maria tanase 3 jpg jpeg

Povesti despre lăurari - Maria Tănase și Zavaidoc

Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.

În zile de sărbătoare când oamenii petrec și se veselesc muzica lăutărească reînvie. Două voci celebre, două stiluri care au cucerit publicul sunt Maria Tănase și Zavaidoc . Talentul și muzica lor au rămas peste timp, iar poveștile vieților lor nu sunt cu nimic mai prejos. 

Maria Tănase a devenit o celebritate în momentul în care timpul își pierduse deja răbdarea. Vremurile bune ale României interbelice se apropiau de sfârșit. Maria Tănase prinde ultimii ani fericiţi de dinainte de război, când se consacră în ţară și în străinătate. Viaţa trepidantă a teatrelor, a spectacolelor, a turneelor, strălucirea vieţii de vedetă vor intra în mașina de sfărâmat destine a istoriei.

Maria Tanase si Zavaidoc

În direct puteți asculta în premieră ON AIR,  pe postul Radio Romania Cultural de luni până vineri, de la ora 17.00, iar pe site-ul nostru găsiți înregistrarile împodobite și cu imagini.  

Cu ilustratie grafica despre Maria Tănase

Cu ilustrație grafică despre Zavaidoc

Zavaidoc, celebrul lăutar din perioada interbelică, a cântat pe front în Primul Război Mondial. În anii 30 umplea până la refuz restaurantele bucureştene şi câştiga sume uriaşe. A refuzat să fie tenor la Opera Română şi a preferat muzica lăutărească. A murit sărac, orb şi bolnav după al Doilea Război Mondial.

Click aici pentru a asculta în biblioteca AUDIO ce alte subiecte sunt disponibile