Regele Arthur, realitate sau ficțiune? jpeg

Regele Arthur, realitate sau ficțiune?

Am auzit cu toții poveștile despre Regele Arthur din Camelot care, conform legendei medievale, a condus trupele britanice (inclusiv Cavalerii Mesei Rotunde) în bătălia împotriva invadatorilor saxoni de larăscrucea secolelor V-VI.

Dar era regele Arthur o persoană reală sau, pur și simplu un erou al mitologiei celtice? Cu toate că există această dezbatere de secole, se pare ca istoricii nu au reușit să confirme că regele Arthur chiar a existat. Acesta nu apare în singura sursă contemporană despre invazia saxonă în care călugărul celtic, Gildas, a scris despre o bătălie reală care a avut loc la Mons Badonicus (Dealurile Badon) cu aproximativ 500 de ani  în urmă. Câteva sute de ani mai târziu, Arthur apare pentru prima dată în scrierile unui istoric din Țara Galiilor pe nume, Nennius și a dat o listă de 12 bătălii pe care, se presupune, că le-a purtat regele războinic. Toate se regăsesc în poezia galeză, iar bătăliile au avut loc în atât de multe locuri și timpuri diferite, încât i-ar fi fost imposibil unui singur om să participe la toate.

Mai târziu, scriitori galezi s-au inspirat din operele lui Nennius, iar faima lui Arthur s-a răspândit dincolo de Țara Galiilor și lumea celtică, în special, după ce cucerirea normandă din anul 1066 a legat Anglia de nordul Franței. În cartea de succes a secolului al XII-lea „Istoria regilor Britaniei”, Geoffrey de Monmouth a scris prima poveste despre viața lui Arthur, descriind sabia sa magică, Caliburn (cunoscută, mai târziu, ca Excalibur), despre cavalerul său de încredere, Lancelot, regina Guinevere și vrăjitorul Merlin. Un amestec irezistibil de mit și realitate, cartea se prespune că era bazată pe un manuscris celtic pierdut pe care doar Geoffrey era capabil să îl examineze.

O serie de romanțe scrise de poetul francez, Chrétien de Troyes, a dat căutării lui Arthur un motiv spiritual, introducând în misiunea sa, Sfântul Graal. Cu toate că Arthur poate că nu a existat cu adevărat, puterea sa mitică creștea pe măsură ce secolele treceau. Conducătorii englezi, începând cu Henric al VIII-lea până la regina Victoria, și-au însușit legenda lui Arthur în scopuri politice, în timp ce nenumărați scriitori, pictori, fotografi, realizatori de film și alți artiști au reprodus propria versiune a regelui Arthur pentru posteritate.