtepte de la viitor. Un capitol nou este genera┼úia t├ón─âr─â care nu a tr─âit anul 1989. Cu toate acestea, ├«n mod paradoxal, tocmai aceast─â genera┼úie este cea mai mare speran┼ú─â a societ─â┼úii noastre, ea a crescut ├«n democra┼úie, este obi┼čnuit─â cu drepturile ei ┼či nu las─â s─â ├«i fie luate at├ót de u┼čor. La urma urmei ac┼úiunile cu ocazia anivers─ârii zilei de 17.11. sunt organizate de tineri, de diferite organiza┼úii studen┼úe┼čti etc.ÔÇŁ

Ambasadorul Republicii Slovace, J├ín G├íbor: "Este nevoie ca ╚Öi genera╚Ťiei care urmeaz─â s─â i se transmit─â repetat c─â doar o societate democratic─â este un mediu ideal pentru dezvoltarea individului, dar ╚Öi a unui popor."

JAN jpg jpeg

ÔÇ×├Än Europa central─â, spa╚Ťiu pe care unii ├«l situeaz─â ├«ntre Germania ╚Öi Rusia, se ├«nt├ómpla ├«n istoria modern─â, la fiecare ciclu de genera╚Ťii mi╚Öc─âri sociale semnificative. A╚Öa a fost ╚Öi la sf├ór╚Öitul anilor '80 ai secolului trecut. ├Än contrast cu ├«ncerc─ârile anterioare ale popoarelor Europei centrale de a-╚Öi stabili propriul lor destin ÔÇô influen╚Ťat negativ de marile puteri amintite ÔÇô situa╚Ťia de acum 25 de ani fost (calitativ) semnificativ diferit─â. Apropierea dintre est ╚Öi vest, determinat─â ╚Öi de epuizarea economic─â a Rusiei (URSS) a oferit posibilitatea ca popoarele noastre s─â ├«╚Öi ia destinele ├«n propriile m├óini. Revolu╚Ťia democratic─â desf─â╚Öurat─â ├«n aceste condi╚Ťii interna╚Ťionale favorabile a fost ├«n Cehoslovacia deosebit─â deoarece a avut un parcurs relativ pa╚Önic ╚Öi f─âr─â nici un foc de arm─â. Poate tocmai faptul c─â popoarele noastre nu au fost nevoite s─â pl─âteasc─â cu s├ónge pre╚Ťul democra╚Ťiei ÔÇô dac─â l─âs─âm deoparte genera╚Ťia p─ârin╚Ťilor no╚Ötri, care a fost pierdut─â ├«n regimul totalitarist ÔÇôeste cauza pentru care genera╚Ťia contemporan─â nu pune mare pre╚Ť pe valoriledemocratice. ├Äns─â faptul c─â tineretul nostru consider─â democra╚Ťia ca pe ceva firesc, este mai dec├ót ├«mbucur─âtor. Trebuie ├«ns─â subliniat c─â aceasta nu fost gratuit ÔÇô pre╚Ťul a fost minim o genera╚Ťie, este inestimabil. De aceea este nevoie ca ╚Öi genera╚Ťiei care urmeaz─â s─â i se transmit─â repetat c─â doar o societate democratic─â este un mediu ideal pentru dezvoltarea individului, dar ╚Öi a unui popor.ÔÇŁ